CooltCluj #30 – Evenimente culturale
Săptămâna 24 februarie - 2 martie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Azi, pe lângă recomandările de evenimente, ți-am pregătit și un articol cu filme numai bune de văzut în perioada asta. Pe cele mai multe dintre ele le-am văzut și am scris ce mi-a plăcut la ele, dar am îndrăznit să includ vreo două pe care încă nu le-am văzut, dar despre care am auzit multe de bine. Oricum, sunt aproape sigură că ceva tot o să-ți facă cu ochiul.
Înainte să te apuci de citit noua ediție, dă un play aici. Dacă voi afla de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – mai fă câte-un popas și acolo din când în când.
Trimite acest newsletter mai departe, că merită și prietenii tăi să afle din vreme de evenimente.
Luni, 24 februarie
🖼️ The Silent Stories of the City || Expoziție colectivă între orele 10 și 17 la La Cave (str. IIC Brătianu 22). Expoziția își are inspirația în conceptul de Anarchitectură, un termen creat de Gordon Matta-Clark, combinând cuvintele „anarhie” și „arhitectură” pentru a descrie o abordare radicală asupra spațiului urban și clădirilor. O idee centrală a Anarchitecturii este aceea de a regândi felul în care interacționăm cu un spațiu urban deja existent. Matta-Clark s-a inspirat din structurile și locurile neglijate ale orașului, concentrându-se pe clădiri abandonate sau în ruină. Pentru el, aceste structuri nu reprezentau degradări urbane, ci aveau un potențial ascuns, transformat prin arta sa în opere care continuă să aibă ecou și astăzi, chiar și în absența lor fizică.
📖 The Self-Care Book Club, chapter 2/season 2 Love, desire and relationships (cu plată) de la ora 18:00. Ce simți când iubești pe cineva? Și prin ce diferă faptul că dorești pe cineva? Intimitatea profundă conduce întotdeauna la sex? De ce trecerea la statutul de părinte se transformă atât de des într-un dezastru erotic? De ce are un caracter atât de erotic ceea ce ne este interzis? E posibil să ne dorim ceea ce deja avem? Cu toții avem în comun o nevoie fundamentală de a fi protejați, care ne propulsează de la început către o relație conjugală; dar avem o nevoie la fel de mare de aventură și de emoție.
🎶 Gala cântecelor de munte (cu rezervare) de la ora 19:30 la Kârciuma. Artiști: Nicu Oros, Răzvan Krivach, Adriana Andreica, Ioan Onisor și Titus Constantin.
Bonus: 🗣️ Conferințele Hacking Work – Adela Moldovan: Lupta cu incertitudinea (pe bază de înscriere) de la ora 17:30 la Cloudflight Cluj. Frica de necunoscut, de schimbare, de un viitor pe care nu-l putem controla este tot mai prezentă. Tot mai multe companii fac restructurări sau impun revenirea la birou 5 zile pe săptămână. Asta ne face să ne întrebăm: ce urmează? Cum transformăm aceste vremuri tulburi în oportunități? Cum putem rămâne creativi și ambițioși chiar și atunci când viitorul este neclar? Invitat special: Adela Moldovan – doctor în psihologie, psihoterapeut, autor și trainer în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și al Asociației Imago România, trainer în cadrul PsyLife și manager PsyLife.
Marți, 25 februarie
🎥 Tribut David Lynch – Lansare de carte & proiecție de film (cu bilet) de la ora 19:00 la Cinema ARTA. Cărturești împreună cu Cinema ARTA și Editura Nemira ne invită la un eveniment special, care aduce împreună cartea de memorii semnată de David Lynch, „Spațiul viselor” abia tradusă în limba română de scriitorul și traducătorul Andrei Dósa la Editura Nemira și unul dintre cele mai apreciate filme ale lui, „Lost Highway” (1997). Despre „Spațiul viselor”: O incursiune fără precedent în viața personală și creativă a vizionarului David Lynch, dezvăluită atât prin cuvintele sale, cât și prin perspectivele celor mai apropiați colaboratori, prieteni și membri ai familiei. Despre „Lost Highway”: Renne moare, dar atunci cine este Alice? Și cine a omorât-o dacă soțul, înregistrat pe o casetă făcând acest lucru, susține că nu este el? Și tânărul care a fost lovit de un fulger și are aceleași amintiri ca soțul lui Renne, cine poate fi?
🎶 Seară de chitară de la ora 19:00 la Insomnia. Eveniment organizat de Grupul de Inițiativă Basarabeană Cluj.
🎭 Față-verso: O poveste de teatru cu Elena Ivanca (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Actrița Elena Ivanca își deschide sufletul și împărtășește momentele definitorii din cariera sa, întâmplări inedite din culisele teatrului și filmului, dar și gânduri despre ce înseamnă să-ți urmezi pasiunea. Cu umor, emoție și sinceritate, vom descoperi cum se construiește magia unui personaj și vom porni împreună într-o călătorie captivantă, plină de inspirație și autenticitate, în cadrul unui dialog moderat de actrița Narcisa Pintea. La atmosfera serii va contribui și cvartetul format din Rareș Munthiu (vioară), Silvana Ghermet (vioară), Cristian Suărășan (violă) și Vlad Rațiu (violoncel), care va aduce ritm, eleganță și emoție prin interpretări muzicale speciale, perfect alese pentru a sublinia povestea împărtășită.
🎥 Avanpremieră cu music lounge pe vinil: Noua sălbăticie (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Despre film: Într-o pădure din Norvegia, o familie trăiește în izolare, vrând să-și mențină libertatea și sălbăticia. Un eveniment nefericit schimbă totul, iar ei sunt nevoiți să se adapteze la societatea modernă. Înainte și după proiecție ai șansa să asculți un DJ set deosebit cu un aer introspectiv by Vamanu (mixaj indie folk, acoustic, alternative rock). Cu o experiență de peste 13 ani în selecția și confirmarea de artiști pentru concerte, promovarea artiștilor, organizarea de evenimente muzicale și gestionarea scenelor la unele dintre cele mai cool festivaluri din România — Untold, Neversea, Electric Castle și TIFF — pasiunea lui Vamanu pentru muzică e inepuizabilă.
😊 Stand-up comedy Open Mic (intrare liberă) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu: Traian Dobra.
Miercuri, 26 februarie
📖 Club de carte Lecturile insomniacelor – Iubirea în literatura scrisă de femei de la ora 18:00 la Insomnia.
📷 Povestiri fotografice: Andrei Furnea de la ora 18:00 la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. La a noua întâlnire din seria „Povestiri fotografice”, artistul fotograf Andrei Furnea vă va însoți într-o „Explorare vizuală a contrastelor din Kathmandu: între haosul străzilor vibrante și liniștea unei mănăstiri budiste”. Proiectul „Povestiri fotografice" își propune să aducă arta fotografică mai aproape de comunitate, să servească drept resursă educativă continuă pentru participanți, oferind informații valoroase despre tehnici, echipament și aspecte creative ale fotografiei, să încurajeze interacțiunea și schimbul direct de idei între membrii comunității, contribuind la o mai bună înțelegere și apreciere reciprocă, să consolideze comunitatea de fotografi.
🎶 Concertul de debut al Orchestrei Regale de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania” (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum.
😊 Stand-up Comedy cu Vio, Raul Gheba și Florentin Păune (cu bilet) de la ora 19:30 la Cinema Dacia. După ce Costel l-a trădat pentru Maria, iar Teo a decis să își urmeze propriul destin, Vio își găsește consolarea în brațele lui Raul Gheba și Florentin Păune și, alături de ei, pleacă într-o călătorie inițiatică prin țară.
🎶 Andra Andriucă – Lansare single „Am fluturi prinși în labirint” (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. „Timpul, de cele mai multe ori vindecă, dar, în singurătate, deseori doar te-adâncește. Am fluturi prinși în labirint vorbește despre toate luptele cu noi înșine pentru care ne zbatem să le descoasem singuri, fără a căuta câte o mână de-a celor care știm că ar descoase cu noi. Piesa a încolțit aproape precum un strigăt de ajutor, dar a ajuns să crească și lumină, la final, pentru fiecare rid și mână și fluture, care au întregit pe rând, bucăți din ce sunt azi.” (Andra e o poezie, o recomand cu căldură)
🎭 Rața (bilet cu valoare 0 sau susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Rața nu are de ales și pleacă de acasă. Rața ajunge la corporație. Rața trebuie să fie productivă. Rața se îndrăgostește de un cântător. Rața are o voce. Rața nu are curaj să cânte. Rața se autosabotează. Rața merge la petreceri în peșteră cu lilieci. Rața se auto-abandonează. Rața se scufundă și îngheață. Rața începe să construiască, nesigură. Rața își face un prieten. Rața alege. Rața își dă drumul în zbor. Doar că nu e despre rațe, e despre oameni și despre maturizare – să știi că poți să alegi.
🎥 Avanpremieră + Q&A: Noua sălbăticie | Invitat: Ioana Cosman, autoare, călătoare și istoric (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Într-o pădure din Norvegia, o familie trăiește în izolare, vrând să-și mențină libertatea și sălbăticia. Un eveniment nefericit schimbă totul, iar ei sunt nevoiți să se adapteze la societatea modernă. Despre invitat: Ioana Cosman este istoric și cercetător, cu o mare pasiune de a explora lumea. Și-a obținut doctoratul la Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Paul Valery Montpellier III, urmat de un postdoctorat în psihologie. A vizitat peste 60 de țări și teritorii.
😊 Comedy Show „Joac-o p-asta” (cu bilet) de la ora 20:00 la Atelier Cafe. Un joc de improvizație în care concurenții primesc sugestii (prompt-uri) și trebuie să le joace.
Îți place CooltCluj? Îl consideri valoros, dar e loc de mai bine? Dă-mi feedback și scrie-mi sugestiile tale mai jos (e anonim și nu durează mult):
Joi, 27 februarie
🎨 Starea de bine prin artă: o resursă pentru profesioniștii din sănătate (participare gratuită) de la ora 16:00 la Qub Education. Într-o lume medicală tot mai tehnologizată, echipa Create.Act.Enjoy aduce în discuție o resursă adesea neglijată: arta. Mai concret, modul în care aceasta poate să contribuie la starea de bine a pacienților și a profesioniștilor din sănătate. Mai mult, plănuiesc să formeze o rețea de oameni preocupați de starea de bine a comunității lor, explorând moduri prin care arta poate deveni un instrument accesibil pentru pacienți și beneficiari ai serviciilor de sănătate. Evenimentul este dedicat liderilor și profesioniștilor din sănătate care doresc să exploreze noi moduri de a stimula creșterea stării de bine în rândul pacienților și a personalului, prin accesul la activități creative.
🖼️ Noémi Kiss. Vernisaj Deconstrucții de la ora 17:00 la Muzeul de Artă Cluj. Ca arhitect și filosof, Kiss Noémi apelează la o paletă largă de materiale pentru construcția fizică a lucrărilor sale pline de încărcătură spirituală și profund reprezentative pentru personalitatea ei dinamică. Astfel, artista face apel la vechi covoare persane pentru a interpreta și reinterpreta lumi conceptuale, respectiv pentru a oferi o nouă viață și structură simbolistică acestor obiecte de uz comun. Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 februarie – 16 martie.
📖 Cluj: Între Clujul funariot și boema alternativă a anilor `90 de la ora 19:00 la Casa Tranzit, cu ocazia lansării volumului Generația canibală. Cartea maturității. Despre carte: Anii ’90. Cad regimurile comuniste în tot blocul estic, URSS se dizolvă şi sălbaticii copii dingo pleacă în toate direcţiile plini de speranţă, entuziasm şi o poftă nebună de viaţă. Unii pleacă pentru prima dată la studii în „noua Patrie” România, alţii rămân în statul proaspăt înfiinţat, Republica Moldova, iar alţii fug clandestin spre „noul paradis”, „afară”, în Occident. Tinerii studenţi basarabeni, ultimii copii ai Imperiului, veniţi în noua Patrie, descoperă o lume total diferită de a lor. Românii şi basarabenii par două triburi distincte care vorbesc aceeaşi limbă, dar cu alte înţelesuri şi care practică alte ritualuri. Peste toţi însă vine o nouă lume, cu o mulţime de tentaţii, ce le aduce tot ce le-a lipsit – libertate nelimitată şi mărfuri fără număr – şi ei au ales: Always Coca-Cola. Vasile Ernu în dialog cu prietenii: Könczei Csilla, Corina Sîrbu, Márkos Tünde, Aurel Codoban, Ciprian Mihali, Alexandru Polgár, Adrian Sîrbu, Mihnea Blidariu, Gilbert Danco.
🎭 Rața (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. „Caut să vorbesc despre cum găsim forța să ne construim propria narativă. Fără să rămânem captivi în micul cosmos numit familie și fără să tot încercăm să evadăm din el.” (Cleopatra Constantinescu) Cu: Andrada Balea, Alexandra Caras, Ana-Maria Marin, Alina Mișoc, Paula Seichei.
🎭 I am the wind (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Cuvintele nu sunt suficiente pentru a exprima o suferință, un miracol, o mare fericire sau bucurie. Ele sfârșesc întotdeauna în clișee. Fosse spune, la un moment dat, că a scrie este echivalent cu a te ruga. În viața de zi cu zi, sau în lupta noastră de a răzbi, suntem ajutați de gândul că din întuneric înaintăm către lumină. Există multe lucruri în acest întuneric; și ceea ce nu înțelegem, și toate fundăturile în care ajungem pe parcursul vieții. Din punct de vedere fizic, toți dispărem, întrebarea este dacă ne încredem în înviere.” – Gábor Tompa, regizorul spectacolului.
🎶 Holy Molly (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. „Puls” este un spectacol ce scoate la lumină inima creativă a artistei, conectând-o direct cu publicul prin fiecare piesă, ca o bătaie de inimă. Show-ul explorează esența muzicii sale, oscilând între momente de intensitate vibrantă și clipe de liniște profundă. Pe lângă hituri cunoscute precum „Plouă”, „Sunday Night” și „Pastila de somn”, fanii vor descoperi și piese de pe noul album.
Vineri, 28 februarie
🎥 Avanpremiera FLOW + strângere de fonduri pentru NUCA Animal Welfare (cu bilet) de la ora 17:00 la Cinema ARTA. Flow este o pisică singuratică, a cărei viață se desfășoară liniștit în pădure. Lumea în care trăiește se apropie de sfârșit, iar casa îi este distrusă de un potop. Flow este nevoită să își caute refugiul pe o barcă, alături de alte animale. În ciuda diferențelor evidente dintre ele, vor forma o echipă imbatabilă, în timp ce barca solitară navighează prin peisaje mistice inundate, iar animalele trec prin diferite provocări și pericole pentru a se adapta acestei noi lumi. Înainte și după proiecție, la ARTA Café, veți găsi mărțișoare, calendare cu animăluțe și alte surprize simpatice, perfecte pentru a le lua acasă și a contribui la o viață mai bună pentru cei mai buni prieteni ai noștri.
📖 Bogdan-Alexandru Stănescu la Cluj - lansare de carte și sesiune de autografe de la ora 18:00 la Cărturești Hintz. Despre carte: Un cuplu cum nu se poate mai improbabil care se întâlnește în Bucureștiul anilor ’70, un psihiatru malefic, racolat de KGB, aflat în căutarea automatonului uman și care sfârșește în pădurile nebuniei, un nazist gay, membru al Societății Thule, care vânează artefacte magice cu valoare neprețuită pentru ritualurile oculte menite să aducă pe lume cel de-al Treilea Reich, o stranie croitoreasă a Casei de Modă Diana, căzută pradă demonilor, o mamă creștin-ortodoxă pasionată de artele marțiale, un scriitor german melancolic pe nume Max Sebald, străzile înguste și pietruite din Norwich, Sulina anilor ’90, socialiști camerunezi, un Păpușar rus care colecționează trofee de care se îndrăgostește, un roman neterminat ce iradiază viețile celor care-l citesc: toate acestea se împletesc în biografia multigenerațională a unui personaj pasionat de criminali în serie și de reconstruirea imaginară a vieții tatălui dispărut.
🎭 Schindler (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Schindler este o comedie de idei, construită în jurul unei dualități aparent ireconciliabile: două personaje, două perspective, două lumi în coliziune. Un sofisticat joc de-a șoarecele și pisica, în care identitățile se răstoarnă, iar raporturile de putere se reconfigurează în mod neașteptat. Piesa explorează întâlnirea dintre două generații despărțite de un abis tehnologic, cultural și axiologic, surprinse într-un dialog tensionat, unde ironia și subtextul devin arme subtile. Pe un fundal poetic, balansând între morală și interes, adevărul rămâne o construcție fragilă, mereu negociabilă.” – Dragoș Pop
📖 Texte bune la Doamna T (cu rezervare) de la ora 19:00. În februarie se vor auzi texte de Pirandello, Marcus Aurelius și Jean Claude Carrière. Cu Ionuț Caras. Intrarea este liberă, în măsura locurilor disponibile (sunt doar 20 de locuri). Rezervările se fac la numărul de telefon 0753 043 112 sau prin mesaj pe pagina Texte bune în locuri nebune.
🎭 Hamlet (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Hamlet este asaltat de marele proiect al modernității timpurii, şi anume posibilitatea exercitării unei credințe personale și directe, precum și de o gravă îndoială cu privire la originea divină a puterii regale. Claudius este descris în cuvinte puternice și directe ca fiind nedemn de exercitarea regalității. În acest fel, moartea violentă a bătrânului Hamlet devine sinonimă cu moartea lui Dumnezeu și cu imposibilitatea învierii: «Un rege atât de bun! Ca un luceafăr / Pe lângă un satir, faţă de acesta».” – András Visky, dramaturg.
🎥 Armand – premieră (cu bilet) de la ora 19:45 la Cinema ARTA. Armand, un băiat de 6 ani, este acuzat de încălcarea limitelor în prietenia cu cel mai apropiat coleg al său de la școala primară. În timp ce nimeni nu știe ce s-a întâmplat de fapt între cei doi băieți, incidentul declanșează o serie de evenimente în care părinții și personalul școlii intră într-o luptă tensionată pentru răzbunare, iar nebunia, dorința și obsesia ies la iveală.
🎭 Partea 2. Puterea (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Spectacolul Partea 2. Puterea sondează tema puterii, precum și raporturile cu străinii/alteritatea prin explorarea limbajelor artistice a două discipline: teatru și film. 5 performeri și o instalație video parcurg diferite etape ale istoriei omenirii văzute ca manifestări ale voinței de putere. Dacă puterea e un motor fundamental al lumii, atunci ea dă naștere atât regulilor și structurilor sociale, cât și haosului și dezastrului. Spectacolul reprezintă partea a doua din trilogia Solidarității, fiind construit în antiteză cu spectacolul Partea 1. Iubirea. Spectacolele trilogiei funcționează independent, sunt de sine stătătoare și nu e necesar ca vizionarea lor să fie cronologică.
🎶 Phoenix „Primul zbor” (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. Invitați speciali pentru opening act trupa Sanctuar (Timișoara).
Sâmbătă, 1 martie
🎭 Teatru de păpuși – Povești cu tâlc (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema Dacia. Spectacolul „Povești cu tâlc” este un variete cu multe animale, păpuși și actori care prin cântece și dansuri vă vor bucura și învăța tot felul de lucruri deosebite din lumea poveștilor. Vă veți intâlni cu vulpea și lupul, leul și șoricelul, chiar și cu Motanul Încălțat.
📖 Lansarea cărții: „Zâmbetul copilăriei în rime” – Violeta Chifor (pe bază de rezervare) de la ora 11:00 la Cinema Teatru „Florin Piersic”. Carte de poezii pline de emoție și căldură, inspirate de copilărie și de magia versurilor care unesc generațiile. Evenimentul va fi o șansă pentru participanți să descopere povestea din spatele cărții, să o cunoască pe autoare, să primească autografe și să se bucure de moment.
📖 #16 Clubul de Lectură de la ora 5 de la ora 17:00. Veți vorbi despre cine sunteți, de ce citiți, ce citiți, cât de des, cât sunteți de dependenți de cărți. Mergi cu o carte pe care vrei să o recomanzi sau du-te pur și simplu, la un ceai (de la ora 5) sau o cafea, să vorbești despre activitatea preferată, cititul. Pentru a afla locația e nevoie să întrebi organizatoarea.
😊 Improv Show | Improbabilii | Mărțișor (pe bază de susținere) de la ora 19:00 la ZIZ – Art and Social Area. Vor improviza: Ștefan Dragomir, Adela Mureșan, Tudor Pogăcean, Andrei Trofin și Alex Zaharia.
Duminică, 2 martie
🗣️ Invisible Conversations – Comunicare autentică (pe bază de înscriere) de la ora 13:00 la Education Studio. Invisible Conversations un eveniment în cadrul căruia ai ocazia de a cunoaște oameni discutând deschis, cu mai puține preconcepții. La această serie de evenimente veți purta discuții pe teme introspective cu alți participanți, în timp ce sunteți legați la ochi. Tema evenimentului este „Relația cu timpul", un subiect care ne influențează profund viața de zi cu zi, de la modul în care ne organizăm activitățile până la felul în care percepem trecutul, prezentul și viitorul. Un cadru safe și organizat în care vom facilita discuții scurte de cunoaștere între participanți. Atmosfera va fi prietenoasă și relaxată, încurajând fiecare persoană să se exprime liber și să descopere puncte comune, fiind ghidați de curiozitate.
🖼️ Tur ghidat al expoziției „Sibylle Bergemann. Fotografii” cu ArtCrawl Cluj (cu rezervare) de la ora 14:00 la Muzeul de Artă Cluj. După 16 ani și peste 30 de turnee în întreaga lume, expoziția „Sibylle Bergemann. Fotografii” ajunge la Cluj. Expoziția prezintă la nivel internațional opera completă a uneia dintre cele mai importante fotografe germane din ultimele decenii. Fotografiile sale impresionează prin diversitate – de la fotografii de modă, reportaj, eseu, peisaj, scene urbane și portret, complexitatea reflectă stilul inconfundabil al artistei. Contextul social a jucat un rol esențial în opera lui Bergemann. Imaginile ei sunt marcate de o confruntare critică cu RDG-ul. Fotografia nu este doar o simplă reprezentare, ci oferă o perspectivă asupra realității, o interpretează și ia poziție. Imaginile devin simboluri, reflectă povești și conturează doruri în ochii privitorului. În cadrul turului ghidat vei vizita expoziția de fotografii realizate de Sibylle Bergemann, o discutați și analizați împreună, într-o formulă interactivă.
🎶 Florin Chilian (cu bilet) de la ora 18:00 la Euphoria Music Hall.
🎶 Evgheni Oneghin | Piotr Ilici Ceaikovski (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Română. Scenariul operei, alcătuit de Ceaikovski pe parcursul unei singure nopți, pune în evidență tiparele psihologice ale personajelor și evoluția acestora pe parcursul situațiilor întâmpinate la Sankt Petersburg, la Conacul familiei Larin și în împrejurimi. Tatiana Larina – tipul femeii ruse, simplă, timidă, melancolică, înțeleaptă – se transformă dintr-o fată naivă, de la țară, într-o doamnă din înalta societate, cu un puternic simț al moralității, după ce declarația de dragoste pe care ea i-o face lui Evgheni Oneghin – personajul romantic neînțeles de societate, reticent la mediocritatea lumii înconjurătoare – este întâmpinată cu răceală și nepăsare de către acesta. Spectacolul are două pauze şi se încheie în jurul orei 22:00.
🎭 Pe m2 – spectacol găzduit (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. O trupă de artiști: performeri, regizor, scenograf, dramaturgă, muzician, chestionează cum și ce a ajuns din universul arhitecturii românești la ei. Ilustrăm o istorie ludică a ultimelor decenii pentru arhitect, pentru client, pentru comunitate; rediscutăm, ca teatru-tribunal, erorile în relația celor trei. Punem sub reflector un oraș pe care l-am moștenit și pe care îl dăm mai departe, pe care îl construim și îl visăm, o utopie sau o proiecție? De la Meșterul Manole, la constructorul Solness, am construit un colaj performativ/m2, în care redramatizăm narațiuni, pentru arhitectura prezentului. Cu: Sabina Lazăr, Ilinca Petra Meșter, Petra Panait, Eduard Crucianu, Leo Chionac. Regia: Robert Kocsis.
🎶 Compact (cu bilet) de la ora 20:00 la Casa de Cultură a Studenților. „La început a fost pasiunea pentru muzică. A urmat dorința de a cânta pentru voi. A venit apoi, în mod firesc, nevoia de performanță, de a fi printre cei mai buni și de a fi acceptați de public. Între aceste momente s-au depănat peste 40 de ani în care am adunat emoții, amintiri, îndoieli, bucurii. Fiecare apariție a trupei Compact în fața voastră este un sincer «Mulțumesc» spus din suflet pentru toată susținerea și aprecierea pe care ni le arătați.” – membrii trupei Compact.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus ai de gând să mergi? Scrie-mi în comentarii.
📣 Săptămâna viitoare apare o nouă ediție Coolturalist, newsletterul bilunar cu noutăți din artă și cultură, interviuri cu artiști și oameni care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite (urmează unul cu Ștefan Asafti) și recomandări de ce să mai citești, vezi sau încerci. Te poți abona aici.
Să ne citim cu bine! 🌞