CooltCluj #10 – Evenimente culturale
Săptămâna 30 septembrie - 6 octombrie 2024 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Salut! Azi e ziua cea mare: la ora 12:00 trimit prima ediție a newsletterului Coolturalist și vine cu o surpriză pentru voi, cei abonați – am de oferit 10 invitații duble la Transylvania International Spoken Word Festival (3-6 octombrie). 🎫 Așadar, dacă încă nu te-ai abonat, te tentează festivalul și vrei să afli cum poți avea și tu o invitație, mai ai timp să faci asta până la 12:00. Îți las aici linkul.
Săptămâna viitoare aduce unele dintre cele mai faine evenimente din toamna asta. 7 zile, festivaluri de teatru, poezie și muzică în paralel și zeci de evenimente. Altfel spus, e despre cum pot deveni complicate până și cele mai simple decizii. 😄
Luni, 30 septembrie
🎶 Premieră: Bărbierul din Sevilla (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională. Spectacolul îl readuce în lumina reflectoarelor pe Figaro, bărbierul spaniol plin de umor, curajos și romantic, care conferă farmec poveștii de dragoste dintre neliniștitul Conte Almaviva și frumoasa Rosina. Creația lui Gioachino Rossini a înregistrat un succes răsunător chiar de la premiera sa absolută din anul 1816, atunci când a fost prezentată sub titlul inițial, sugestiv de altfel, ,,Almaviva” (Inutila precauțiune). Veselul bărbier ține și în prezent capetele de afiș ale teatrelor de operă din întreaga lume.
🎥 Marele final – avanpremieră (cu bilet) de la ora 19:30 la Cinema ARTA. Filmul, câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu la Berlinale 2024, spune povestea unui cuplu căsătorit aflat în pragul morții și a copiilor lor prea preocupați de propriile vieți pentru a se implica.
🎭 Ochii mamei (cu bilet) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Spectacolul explorează relația dintre un fiu și mama sa, pe parcursul ultimelor luni din viața acesteia. Boala mamei și așteptarea morții declanșează un flux neașteptat de amintiri reprimate, cuvinte nespuse și revelații transformatoare. Împreună, cei doi trăiesc o viață întreagă înghesuită într-o singură vară. Pentru prima dată, Aleksy își privește mama drept în ochi. Cu furie și cu tandrețe, Aleksy își privește mama și descoperă firele invizibile care ne leagă, în moduri nebănuite, de cei care nu mai sunt alături de noi. Vara în care mama a avut ochii verzi nu s-a terminat niciodată. Dramatizare după romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi”, o carte pe care demult vreau s-o citesc.
Marți, 1 octombrie
🕺🏻 Cursuri gratuite de street dance (pe bază de înscriere) în 1 și 3 octombrie la Street Groove Studio (str. Dacia 2).
🎭 Față-verso. O poveste de teatru cu Marius Bodochi (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național (studio Euphorion). Marius Bodochi se întoarce pe scena Teatrului Național Cluj pentru o seară de amintiri, confesiuni, râsete și aplauze acompaniate de ritmuri muzicale. Dialogul, condus de actrița Narcisa Pintea, se va desfășura într-o atmosferă întreținută de cvartetul de coarde format din Diana Man (vioară), Silvia Ghermet (vioară), Cristian Suărășan (violă) și Daniel Demian (violoncel).
🎥 Avanpremieră: Profesorul care a promis marea (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Povestea emoționantă a unui profesor neconvențional dintr-un mic sat izolat în complicata Spanie a anului 1935, Antoni Benaiges. Acesta reușește să se apropie foarte mult de elevii săi, și le face o promisiune: să plece împreună într-o călătorie să le arate marea pentru prima dată în viața lor.
Miercuri, 2 octombrie
🖼️ Vernisaj Rodica Tarța | Adrian Tarța. O lectură a cernelii vieții de la ora 18:00 la Muzeul de Artă. Cei doi artiști nu suspectează lumea contemporană de vreun fel de „pierdere a centrului” (Hans Sedlmayr), ci dimpotrivă, reușesc să-l regăsească atât în identificarea unor subiecte de rezonanță spirituală, cât și în practicarea unei picturi de solidă formație academică. Expoziția poate fi vizitată până în 20 octombrie 2024.
🎶 Live Music – Andrei Petruș & Timea Fekete (taxă de participare și rezervare) de la ora 18:00 la Samsara.
Joi, 3 octombrie
🎭 Festivalul Internațional de Teatru Transilvania în perioada 3-6 octombrie. Festivalul va prezenta premiere artistice și colaborări inedite între actori, muzicieni și coregrafi internaționali de renume ce vor împărtăși pasiunea pentru teatru pe scene neconvenționale în aer liber – str. Universității, precum și pe scenele: Teatrului Național, Teatrului de Păpuși Puck, Casei de Cultură a Studenților, Academiei Naționale de Muzică și Cinematografului Dacia.
🍽️ Mediere Culturală+: Metabucătăria (pe bază de înscriere) de la ora 16:00, online, organizat de Centrul Cultural Clujean. Metabucătăria este o instalație concepută de Stardust Architects (Brîndușa Tudor și Anca Nechita-Cioarec), care aduce laolaltă, în jurul unei mese circulare, diferite inițiative care au în comun un interes pentru recuperarea meșteșugurilor tradiționale , lucrul cu materiale și practici sociale sau spațiale care pot fi modele de sustenabilitate. În cadrul atelierului, Brîndușa și Anca ne vor împărtăși conceptul din spatele Metabucătăriei, practicile prezentate în cadrul instalației, dar și activitățile participative pe care le-au orchestrat în jurul acesteia.
🎤 Transylvania International Spoken Word Festival (cu bilet) în perioada 3-6 octombrie la Cluj Arena și în Piața Universității. Cu un line-up de zile mari cu peste 50 de poeți locali și internaționali, festivalul ne aduce o experiență unică, care îmbină poezia cu muzica și arta contemporană. Echipa ne pregătește concursuri de Slam Poetry, sesiuni open mic, recitaluri de poezie și alte surprize la fel de faine.
🎭 Am bombardat New Haven sau cum o sfeclim mereu – Premieră (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național. Cu: Ionuț Caras, Sânziana Tarța, Matei Rotaru, Ovidiu Crişan, Mihai-Florian Nițu, Cosmin Stănilă, Radu Dogaru, Adrian Cucu, Silvius Iorga, Cătălin Herlo, Radu Lărgeanu, Mihnea Blidariu, Flaviu Balint, Denis Istudor, Rareș Nistor și Andrei Potârniche.
🎹 Piano Battle la Jazz Fan Rising: Rita Marcotulli & Thomas Enhco (cu bilet) de la ora 19:00 la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Ambii artiști explorează teritorii dincolo de jazz, precum muzica de film sau marile șlagăre rock, pop, sau muzica tradițională. Și amândoi sunt mai degrabă motivați de neprevăzut, și de realizarea de concerte unice.
🎭 Papiloma Party – spectacol lectură (cu bilet) de la ora 19:00 la REACTOR de creație și experiment. Papiloma Party este o petrecere despre inadaptare, vină, acceptare de sine și multe tulpini de HPV (Human Papiloma Virus). România este țara cu cele mai multe cazuri de infectări cu HPV din Europa. Nu există tratament specific pentru acest virus, trebuie crescut sistemul imunitar până când organismul ajunge să îl elimine. Piesa combină mai multe experiențe personale și este ca o călătorie prin ceea ce simte cineva după ce află că are HPV: panica, rușinea, spitalele, forumurile, părerile, tratamentele naturiste, frica permanentă, groaza de sex, excitarea, descoperirile.
😊 Stand-up Comedy Show (cu bilet) de la ora 20:00 la Atelier Cafe. Cu: Dragoș Stan, Cristi Ciui, Sașa Ciobanu și Giurgiu.
Vineri, 4 octombrie
🎭 Pălăria buclucașă (cu bilet) de la ora 16:00 la Teatrul de Păpuși „Puck”. „Pălăria buclucașă” este povestea incredibilă a unui tată și a fiicei lui, ale căror vieți se schimbă în ziua în care o pasăre își face cuib într-un loc neobișnuit. Viața le este dată peste cap, dar le schimbă și felul în care privesc lumea.
🎶 Music Gallery – Backstage Pass 2024 (cu bilet) în perioada 4-18 octombrie (vineri de la ora 17:00) la Muzeul de Artă. O expoziție care ne duce în culise și ne arată ce e în spatele muzicii: ce înseamnă viața de artist sau de organizator de concerte, ce înseamnă presiunea de a compune muzică, dar și ce înseamnă contextul social și politic pe care arta îl are ca sursă de inspirație. De la ora 18:00, are loc concertul Jojo Mayer (cu bilet), care vine în premieră cu un proiect solo, ME/MACHINE, descris ca o simbioză între puterea arhaică a prestației muzicale umane live și inteligența artificială generativă de muzică.
🎶 Cluj Symphony Experience (cu bilet) în perioada 4-6 octombrie în Parcul Etnografic de la ora 19:00. Muzica simfonică combinată cu rock, pop, folclor și alte genuri muzicale ale artiștilor: Subcarpați Simfonic, Trupa Hara, Deliric & Silent Strike, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu și Bosquito.
🎭 Wonders of Transylvania (cu bilet) în 4 și 5 octombrie de la ora 19:00 la ZIZ - Art and social area. O companie de teatru româno-maghiară pune în scenă un spectacol despre „Minunile Transilvaniei” în cadrul unui proiect european. O regizoare de la Budapesta e invitată să participe în producție, dar ceea ce inițial părea un proces promițător întâlnește pe parcurs o serie de obstacole. Povestea unei istorii și unor valori culturale comune se dovedește mai dificil de spus decât se aștepta echipa, iar politica, bolile și evenimente de forță majoră formează un lung lanț de ghinion la care trebuie să își adapteze atât spectacolul, cât și propriile idei.
🎙️ Atelier de storytelling și creație podcast | Conexiuni fragmentare (pe bază de înscriere) în perioada 4-6 octombrie de la ora 19:00 la Create. Act. Enjoy. Atelierul oferă oportunitatea de a explora și exprima, prin intermediul storytelling-ului, relația personală cu tema singurătății, un sentiment universal care poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Veți analiza împreună cum singurătatea se manifestă diferit în funcție de vârstă și experiență și cum poate deveni un subiect central în arta și comunicarea noastră. Termen limită de înscriere: 1 octombrie.
🎶 Carla’s Dreams (cu bilet) de la ora 19:00 la Fabrica de Bere. Cel mai de succes proiect muzical din istoria trupelor muzicale românești, trupa, compusă dintr-un grup de cântăreți și compozitori care își ascund identitatea, aduce realitățile vieții cotidiene, puse în versuri, într-un argou personalizat, într-o combinație de mai multe genuri muzicale: hip hop, rock, jazz și pop.
🎶 ALICE după Lewis Carroll, de Ada Milea (acces gratuit) de la ora 20:30 pe Strada Universității în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Transilvania. Varianta de concert a spectacolului ALICE al Universității de Arte din Târgu Mureș, variantă care are la bază spectacolul ALICE de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.
😊 Stand-up Comedy cu Ales Mocanu, Andrei Garici și Sorin Șetreanu (cu bilet) de la ora 20:30 la Bruto.
💃🏻 Sonrisa Special Weekend (cu plată și rezervare) în 4 și 5 octombrie la Sonrisa Dance Center de la ora 21:00. Te-așteaptă: workshopuri de salsa, bachata și afro cuban și concursuri de dans.
Sâmbătă, 5 octombrie
✨ non-48 (pe bază de înscriere) de la ora 10:00 și duminică de la ora 12:00 la NON Centru de Arte Performative. NON găzduiește timp de (aproape) 48 de ore orice moment/idee/mișcare care vrea să fie testată într-un cadru performativ, cu lumini și obiecte pretențioase sau doar cu podeaua goală, cu un public (sau nu!), cu un concept adus de acasă sau găsit la noi în sală. Așadar, dacă ai o idee, un moment performativ în lucru sau ceva deja finalizat și cauți un loc de expunere sau testare ori nu ai încă ideea, dar te-ai juca puțin cu ce găsești la centru, aici e de tine.
🎭 Inner Storm | Spectacol de teatru-dans (pe bază de înscriere) de la ora 17:00 la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Inner storm este un spectacol de teatru fizic, care își propune să îl facă pe spectator conștient de tot ce presupune viața pe care o trăiește. Formată din multe momente pline de agitație, ceață, zgomot și grabă, viața reușește să treacă pe lângă om. Dar când omul simte toate acestea în profunzimea ființei sale, atunci apar marile provocări. Furtuna gândurilor și a sentimentelor naște reacții neașteptate ce pot duce la o manifestare explozivă.
🎶 Mădălina Pavăl Orchestra | Concert | Music Gallery (cu bilet) 2024 de la ora 18:00 la Muzeul de Artă. Acestea includ vizitarea galeriei și concertul. Cred că am fost la vreo patru concerte de-ale lor și aș mai merge la încă pe atâtea. În plus, de data asta va fi și mai și: curtea muzeului devine o sufragerie urbană în care Mădălina și orchestra ei vor susține un concert în care și publicul face parte din setup-ul de scenă.
🎭 Shirley Valentine (cu bilet) de la ora 18:00 la Teatrul de Păpuși „Puck”. Un one-woman show genial și distractiv, „Shirley Valentine” o are în prim plan pe Kézdi Imola, actrița distinsă cu premiul Jászai Mari și laureată cu premiul UNITER. În rolul lui Shirley, Imola Kézdi vorbește liber și deschis despre opresiune, feminitate și trecerea timpului, folosindu-și pe scenă umorul și inteligența unică. Piesa de teatru semnată de Willy Russel este o monodramă plină de căldură și umor strălucitor. Shirley este o femeie casnică din Liverpool, mamă a doi copii, care într-o zi primește un bilet de avion către Grecia, fapt ce îi schimbă radical viața.
🎭 Ce abureală nemaipomenită | commedia dell’arte (eveniment gratuit) de la ora 19:00 la Facultatea de Teatru și Film. „Ce abureală nemaipomenită” este un spectacol de teatru cu măști de Commedia dell' arte despre o lume confruntată cu o ceață apocaliptică. Toate personajele se agită in jurul lui Antonio, omul care nu mai râde, nu mai plânge și nu mai e mișcat de nimic. Ceața nu e numai afară, ea învăluie și mințile personajelor care duc o luptă tragi-comică pentru a înțelege cum să-și croiască, lipsiți de hartă, drumul Destinului.
🎶 Havasi Symphonic (cu bilet) de la ora 19:30 la BT Arena. Programul este opera 100% originală a unuia dintre cei mai fascinanți și versatili compozitori tineri ai prezentului, HAVASI. Spectacolul aduce împreună solouri de pian, o multitudine de soliști de muzică extrem de talentați și tobe rock pe aceeași scenă.
🎶 Concert Vlad Corb & prietenii (eveniment gratuit) de la ora 20:00 pe str. Universității, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Transilvania. Vlad Corb a început să înregistreze și să producă muzică în 2018 și a debutat cu albumul său de debut, intitulat „Teenage Requiem”.
Duminică, 6 octombrie
🎭 zeițe de categoria B (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național. „zeițe de categoria B” chestionează un subiect de interes contemporan: granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale. Spectacolul pornește de la o documentare de tip autobiografic, concentrându-se, cu precădere, asupra punctelor nevralgice din carierele celor trei actrițe, acelea care au provocat turnuri semnificative.
🩰 HAMLET - Jesús Herrera Flamenco Ballet (cu bilet) de la ora 20:30 la Casa de Cultură a Studenților în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Transilvania. Jesús Herrera, dansator și coregraf de renume, a reușit să transpună complexitatea emoțională a lui Hamlet prin intermediul unor stiluri flamenco autentice, precum petenera, bulería, tarantas și seguiriyas, creând o legătură profundă între stările sufletești ale personajului și expresia corporală specifică acestui dans.
🎭 Extra: Education Studio organizează niște programe bazate pe teatru, improvizație și exprimare creativă la care te poți înscrie până în 1 octombrie (cu plată). Îți las aici linkuri spre cele trei: ACTItudine – Program de dezvoltare prin teatru de improvizație, ACTItudine Advanced – Program de aprofundare în teatru de improvizație și Odiseea – Program de autocunoaștere și exprimare creativă.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
Eu încă nu știu la care voi (mai) ajunge, dar la Transylvania International Spoken Word o să merg. Bine-ar fi de-am putea fi în mai multe locuri în același timp. 😄
Vreau să fac lucrurile (și) mai bine, iar feedbackul tău mă poate ajuta. Spune-mi ce părere ai despre CooltCluj și dă-mi de veste dacă ai vreo idee sau sugestie de îmbunătățire.
Să ne citim cu bine! 🍁