CooltCluj #15 – Evenimente culturale
Săptămâna 4-10 noiembrie 2024 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Salut! Săptămâna viitoare Clujul va căpăta ceva din atmosfera Cannesului, cel puțin prin prisma filmelor pe care festivalul Les Films de Cannes à Cluj ni le aduce. Pe lângă asta, următoarele 7 zile nu sunt lipsite de teme complexe și profunde – suntem invitați să stăm față-n față cu singurătatea, să aflăm ce înseamnă înțelepciunea, atunci când ai de luat decizii grele și ce se ascunde dincolo de ora de aur.
Eu cred că voi ajunge la muzeul singurătății și la festivalul de film – sunt multe proiecții interesante. Spune-mi în comentarii la ce te gândești să mergi. 😊
Luni, 4 noiembrie
🔗 Conexiuni fragmentare | un muzeu al singurătății (intrare liberă) între orele 15 și 20 la Casa TIFF până în 10 noiembrie. Într-o lume din ce în ce mai conectată digital, dar din ce în ce mai înstrăinată fizic, propunem un moment de reflecție asupra legăturilor interumane - povești personale despre multiplele fațete ale singurătății se împletesc cu arta digitală, iar umanul și artificialul intră în dialog, dezvăluindu-și fragilitățile și puterea. Te așteaptă o experiență participativă în cadrul căreia vei putea interacționa direct cu spațiul și exponatele sau îți vei putea lăsa propria poveste, contribuind la o călătorie colectivă în care reflecția, empatia și conexiunea devin cuvinte cheie.
🖼️ Expoziție „Unele rufe se spală în public” (eveniment gratuit) de la ora 8:00 la Institutul de Științe ale Vieții - USAMV. Expoziție de tricouri cu mesaje ale victimelor violenței domestice și poate fi vizitată până în 8 noiembrie.
🩰 Cursuri de balet – OM Centru Coregrafic (cu plată) de la ora 18:00. Acestea se vor desfășura lunea în intervalul 18:30-19:30 și miercurea de la 18:00 la 19:00, sub îndrumarea Marei Bălăiță. Atelierele sunt destinate atât adulților începători cât și persoanelor care au mai luat contact cu orice tip de dans și au o minimă experiență de muncă cu corpul. Abonamente: 4 întâlniri (o ședință pe săptămână)- 250 lei, 8 întâlniri (de 2 ori pe săptămână)- 350 lei.
🎭 #Divertis. Povestea - Spectacol eveniment (cu bilet) de la ora 20:00 la Opera Națională Română Cluj. Grupul Divertis revine pentru un spectacol unic și va invită să îi vedeți povestea spusă chiar de cei care au scris-o. #Divertis.povestea este un show in care se împletesc emoțiile amintirilor cu comedia prezentului.
Marți, 5 noiembrie
🖼️ Vernisaj expoziție Anca Bodea: Chlorum de la ora 18:00 la Muzeul de Artă Cluj. „Martorul permanent al metamorfozelor noastre, timpul este radical. Timp irepetabil. Timp – trecere. Gândindu-mă la ireversibilitate, am început un studiu vizual asupra timpului. M-am oprit cu toate obiectivele analizatoare asupra pasajului. Imposibilitatea absurdă a întoarcerii, apăsătoarea direcție (unică) a curgerii timpului, mereu „următor”, mereu înainte. Timpul vector și timpul sediment. Istoria, mare sau intimă, este păstrată cu condiția să fie observată. Memoria așază și organizează date temporale.” (Anca Bodea) Expoziția se poate vizita în perioada 6-29 noiembrie.
🎭 O scrisoare pierdută în concert (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Ada Milea se joacă într-o manieră inedită cu personajele de acum clasice ale ridicolei clase politice românești, nedezmințindu-și stilul mereu inventiv și exploziv, care găsește cheia perfectă a sarcasmului caragialesc.
🎥 Apocalypse Now - CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Este considerat unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor și unul dintre cele mai emblematice filme ale lui Coppola, alături de Godfather I și II. Pelicula este plasată în vremea război din Vietnam. La vremea respectivă, producția s-a dovedit a fi una de o anvergură incredibilă pentru anii '70-'80, locația principală a filmării fiind jungla filipineză.
😊 Stand-up Comedy Open Mic (pe bază de rezervare) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu: Traian Dobra.
Miercuri, 6 noiembrie
🖼️ Tache Bleue. Expoziție cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj de la ora 10:00 la Muzeul de Artă. Lucrările sunt donate de artiști consacrați, care prin modul lor de expresie, figurativ sau non-figurativ, au reușit să ofere o incursiune într-o lume dominată de un segment specific al spectrului cromatic. Creațiile sunt reflecția unor gânduri care se află în rezonanță cu cromatica aleasă pentru exprimarea lor. Albastrul este asociat deseori cu cerul, apa, libertatea și armonia spirituală, cu Pământul ca și corp ceresc sau cu puritatea umană. Aceste asocieri, pe un plan spiritual mai extins, se asociază cu natura abstractă a infinitului, a translucidității, cu misterul transcendentalului. Pe plan psihologic, albastrul evidențiază antiteza dintre: tandrețe și brutalitate, seninătate și tristețe, voioșie și melancolie, prilej la reflecție și stimulare senzorială, pace și rebeliune. Poate fi vizitată până în 24 noiembrie.
🎶 Bal mascat | Giuseppe Verdi (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Română Cluj. Un ballo in maschera este cea de-a douăzeci și doua creație a lui Giuseppe Verdi, recunoscută pentru parcursul fascinant, începând cu impactul fulminant al premierei sale mondiale din anul 1859 și până în prezent, când ține în continuare capetele de afiș ale Operelor din întreaga lume.
🎭 Slujitorii frumuseții (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Slujitorii frumuseții ne oferă o oră de răgaz, în care suntem invitați să ne oprim, să ne distanțăm de pedalarea continuă cerută de cotidianul contemporan și să cădem pe gânduri. Ce înseamnă înțelepciunea, atunci când ai de luat decizii grele pentru tine și pentru semenii tăi? Care este drumul pe care trebuie să-l parcurgem pentru a ajunge la răspunsuri și pentru ce ne consumăm energia vitală? Dialogul cu noi înșine și cu divinitatea poate avea deschideri nebănuite pentru fiecare dintre noi. (Ștefana Pop-Curșeu)
🎶 Passage (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa Tranzit. Fran & Flora revin la Casa Tranzit pentru o rezidență Rezonanțe, care pune mult aclamatul duo în dialog cu scena muzicală locală.
📖 Tudor Pop la Nepotu’ lui Thoreau (eveniment gratuit) de la ora 19:00 la Insomnia. Lectură de proză cu Tudor Pop, doctorand în filosofie despre estetici de internet. A debutat cu volumul de poezie softboi mimosa (2019, OMG). Unele dintre grupajele sale de poeme au apărut în diverse volume colective — Perturbări în desfășurare, Z9Poets și în antologia Cenaclului X, Luminișuri.
Joi, 7 noiembrie
🎥 Les Films de Cannes à Cluj-Napoca 2024 de la ora 16:00 la Cinema Victoria în perioada 7-10 noiembrie și în perioada 8-10 noiembrie la Cinema ARTA. Ediția din acest an propune o selecție impresionantă de filme premiate în 2024 la Festivalul de la Cannes: Palme d’Or – ANORA , Grand Prix – ALL WE IMAGINE AS LIGHT, Cel mai bun regizor – GRAND TOUR, Premiul Juriului și premiul de interpretare feminină – EMILIA PEREZ, Cel mai bun scenariu THE SUBSTANCE și alte patru filme din Competiția oficială. Din peste 2000 de filme trimise, la Cannes sunt selecționate în Competiție 20 de filme în fiecare an. Aici poți vedea ce filme sunt la Cinema Victoria în cadrul festivalului, iar aici la Cinema ARTA.
🎶 Transilvania Jazz Festival / 18th edition (cu bilet) de la ora 19:00 la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” în perioada 7-10 noiembrie.
🎭 PIETONUL AERULUI | Festivalul Internațional de Teatru INTERFERENȚE (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Soare, liniște, iarbă verde, ciripit de păsări, cer albastru, copii care se joacă în parc, condițiile ideale pentru ca un scriitor să își găsească inspirația în căsuța lui comodă și intimă... Dar lucrurile nu stau de fapt niciodată așa. Lumea nu este ceea ce pare. O bombă nu face războiul, așa cum o rândunică nu face primăvara. Și totuși? Bérenger, un idealist, un artist care iubește viața, oamenii, lumina, descoperă brusc că poate să zboare, așa cum merge, așa cum respiră. În naivitatea lui, el crede că atât familia, cât și toți ceilalți pot zbura cu el, că pot înțelege, că pot „regăsi calea, calea uitată”; ar fi suficient să-și aducă aminte. Artistul e însă singurul pieton al acestui aer pe care se sprijină, încet, cu vârful piciorului, luându-și avânt. Poziție privilegiată, dar însoțită de durerea și blestemul de a nu fi crezut. (interpretarea lui Matei Rotaru mi-e încă vie în minte chiar dacă au trecut niște luni de când am văzut spectacolul)
🎶 The Kryptonite Sparks - „Eterna întoarcere a identicului” (cu bilet) de la ora 19:00 la FORM Space. The Kryptonite Sparks este o formație românească de indie rock formată în Botoșani în 2009.
✍🏻 Festivalul de literatură Discuția secretă XIII (intrare liberă) de la ora 20:00 la Planetarium Cafe în perioada 7-10 noiembrie.
🎶 Luna Amară – lansare single „Distanțe depline” + Outflow (cu bilet) de la ora 21:00 la Hardward Pub. Luna Amară aniversează în acest an 20 de ani de la apariția albumului de debut dar nu rămâne o trupa care privește doar spre trecut ci continua să experimenteze și să deschidă uși prin care publicul poate păși în lumea lor interioară.
Vineri, 8 noiembrie
🎶 Jacob Lee: Philosophical Sessions Acoustic Tour (cu bilet) de la ora 19:00 la Zazen. The Demons (Philosophical Session) este piesa care l-a propulsat pe Jacob Lee în topurile muzicale în 2016, adunând 66 de milioane de vizualizări doar pe YouTube. Acum, după ani de așteptare, Jacob aduce în sfârșit sesiunile sale filozofice iconice pe scenele din Europa și Marea Britanie pentru prima dată, într-un turneu ce va demara în luna noiembrie a acestui an. Jacob Lee este un cântăreț/compozitor australian, care a adunat peste 280 de milioane de vizualizări pe YouTube și 220 de milioane de stream-uri pe Spotify ca artist independent. (recomand, dacă nu l-ai ascultat încă)
🎭 Intervenții Pichard (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Spectacolul de teatru Intervenții Pichard, după Pauline Daumale, este o piesă de succes, o comedie cu note melancolice, o poveste reală sau închipuită, despre dorințe, conflicte, pierderi și noi renașteri. Este povestea a două femei singure care trăiesc noaptea dintre ani într-o continua dedublare a ființei lor.
🎶 KINGS OF THRASH | David Ellefson & Jeff Young (cu bilet) de la ora 19:00 la FORM Space. Grupul compus din David Ellefson si Jeff Young, membri emblematici ai legendarului grup american MEGADETH ajunge în România. Alături de DIETH ca invitat special, showul va fi cu adevărat o celebrare a muzicii thrash metal, cu un setlist compus din piese de pe legendarele albume MEGADETH, “Killing Is My Business…And Business Is Good!”, “So Far, So Good, So What?”.
🎶 Simion Bogdan Mihai & Lăutarii de Mătase (cu bilet) de la ora 19:00 la Fabrica de Bere.
🎶 Street Music and Tea by Mano & Gregor (eveniment gratuit) de la ora 19:00 pe Str. Universității. Un concert neobișnuit într-o perioadă neobișnuită, plus un ceai fierbinte care să ne ferească de frig.
Sâmbătă, 9 noiembrie
🎭 Micul Prinț | Recomandat 2+ (cu bilet) de la ora 11:00 la Teatrul Magic Puppet. "Micul Prinț", un spectacol de storytelling interactiv și captivant, este prezentat sub forma unui one woman show, unde sora aviatorului, personajul principal, își începe călătoria în căutarea Micului Prinț. Prin intermediul jocului cu păpuși și a interacțiunii directe cu copiii, povestea clasică este redată într-o manieră proaspătă și atrăgătoare.
🎥 Proiecție unică: Faraonul, sălbaticul și prințesa | Cinema Together (cu bilet) de la ora 12:00 la Cinema Victoria. În Egiptul Antic, un tânăr rege devine primul faraon negru care merită mâna iubitei. În Evul Mediu francez, un băiat misterios fură de la bogați ca să le dea săracilor. În Turcia secolului al XVIII-lea, un prinț al dulciurilor și o prințesă a trandafirilor fug de la palat ca să-și trăiască povestea de iubire.
🛍️ Casa Creatorilor IARMAROC vine la EDISON Jazz Club (intrare liberă) de la ora 12:00. EDISON Jazz Club, primul club de jazz din Transilvania, își deschide porțile pentru publicul creativ, pentru prima oară în ultimii 15 ani. În perioada interbelică, spațiul s-a numit Cinema Edison, iar păstrarea numelui nu are de a face doar cu memoria locului, ci și pentru a onora strămoșul pick-up-ului, fonograful, inventat chiar de Edison. Casa Creatorilor IARMAROC aduce împreună 20 de creatori din comunitatea IARMAROC.com, unul mai deosebit ca altul, într-o atmosferă intimă, prietenească, și cu multă deschidere spre voi.
🎥 Proiecție aniversară: Interstellar / Călătorind prin univers | 10 ani de la lansare (cu bilet) de la ora 14:00 la Cinema Victoria. În contextul în care existența omenirii pe Terra este amenințată, un grup de exploratori depășește limitele spațiului și cucerește imensele distanțe ale unei călătorii interstelare.
📖 Clubul de Lectură de la ora 5 (eveniment gratuit) la Joben Experience Bar. Veți vorbi despre cine sunteți, de ce citiți, ce citiți, cât de des, cât sunteți de dependenți de cărți și multe altele. Mergi cu o carte pe care vrei s-o recomanzi sau pur și simplu, la un ceai (de la ora 5) sau o cafea.
📚 Clubul Literar Basarabean (eveniment gratuit) de la ora 17:00 la Insomnia. Cum este să fii o tânără poetă în Chișinău, Republica Moldova? Dar să fii directoare executivă la o revistă și nu o oarecare revistă, ci la revista Timpul, ediția din Republica Moldova? Cum este să fii directoare pe comunicare și relații externe în domeniul poetic și teatral? Temele pe care le vor aborda sunt despre poezie, literatura și poezia în Republica Moldova, scenă și oportunități din prezent și viitor pentru tinerii aflați la început de drum în publicare și scriere.
🎶 Irina Rimes (cu bilet) de la ora 19:00 la Fabrica de Bere. (e fain cel mai recent album, Origini)
🎶 Vama (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space.
🎭 În timp ce locuim // instalație performativă multimedia (cu bilet) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Ca locuitori ai orașului, tindem să trecem cu vederea principiile legăturii dintre noi și acest construct atât de complex. Punem orașul în mișcare și ne mișcăm odată cu el. Mai mult decât o simplă structură, acest organism complex este o sursă de potențialități. E spațiul comun, interconectat, în care dinamica propriului traseu se transformă în dinamica comună. Instalația conectează publicul participant cu peisaje sonore transmise din diverse locații din oraș în timp real. Reverberațiile sonore îndepărtate, provenite din câmpuri acustice ale spațiilor civice, industriale, profesionale, intime sau publice din Cluj, îi invită pe vizitatori la o sesiune de ascultare activă și imaginativă. Trei performeri vor transmite stream-uri diferite de sunet și text, din trei locuri diferite ale orașului, transformând spațiul Reactorului într-un receptor viu, divers, format din participanții prezenți.
🎷 JazzyBIT (cu bilet) de la ora 21:00 la Edison Jazz Club. Artiștii serii: JazzyBIT, un trio de loud jazz din Timișoara format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), care oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk. Sunt o trupă foarte bună de jazz. Probabil cea mai bună din România.
Duminică, 10 noiembrie
🎭 Fram, cum am devenit celebru (cu bilet și rezervare) de la ora 11:00 la Cinema Dacia. Spectacol de teatru de păpuși recomandat copiilor cu vârsta peste trei ani. Biletele se achiziționează la fața locului.
📖 Cumperi cărți și susții biblioteca mobilă BookTruck între orele 12 și 18 la Bookstory. Librăria Bookstory e alături de BookTruck și le oferă 15% din vânzările de carte. În plus, vei putea vedea și biblioteca mobilă și poți dona cărți, atâta timp cât sunt cărți bune și tipărite după anul 2000 sau cumpăra chiar pentru BookTruck.
🎭 Am bombardat New Haven (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Bazat pe eterna simbioză dintre artă și viață, textul lui Heller reprezintă o demonstrație a forței teatrului în confruntarea deseori traumatică cu realitatea. O echipă de actori pregătește un spectacol generic despre război, iar frenezia lor performativă se amplifică treptat până ce ficțiunea asaltează și ultima redută a lumii concrete, care la rândul ei luptă pentru a-și restabili dominația asupra scenei.
🎶 Fără Zahăr (cu bilet) de la ora 19:00 la Fabrica de Bere. Pionieri ai folkului alternativ, Bobo Burlăcianu şi Bobi Dumitraş formează un duo plin de umor şi de armonii muzicale bine balansate. (de descrețit frunțile la finalul săptămânii)
🎭 Dincolo de ora de aur / Az aranyórán túl • spectacol în cadrul programului comun Coleg / Kolléga (cu bilet) de la ora 20:00 la REACTOR. Unii oameni fug de locul în care se nasc, simt că acolo nu pot evolua, alții, dimpotrivă, rămân în același loc toată viața, pot crește numai unde-și au rădacinile. Primii cară poveștile personale precum un bagaj, ceilalți dezvoltă poveștile împreună cu rădăcinile grele. Toți acești oameni se întâlnesc într-un oraș, să zicem Cluj, dar nu neapărat, un oraș tehnologizat, tânăr, turistic, multicultural, cu o imagine bună, iar cea mai bună imagine, spun specialiștii în arta fotografică, este surprinsă în timpul orei de aur, la răsărit sau la apus, când lumina este caldă și moale. Dincolo de poleiala orei de aur rămân oamenii și poveștile lor care se leagă indiferent de limba pe care o vorbesc. Ce se întâmplă după ce lumina caldă și moale dispare?
Te bate gândul să-mi faci vreo recomandare sau sugestie? Scrie-mi mai jos.
📣 „Vreau să fiu la curent cu mai mult din tot ce-nseamnă arta și cultura”. Dacă măcar o dată te-ai gândit la asta, te invit să te abonezi la Coolturalist, newsletterul pe care îl primești de două ori pe lună, doldora de noutăți din artă și cultură, interviuri și recomandări de tot felul. Ieri am trimis a treia ediție, deci n-ai ratat multe.
Ne reîntâlnim duminica viitoare! 🌞