CooltCluj #16 – Evenimente culturale
Săptămâna 11-17 noiembrie 2024 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Primiți cu mirosul de gutui, toamnă și cultură? 🍁 Tabloul evenimentelor care urmează are multe culori: a fricilor, a unei vieți date peste cap după o întâlnire cu un OZN, a căutărilor, a „lumea nu e ceea ce pare” și a zborului idealist al singurului pieton al aerului, când ceilalți nu-și aduc aminte calea uitată.
Sunt sigură că, frunzărind, vei găsi o culoare apropiată de sufletul tău și de emoțiile tale în săptămâna care ne bate la ușă. Să-ți fie inspirație ce descoperi mai jos. 😊
Luni, 11 noiembrie
🔠 Întâlnire cu traducătoarea Ioana Diaconu-Mureșan (eveniment gratuit) de la ora 18:00 la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. Cât de dificilă este însușirea limbii polone pentru un român? Ce fel de legături au existat/există și astăzi între Polonia și Cluj? Cum se simte traducătorul când îl transpune pe Stanisław Lem în propria limbă maternă? Ce părere are invitata noastră despre zicala „Traduttore, traditore” (traducător, trădător)? Cum arată programul zilnic al unui traducător?
📕 Lansarea Volumului I de Teorie143 (eveniment gratuit) de la ora 18:30 în sala Popovici a Facultății de Litere, UBB. Gândită ca o transpunere (și continuare) textuală a dezbaterilor din cadrul cercului de teorie omonim, revista Teorie 143 reunește diferite articole pornind de la unele dintre autoarele și autorii care au catalizat discuțiile din anul universitar precedent, scrise de colegele și colegii care ne-au fost alături la întâlnirile din cadrul Facultății de Litere.
🎶 A Lieder Soirée | Recital de lieduri (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Română. Seara va fi oferită de artiștii instituției, Marius Vlad Budoiu și Oana Trîmbițaș, care vor fi acompaniați la pian de Larisa Pentea și Lucian Dușa, într-un program captivant ce cuprinde selecții din cicluri de lieduri romantice.
🎥 Premieră Timing (cu bilet) de la ora 19:30 la Cinema Victoria. După proiecție le vei putea pune orice întrebare regizorului Lucas Neagu, actorilor Ștefan Radu, Teodora Colț și altor membri din echipa Timing într-un Q&A session extins.
Marți, 12 noiembrie
🧶 Șezătoare – Atelier deschis de tapiserie (eveniment gratuit) de la ora 17:00 la Universitataea de Artă și Deisgn (str. Aurel Vlaicu, nr 17-19). Evenimentul este dedicat prezentării activității artistice a studenților departamentului în cadrul unei expoziții pop-up și a unei demonstrații a tehnicilor de țesere a tapiseriei, unde invitații vor avea posibilitatea de a experimenta aceste tehnici. Evenimentul este organizat de cadrele didactice și de studenții anului II ai Departamentului Arte textile – Design textil nivel Licență.
💃🏻 Workshop dans contemporan – OM Centru Coregrafic (cu plată) de la ora 18:30. Workshopul In Movement cu Oana Mureșan se desfășoară pe durata a 5 întălniri în fiecare marti și joi din data de 12 noiembrie pănă în 10 decembrie nivel incepator respectiv 14 noiembrie-12 decembrie nivel intermediar. Workshopul Oanei folosește imagini, senzații și diverse sarcini de improvizatie care ii determină pe participanți să acceseze articularea detaliată a corpului și imaginatiei lor. Forța motrică din spatele workshopului este curiozitatea, onestitatea, luarea activă a deciziilor si ascultarea propriului corp. Nu există bine sau rău, doar șansa de a te apropia de propriul corp si jocul în raport cu timpul, spațiul, ritmul și dinamica grupului.
🎭 A douăsprezecea noapte sau cum doriți (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Viola, o tânără naufragiată pe țărmul misterioasei Ilirii, convinsă în mod eronat de moartea fratelui ei geamăn, decide să își trăiască doliul deghizată în haine bărbătești și trezește, astfel, afecțiunea inabordabilei Olivia, în timp ce ea însăși suspină după noul său stăpân, ducele Orsino. Apariția geamănului pierdut, Sebastian, adâncește confuzia și, totodată, rezolvă dilemele romantice ale protagoniștilor.
🎭 Tache, Ianke şi Cadâr // Horațiu Mǎlǎele, Rǎzvan Vasilescu, Mihai Constantin (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților. Piesa aduce în prim plan povestea de viaţă a celor trei prieteni negustori, abordând cu subtilitate problematica rasei, credinţei şi religiei, a statutului identitar individual şi de grup, reamintindu-ne astfel că diferenţele nu sunt neapărat un motiv de disensiuni. Dar şi că buna înţelegere poate funcţiona pe fondul acceptării şi al asumării a ceea ce ne defineşte şi ne diferenţiază de ceilalţi.
🎭 PREMIERĂ: Armageddon Rebranded (cu bilet) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment (marți și miercuri). Sătulă de haosul din jur, o fată de 14 ani organizează un grup dedicat celor triști și singuratici cu scopul de a trezi adulții la realitatea crâncenă în care trăiesc. Prin dialoguri absurde, umor suprarealist și reinterpretarea unor elemente din cultura pop, Armageddon Rebranded creează o imagine-memento a fricilor, dorințelor și sentimentului copleșitor al unui sfârșit catastrofal iminent.
🎥 Avanpremieră: Povești din bucătărie / La Cocina (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. E ora prânzului și toată lumea dă buzna în „The Grill”, un restaurant newyorkez care, într-o zi de vineri obișnuită ca aceasta, servește mii de clienți. Au dispărut bani din casa de marcat și toți angajații sunt suspecți. Pedro, unul dintre bucătari, imigrant fără acte ca mulți dintre colegii lui, este primul bănuit. Julia, iubita lui, o chelneriță americană, pune sub semnul întrebării relația lor: Pedro, patronul, îi promisese că-l ajută cu documentele. Colegi noi. Colegi pe care nu-i suporți. Haosul dintr-o bucătărie la ora prânzului. Pedro își pierde controlul. Lucrurile o iau razna, oprind haosul din bucătărie.
🎥 Close Encounters of the Thind Kind [CultClassics] (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Viața obișnuită a lui Roy Neary (Richard Dreyfuss), un inginer electronist din Indiana, este dată peste cap după o întâlnire cu un OZN. Întâmplarea îl împinge într-o căutare obsesivă prin toată țara, în încercarea de a găsi răspunsuri, totul pe fondul unui eveniment important iminent.
Miercuri, 13 noiembrie
🎸 Curs de chitară pentru copii (cu plată) de la ora 17:15 pe str. Paris nr. 15A. Iubirea copiilor pentru muzică poate fidezvoltată armonios prin învăţarea bazelor chitării. Printre note, acorduri şi ritmuri, cei mici se pot distra învăţând să cânte la un instrument mult iubit atât de către cântăreţi celebri, cât şi de către amatori pasionaţi de muzică.
🎥 Avanpremieră Dahomey (cu bilet) de la ora 18:00 la Cinema Victoria. Filmul urmărește retrocedarea de către Franța, in noiembrie 2021, a 26 de comori regale din fosta monarhie vest-africană Dahomey, astăzi parte a statului Benin. Regatul Dahomey a existat din secolul al XVII-lea până la sfârșitul secolului al XIX-lea si artefactele au fost jefuite in 1892 de trupele franceze. Subiectul retrocedării patrimoniului colonial este în prezent aprins dezbătut în muzeele fostelor puteri imperiale.
🎶 In a Sea of Stars | Concert (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa Tranzit. Zoë și formația sa vor prezenta un repertoriu mixt dezvoltat ca urmare a unui studiu îndelungat asupra muzicii klezmer, transilvănene, hasidice și lăutărești, explorând astfel co-influențele dintre tradițiile muzicale evreiești și non-evreiești din Europa de Est. Vei putea asculta o parte a pieselor de pe albumul „In Vald Arayn”, lansat la Casa Tranzit în 2022, acum aduse pe scenă într-o formulă artistică nouă.
🎭 Cântece șamanice (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „În societatea de astăzi, artiștii sunt cei au preluat rolul de șaman. Poate pentru că atât arta, cât și șamanismul fac recurs la ritual, unde sentimentele capătă glas și se înfăptuiesc transformări. Atât artistul, cât și șamanul creează armonie mai întâi în individ, apoi între individ și mediul său înconjurător, până când aceasta ajunge să opereze la nivelul întregii societăți. În acest spectacol, prin vocea Șamanului, dorim să evocăm aspectele esențiale ale vieții, uitate în goana noastră după bani și putere. Sunteți invitați într-o călătorie. Călătoria noastră este aceea care de la sfârșit începe.” – Çağlar Yiğitoğulları
🎥 Avanpremieră: Gladiatorul 2 (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Scott a declarat recent că filmul va prezenta „cea mai mare secvență de acțiune” pe care regizorul a produs-o vreodată, spunând că este mai mare decât orice s-a văzut în „Napoleon”, cu Phoenix. Sinopsis: După ce patria sa este cucerită de împărații tiranici care conduc acum Roma, Lucius este forțat să intre în Colosseum și trebuie să se întoarcă în trecut pentru a-și găsi puterea de a reda gloria Romei poporului său.
😊 Stand-up Comedy Show (cu bilet) de la ora 20:00 la Atelier Cafe.
Joi, 14 noiembrie
🖼️ Vernisaj TACTIL / TEXTIL de la ora 17:00 la Muzeul de Artă Cluj. Expoziția TACTIL / TEXTIL reunește o selecție de lucrări realizate pe parcursul ultimilor 10 ani de către un grup de absolvente ale programului de Masterat în Design Textil de la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Fragilitatea, ambiguitatea, transgresarea mediilor și colajul de materiale și tehnici, metodele inter și trans-disciplinare, complexitatea semantică sunt caracteristice pentru opera de artă contemporană ca produs artistic și activitate de cercetare și creație. În mod specific receptate și prin simțul tactil, textilele au însoțit permanent evoluția umanității, fiind mereu asociate sentimentului de protecție, confort, naturalețe, familiare conexiunilor noastre despre locuire și culturi materiale. Expoziția poate fi vizitată până în 29 noiembrie.
📖 Lecturile Insomniacelor • Rătăciri deliberate de Doina Gecse-Borgovan (eveniment gratuit) de la ora 18:00 la Insomnia. Veți explora, alături de Doina, o lume a amintirilor și a identităților – o lume care ne duce prin Brăila, Dobrogea și Cluj, cu tot ce înseamnă ea: diversitate, prietenii, conflicte și povești de viață.
🖼️ Vernisajul expoziției Opt pentru Cluj x Meron Gallery de la ora 18:30 la Meron Gallery. Curatoriată de Crina Crina A. Ciocian, această expoziție colectivă reunește opt artiști români recunoscuți - Ion Achitenie, Marius Barb Barbone, Gentiana Bota, Arthur Bota, Crisan Ștefan, Ferenczy Botond Tamás, Perca Mihai și Florin Samoila. Găzduită de Galeria Meron între 14 noiembrie și 18 decembrie 2024, această expoziție se deschide către privitor printr-o diversitate estetică, fiecare lucrare dezvăluind o dimensiune aparte a sensibilității umane.
🎭 Pietonul aerului | Festivalul Internațional de Teatru Interferențe (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Soare, liniște, iarbă verde, ciripit de păsări, cer albastru, copii care se joacă în parc, condițiile ideale pentru ca un scriitor să își găsească inspirația în căsuța lui comodă și intimă. Dar lucrurile nu stau de fapt niciodată așa. Lumea nu este ceea ce pare. O bombă nu face războiul, așa cum o rândunică nu face primăvara. Și totuși? Bérenger, un idealist, un artist care iubește viața, oamenii, lumina, descoperă brusc că poate să zboare, așa cum merge, așa cum respiră. În naivitatea lui, el crede că atât familia, cât și toți ceilalți pot zbura cu el, că pot înțelege, că pot „regăsi calea, calea uitată”; ar fi suficient să-și aducă aminte. Artistul e însă singurul pieton al acestui aer pe care se sprijină, încet, cu vârful piciorului, luându-și avânt. Poziție privilegiată, dar însoțită de durerea și blestemul de a nu fi crezut.
🎭 Orașul comoară // spectacol-lectură + prezentare video (pe bază de rezervare) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Orașul comoară este un text de teatru documentar scris în urma unei cercetări artistice și sociologice despre piața imobiliară clujeană. Textul explorează dinamicile orașului, având în vedere felul în care acesta s-a dezvoltat și modificat de-a lungul timpului, din perspectiva locuitorilor din diferite clase sociale, dar și al celor cu o putere mai mare de decizie. Evenimentul va include și o prezentare realizată de George Iulian Zamfir despre același subiect, intitulată Peisajele financializării sau cum a ajuns Cluj orașul capitalului rentier.
😊 Stand-up Comedy Show (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu: George Mesaroș, Cristi Giurgiu și Traian Dobra.
Vineri, 15 noiembrie
👨🏻🎨 Fenomenologia expresiei artistice: poezie, muzică, arte vizuale – Conferința anuală SRF, Cluj (cu bilet) de la ora 9:00 la Casa Tranzit.
💡 Expoziția „Small World” în Grădina Botanică din Cluj (cu bilet) de la ora 17:00. Vei descoperi tuneluri cu mii de beculețe, exponate deosebite și spectacole de lumini demne de admirat. Vino cu cei mici, dar și cu cei mari, să descoperiți împreună bucățele din culturile îndepărtate ale lumii.
📖 Ioana Maria Stăncescu la Cluj - lansare de carte și sesiune de autografe (eveniment gratuit) de la ora 18:00 la Bookstory. „Tăcerea vine prima” vorbește despre trauma unei familii contemporane şi despre blocajele de comunicare dintre mai multe generații de femei. Când tăcerea se instalează într-o familie, toate comportamentele sunt creatoare de traume. Singura soluție pare să fie depășirea fricii și deschiderea rănilor.
💎 Lansarea colecției de bijuterie din circuite reciclate: FUTURISTIC FLOW de la ora 18:30 la Meron Gallery. Inspirată de futurism și fluiditatea vieții contemporane, prima colecție capsulă Precious Circuit, Futuristic Flow, explorează impactul tehnologic asupra existenței noastre și modul în care modelează conectivitatea și evoluția constantă a societății. Este mai mult decât un omagiu adus progresului, o invitație de a simți, de a reflecta și de a ne reconecta cu esența umană în mijlocul unei realități dominate de inovație.
📖 Cerc de citit și iubit poezie – Tema: poezia activistă (pe bază de înscriere) de la ora 18:30 la Education Studio. Cum ar fi să creăm împreună un loc unde sorbim din poezie cu poftă, gustăm versurile cu răbdare și curiozitate și unde lăsăm auzite lucrurile trezite în noi de poezie? Vei explora împreună efectul poeziei de a stârni emoții, a chema la reflectare, conțientizare și de a motiva la acțiune pentru o cauză apăsătoare, importantă, prezentă. Du cu tine o poezie care crezi că dă voce la asta și pe care vrei să o citești în cerc. Iar dacă n-ai o astfel de poezie, mergi să auzi de la alții.
🎭 Cum s-a îndrăgostit Domnul Gherase de Clara Smith (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Un spectacol bazat pe o poveste reală. Clara locuiește în Ghana. Alexandru, în România. Clara are 34 de ani. Alexandru, 77. Se înțeleg bine, în ciuda diferenței de vârstă, a erorilor de traducere, a discrepanțelor culturale și a lucrurilor pe care și le ascund reciproc. Clara e hotărâtă să ducă relația lor la următorul nivel. Pentru Alexandru însă, nu e atât de simplu – oscilează între trecutul de care îi e greu să se despartă și o nouă dragoste pe care n-ar fi crezut-o posibilă atât de târziu.
🎶 Robin and the Backstabbers (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space.
Sâmbătă, 16 noiembrie
🎥 Proiecție unică în prezența echipei: Amintirile unui trup ars de dorință (cu bilet) de la ora 15:00 la Cinema Victoria. Despre film: Crescând într-o epocă când sexualitatea era un subiect tabu, Ana, în vârstă de 68 de ani, Patricia, în vârstă de 69 de ani, și Mayela, în vârstă de 71 de ani, și-au dezvoltat înțelegerea a ceea ce înseamnă să fii femeie, plecând de la reguli nerostite și așteptări implicite. Acum îndrăznesc să vorbească deschis despre asta. Amintirile, secretele și dorințele celor trei sunt împletite într-un mod poetic: în timp ce femeile își spun poveștile în afara ecranului, ele trăiesc prin corpul unei alte femei din generația lor care s-a confruntat cu aceleași situații.
🎶 Andra Andriucă – Acoustic Tour (pe bază de rezervare și donație) de la ora 19:00 la YOLKA. „Anul acesta mi-a arătat, mai mult decât oricând, că fiecare sfârșit descoase noi începuturi, iar după turneul de lansare al primului meu album „Liniștea nu se împarte”, mi-am dat timp să-mi așez gândurile, fericirile și cântecele în ordine. Mi-am dorit mult să încheiem toamna și anul exact așa cum l-am început, în cântec, așa că ne pornim din nou la drum prin țară, de data asta într-o formulă acoustic trio. Vom împărți într-un decor intim, ca într-o sufragerie mai mare, piese cântate sau necântate până acum și fiecare poveste și gând din spatele lor, așa cum au prins ele viață la începuturi. Vor fi alături de mine Vlad Lazăr la chitară și Călin Andrei la percuție.” – Andra
🎥 „Enescu – jupuit de viu” – Premieră de gală (cu bilet) de la ora 19:00 la Cinema „Florin Piersic”. George Enescu, un compozitor și violonist genial, se află în apogeul carierei și visează să compună o operă. Se îndrăgostește de prințesa Maruca, care îl inspiră și îl provoacă. Deși îl iubește cu pasiune, Maruca este legată de soțul și copiii ei. Destinul o eliberează din căsnicie, dar va fi suficient pentru ca cei doi să fie fericiți împreună? Și opera? Va reuși Enescu să o compună vreodată?
🎶 Mihai Mărgineanu (cu bilet) de la ora 19:00 la Fabrica de Bere.
🎭 Copilul tuturor (cu bilet) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Mizând pe o construcție regizorală minimală, dar dinamitat de jocul actoricesc, Copilul tuturor este un one woman show care explorează aspectele problematice ale relației mamă-copil. El începe cu imaginea idealizată a mamei, trece apoi prin fațetele și urmele unei conviețuiri otrăvite și se termină cu licărul unei posibile vindecări, cu asumarea ca individ adult, desprins de figura maternă. Deși pornește de la experiențe personale, fiind scrisă chiar de Lucia Mărneanu, piesa depășește semnificativ perspectiva autobiografică și reușește, cu tristețe, dar și cu umor, să vorbească oricărei fiice/fiu și oricărei mame.
🎶 Orkid lansare vinil NcN (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. Orkid, trioul de shoegazeri nervoși din București își definesc stilul ca fiind post-traumatic blues. Pentru ei este definitorie afecțiunea și respectul pentru balene, orci și tot felul de alte bestii marine, terestre și extraterestre. Având influențe diverse, de la punk și garage la post-metal, de la indie și blues la math, prog sau chiar muzică academică, Orkid au până acum 5 albume de studio.
Duminică, 17 noiembrie
📖 BookSwap – schimb de cărți și de opinii – ediția 4 – by JCI Cluj (eveniment gratuit) de la ora 14:00 la Casino - Centru de Cultură Urbană Cluj. Cum funcționează: mergi la târg cu cărțile pe care vrei să le schimbi (cărțile trebuie să fie într-o stare foarte bună), primești un cupon cu numărul de cărți aduse, schimbi cuponul cu cărțile de la târg, aduse de ceilalți participanți.
🎙️ Seară de poezie Decopertat (rezervare loc) de la ora 15:00 la YOLKA. Decopertat Cluj te invită la un nou eveniment de poezie și spoken word. Du-te să asculți versuri care te ating, care te fac să te simți acasă sau, poate, să vezi lumea cu alți ochi. Este o ocazie să ne lăsăm cu toții decopertați, să împărtășim și să ne conectăm prin cuvinte.
🎭 Tărâmul de Mijloc | Recomandat 4+ (cu bilet) de la ora 17:00 la Teatrul Național. Ce se întâmplă atunci când nu putem să privim în spatele diferenţelor ce ne despart? Cum putem găsi o modalitate de a ne concentra pe ce ne uneşte? Mihai şi George sunt conducătorii Tărâmurilor de Nord şi de Sud, iar astăzi e ziua în care ei trebuie să găsească o modalitate în care să îşi unească popoarele în acelaşi spaţiu. Cei doi se luptă cu diferenţele dintre ei şi dintre popoarele pe care le conduc, dar par să nu reuşească să găsească abordarea potrivită. Norocul lor e că au parte şi de un pic de ajutor din exterior. „Tărâmul de Mijloc” este un spectacol de animaţie ce îşi propune să aducă în faţa copiilor teme importante precum diversitatea şi toleranţa.
🎥 Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki (cu bilet) de la ora 17:00 la Cinema Victoria. În 1962, Olli Mäki (Jarkko Lahti) concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Pentru a câștiga, nu-i rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se antreneze. Există însă o problemă: Olli s-a îndrăgostit de Raija (Oona Airola). Câștigător al premiului Un Certain Regard la Festivalul de film de la Cannes în 2016, pelicula ne îndeamnă să medităm asupra echilibrului în existența cotidiană, dar și asupra deciziilor pe care le luăm pentru binele nostru suprem. Invitata care vă va ghida parcursul emoțional și care va facilita discuțiile post-vizionare este psihoterapeut Paula Nuțaș. Paula este formator și educator în sănătate mintală și vicepreședinte al Organizației Minte Forte.
🎭 Just. Push. Play (cu bilet) de la ora 19:00 la REACTOR de creație și experiment. Improvizează: Dragoș Muscalu, Matei Rotaru, Rob Pavicsits, Bogdan Bob Rădulescu. Improvizator muzical: Paul Tonca.
Te bate gândul să-mi faci vreo recomandare sau sugestie? Scrie-mi mai jos.
📣 Dacă vrei să-mi faci un cadou de ziua mea, care e săptămâna viitoare, aruncă o privire aici. Iar dacă-ți place ce descoperi, te invit să te abonezi la Coolturalist, newsletterul pe care îl primești de două ori pe lună, doldora de noutăți din artă și cultură, interviuri și recomandări faine.
Ne recitim în următoarea ediție! 🌞