CooltCluj #38 – Evenimente culturale
Săptămâna 21-27 aprilie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Zilele astea m-am răsfățat cu activități care de care mai faine – de la vopsit ouă în coji de ceapă, la împachetat sarmale sau meșterit pe-afară. Ce vezi mai jos e oaza mea de liniște și tihnă. Aici mi-e sufletul ancorat de când m-am născut și oriunde aș rătăci - la propriu sau la figurat - știu că tot aici mă-ntorc mai des să-mi trag sufletul.
S-avem liniște în minte și suflet. Să ne îngăduim să fim prezenți la ce-i în jurul nostru. La oameni, la petale, la texturi, la cuvinte, la animale, la gâze, la joacă, la cotcodăcit, la culori, la vânt. La noi.




Pentru tine care-i acel loc drag, unde simți că te reîncarci cu fiecare ocazie? 💚
🎁 Pont: Am pus la cale o năzbâtie frumoasă pe Instagram și ofer 2 invitații duble la spectacolul My fair lady de vineri, 25 aprilie 2025, ora 18:30, la Opera Națională Cluj. AICI te invit să vezi care sunt pașii și să te înscrii la concurs. E valabil până în 23 aprilie inclusiv.
Trimite ediția de azi și prietenilor tăi și fii primul din gașcă află ce mișcă prin oraș și vine cu veștile bune. Dacă aflu de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Marți, 22 aprilie
🎥 Amarcord – CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Îmbinând realitatea cu fantezia, Fellini își recreează orașul natal, Rimini, dar și atmosfera Italiei din perioada interbelică, sub dictatura fascistă. Prin intermediul personajului principal, Titta (Bruno Zanin), regizorul reflectă asupra propriei sale creșteri, a relațiilor cu familia, prietenii și societatea italiană din acea perioadă. Deși nu abordează politica în mod direct, filmul transmite tensiunile și atmosfera opresivă ale unei perioade esențiale din istoria Italiei. În „Amarcord”, Fellini îmbină comedia cu drama și creează o capodoperă care este atât o meditație asupra identității personale, cât și o privire asupra unui context istoric și social complex. De la profunzimea tematicii și inovațiile stilistice, până la succesul internațional și impactul cultural asupra cinematografiei mondiale, „Amarcord” este un film de referință din filmografia regizorului italian, care nu trebuie ratat.
🎨 Portfolio Open Call // apel deschis pentru artiști și artiste din România, până pe 26 aprilie la MATCA Artspace. MATCA artspace și Rezidența FORWARD lansează un apel deschis pentru artiști și artiste din România, cu scopul de a sprijini și promova colaborările între curatori emergenți și artiști locali.
😊 Stand-up Comedy Open Mic (intrare liberă) de la ora 20:00 la Flying Circus.
Miercuri, 23 aprilie
🎶 Frumoasa și bestia (cu bilet) de la ora 18:30 la Casa de Cultură a Studenților. Theater du Soleil Entertainment aduce o nouă producţie dinamică, plină de culoare şi emoţie. „Frumoasa şi Bestia” redă cu măiestrie una dintre cele mai îndrăgite poveşti ale copilăriei, într-un musical live, în care personajele prind viaţă, care îi va transporta pe spectatori pe un tărâm de basm.
🎭 Tom Sawyer (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. În micul oraș St. Petersburg, situat pe malul râului Mississippi, trăiește Tom Sawyer, ștrengarul a cărui viață este o aventură fără sfârșit: chiul de la școală, pozne și enervarea constantă a adulților. Cum să nu-ți placă de acest tânăr scandalagiu? Cine nu și-ar fi dorit în copilărie să fie pirat, vânător de comori sau căpetenia unei bande de tâlhari? Dar în spatele poveștii despre libertatea copilăriei se ascunde o realitate mai sumbră: lumea adulților, unde rasismul și nedreptatea socială fac parte din viața de zi cu zi a comunității. Oare cine și când ne învață să urâm? Micul Tom ajunge curând să înțeleagă că lumea nu este întotdeauna la fel de simplă și dreaptă precum o promit jocurile copilăriei, dar descoperă și că adevăratul curaj înseamnă, uneori, să te ridici singur împotriva lumii întregi.
🎭 Faust 2.0 (cu bilet) de la ora 20:00 la Casa Tranzit. Ce e bine și ce rău? Ce e fericirea? Există oameni cu adevărat fericiți? Care e sensul nostru ca oameni? Cum funcționează universul? Faust 2.0 își propune să prezinte dilema lui Faust, un om cu multe căutări, pentru care plăcerile lumești nu sunt de ajuns. De-a lungul secolelor, legenda savantului cercetător care își vinde sufletul diavolului în schimbul elixirului tinereții a fost reinterpretată de multe ori în literatură și teatru, dar mai rar în dans. Faust al lui Johann Wolfgang von Goethe se confruntă cu o alegere durabilă și plină de noduri: fericirea pământească pentru prețul sufletului său. Omul alege zilnic între bine și rău, a se gândi și la alții sau doar la el, a fi pasiv sau a acționa, aflându-se într-o constantă căutare a echilibrului. Un spectacol de dans contemporan cu influențe de teatru fizic, Faust 2.0 prezintă unul dintre oamenii nemulțumiți de condiția lor, care în căutarea cunoașterii absolute, a uitat să-și trăiască viața.
🎥 TWST – Things We Said Today – avanpremieră (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Titlul filmului își trage numele de la celebra piesă a trupei The Beatles - „Things We Said Today”, reflectând asupra efemerității prezentului și transformării acestuia în trecut și asupra modului în care cuvintele, gesturile și momentele aparent banale capătă o semnificație profundă odată ce devin trecut. TWST reconstruiește, cu o precizie poetică, un weekend istoric – 13-15 august 1965 – când The Beatles au susținut celebrul concert de pe Shea Stadium din New York. Andrei Ujică (regizorul) propune o „capsulă a timpului” realizată din arhive, colaje și animații semi-documentare, creând o experiență care reconstituie nu doar o epocă, ci și o stare de spirit – o lume aflată între visul american și realitatea geopolitică a anilor ’60.
😊 Stand-up Comedy Show (cu bilet) de la ora 20:00 la Atelier Cafe. Cu: Sașa Ciobanu, Paul Socol, Paul Szabo, Tudor Costina și Victor Bara.
Joi, 24 aprilie
🎨 Human Arts Fest: Simțuri – 4 zile de ateliere și întâlniri creative (cu bilet), între 24 și 27 aprilie. 4 zile imersive în care vei cunoaște pe propria piele arte diverse și complementare, vei experimenta și vei explora pin propriile simțuri aspectele emoționale, psihice, fizice și sociale a ceea ce trăim. Vei cânta, vei dansa, vei picta, vei crea și vei sta în cerc – adică ceea ce face omul dintotdeauna - totul într-un spirit de împreună și de joacă, simțind ușurința de a fi. Indiferent dacă ai deja experiență în arte sau nu, ești om, așa că ești binevenit. Atunci când mintea critică se liniștește și simțurile se trezesc, putem observa cum lucrurile curg altfel și vin de la sine așa cum e natural, fără să ne comparăm cu standarde. Vom crea pentru starea noastră de bine, de dragul creativității și cunoașterii personale, nu pentru a expune în spectacole sau expoziții. Programul pentru cele 4 zile îl găsești aici.
🎥 Premieră – Pink Floyd at Pompeii – MCMLXXI (cu bilet) de la ora 18:00 la Cinema Victoria. Înregistrat în octombrie 1971, spectacolul conține piese memorabile precum „Echoes”, „A Saucerful of Secrets” și „One of These Days”. Imaginile impresionante ale amfiteatrului, filmate atât ziua, cât și noaptea, amplifică magia spectacolului, oferind o experiență unică și captivantă. De asemenea, filmul include secvențe rare din culise, cu trupa lucrând la “The Dark Side of the Moon” în Abbey Road Studios. Restaurarea minuțioasă oferă o calitate excepțională a imaginii și a sunetului, mixajul audio fiind realizat de Steven Wilson în 5.1 și Dolby Atmos. Aceste îmbunătățiri sporesc profunzimea și claritatea filmului, păstrând autenticitatea și spiritul versiunii originale din 1972.
📖 Cosmin Perța la Book Corner Librarium de la ora 18:00. Despre carte: Adrian: corporatist, cu un creier atipic. Cristi: fost membru al mafiei siciliene, pensionar. Maria: casieră la supermarket, fiică de ministru corupt. Radu: profesor universitar de vârsta a doua, măcinat de sentimentul ratării. Forțe fără chip, o lume crudă și lipsită de moralitate, vieți suspendate între dorința de schimbare și povara trecutului. Rând pe rând, asistăm la sfârșitul unuia dintre cei mai periculoși capi ai interlopilor bucureșteni, la amestecul unor mercenari în războiul din Ucraina ori la ciocnirea dintre dorința de a duce o existență simplă și salvarea unei vieți cu prețul alteia. Ritm alert, complexitate narativă, structură provocatoare, un roman care explorează cauzalitatea legăturilor ce se formează între marginalii societății, refugiați în propriile drame și războaie personale, o meditație asupra naturii umane fragile și contradictorii. Orice încercare de a scăpa doare. Orice încercare de a rămâne ucide. Cosmin Perța, lector la Universitatea Hyperion din București, poet, prozator și eseist.
🎶 The biggest concert of a small band – Missed Call (cu bilet) de la ora 19:00 la FORM Space. „The Biggest Concert of a Small Band”, concertul de lansare al celui de-al doilea album - “Better without but safer with condoms”, un eveniment care transcende granițele unui simplu concert, transformându-se într-un statement artistic. Show-ul aduce laolaltă artiști din diverse ramuri ale artei, de la teatru și dans la sculptură, pictură și chiar parfumerie. Fiecare element contribuie la crearea unei experiențe multisenzoriale captivante, oferind publicului șansa de a păși într-un univers imersiv artistic în care totul capătă sens. Missed Call nu este doar despre sunet, ci despre crearea unei punți între arte, despre provocarea limitelor și despre curiozitatea de a descoperi ceva nou. Acest eveniment testează deschiderea publicului către noi forme de exprimare artistică, subliniind puterea unei povești bine spuse – indiferent de mediul în care este transmisă.
🎶 Concert Direcția 5 (cu bilet) de la ora 19:30 la Casa de Cultură a Studenților.
Recomandare: Newsletterul No bine, Cluj – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor. Este îngrijit de Julius Constantinescu și Emil Moldovan.
Vineri, 25 aprilie
🎨 Human Arts Fest: Simțuri – 4 zile de ateliere și întâlniri creative (cu bilet), între 24 și 27 aprilie. Ai mai multe detalii la ziua de joi – prima zi de festival.
📖 Lansare de carte în prezența autoarei Ligia Ruscu de la ora 18:00 la Book Corner Librarium. „Noul roman al Ligiei Ruscu, o aventură cap-coadă, se devorează pur și simplu. Fiecare pagină creează dependență. Și vrei mai mult, tot mai mult. La final, îți va fi dificil să te desparți de universul Schimbării. Pentru că ai dat peste o carte antrenantă, construită impecabil, cu doze precise de suspans, croită după chipul și asemănarea lumii acesteia, dar cu mijloace fantasy, plămădite cu istoria, folclorul și mitologiile autohtone, cu câteva arome locale și teme universale, cu niște călătorii inițiatice, cu protagoniste și protagoniști incredibili și-o atmosferă inedită. Pe scurt, pentru că ai în față un roman memorabil, scris de o povestașă veritabilă, pe care m-aș bucura să o (re)descoperi.“ – Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor. Vor fi prezenți alături de Ligia Ruscu, Doina Gecse-Borgovan, scriitoare și jurnalistă radio, și Valentin Derevlean, pasionat de literatură și cărți, manager al libăriei Book Corner Librarium.
🎶 My fair lady (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Prezentat pentru prima oară pe Broadway în anul 1956, My Fair Lady relatează povestea Elizei Doolittle, o fată simplă care vinde flori pe străzile Londrei, și a lui Henry Higgins, un profesor de lingvistică, expert în arta foneticii, care primește o provocare din partea Colonelului Pickering – un pariu pe care-l poate câștiga doar dacă reușește să o prezinte pe Eliza la Balul Ambasadei ca fiind o doamnă cultă și un membru important al înaltei societăți. În acest fel încep demersurile de transformare ale Elizei, proces care se află în mod constant sub incidența unor momente savuroase ale comicului de limbaj și de situație.
🕺🏻 Legături în dans cu Cristina // Human Arts Fest (cu rezervare) de la ora 18:30 la School of Drums and Hearts. Te-ai întrebat vreodată ce ne deschide și ne închide spre conexiune? Atât cu noi cât și cu ceilalți? Dacă ai acest întrebări sau pur și simplu îți e dor să te miști și să dansezi cu alți oameni, te aștept la Legături în mișcare. În acest atelier vei explora prin dans, mișcare și practici somatice diferite invitații care să te conecteze cu corpul tău, cu tine însuți și cu ceilalți. Așteaptă-te la salată bogată de explorări și stiluri muzicale. Atelierul este deschis pentru orice nivel de experientă și abilitate fizică.
🖼️ Vernissage of My Old Growth Trees by Maia Ștefana Oprea de la ora 18:30 la Meron Gallery.
📷 Momentum de la ora 19:00 la YOLKA. Primul fotograf este Ștefan Neagu, care a studiat fotografia la New York Institute of Photography, pasionat de procesul analogic, care ne va prezenta cartea sa, Aequivalens, unde fotografiile își șoptesc conspirativ una alteia secrete vizuale, deslușite doar printr-o observare atentă a privitorului. Cel de-al doilea fotograf este Crina Prida, artist vizual și instructor de fotografie, care ne va prezenta proiectul ei, „Papagali și Bovarisme", un demers multidisciplinar, care ridică întrebări despre granițele dintre realitate și ficțiune, și nu numai, inspirat de romanul postmodern „Papagalul lui Flaubert" de Julian Barnes. Am un as în mânecă: un interviu cu minunata Crina.
🎭 Întâmplări din irealitatea imediată – Premieră (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Pentru Întâmplări în irealitatea imediată mi-am propus un spectacol în registrul instalațiilor vivante, plecând de la tema principală a romanului lui Max Blecher, și anume Panopticumul. Trecerea prin evenimentele vieții este privită din perspectiva unei „nesfârșite contemplații a vitrinelor din panoramă”, în care statuile de ceară devin personaje captive într-o realitate atât de subjugată banalității, încât ea devine ireală.” - Tudor Lucanu
📖 Sci-fi & Fantasy Book Club de la ora 19:00 la The Guild Hall. Dacă vrei să participi la eveniment e nevoie să achiți o taxă de 25 de lei sau să fii membru The Guild Hall. Mai multe detalii afli din grupul de Facebook.
🎥 Rana îndoielii – premieră (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Filmul este portretul unei femei care, în ciuda performanței sale impecabile în cadrul unui sistem juridic adesea corupt și defectuos, se confruntă cu conflicte de ordin moral, profesional și personal. Avocata, interpretată de Tülin Özen, devine simbolul unei lupte continue între dorința de a înfăptui dreptatea și imperativul de a respecta legea, iar fiecare alegere pe care o face o adâncește în aceste dileme. Din dorința de a salva totul, protagonista ajunge să își piardă echilibrul. Tensiunea dramatică, atmosfera de nesiguranță și presiune constantă sunt amplificate de imaginea semnată de Tudor Panduru, cunoscut pentru filme precum R.M.N., ÎNTREGALDE, METRONOM.
🎭 Dincolo de ora de aur (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Unii oameni fug de locul în care se nasc, simt că acolo nu pot evolua, alții, dimpotrivă, rămân în același loc toată viața, pot crește numai unde-și au rădacinile. Primii cară poveștile personale precum un bagaj, ceilalți dezvoltă poveștile împreună cu rădăcinile grele. Toți acești oameni se întâlnesc într-un oraș, să zicem Cluj, dar nu neapărat, un oraș tehnologizat, tânăr, turistic, multicultural, cu o imagine bună, iar cea mai bună imagine, spun specialiștii în arta fotografică, este surprinsă în timpul orei de aur, la răsărit sau la apus, când lumina este caldă și moale. Dincolo de poleiala orei de aur rămân oamenii și poveștile lor care se leagă indiferent de limba pe care o vorbesc. Ce se întâmplă după ce lumina caldă și moale dispare?
🎶 Concert Vunk (cu bilet) de la ora 20:00 la Euphoria Music Hall.
Sâmbătă, 26 aprilie
🎨 Human Arts Fest: Simțuri – 4 zile de ateliere și întâlniri creative (cu bilet), între 24 și 27 aprilie. Ai mai multe detalii la ziua de joi – prima zi de festival.
🎭 Bucătarul regelui | 3+ (cu bilet) de la ora 11:00 la Teatrul Magic Puppet. Ce se întâmplǎ oare când bucǎtaria este datǎ peste cap de cerințele culinare trǎznite ale noii regine. Magic Puppet vǎ invitǎ la un spectacol interactiv de teatru de pǎpuși, magie și experimente științifice în care învǎțǎm ca doar îmbinând iscusința vechiului bucǎtar și inovația noului ajutor de bucǎtar vom reuși sǎ îndeplinim dorințele noii regine. Pentru cǎ cea mai bunǎ soluție este munca în echipǎ.
🎭 Afonel, Armonia și Aurel – Literatura (cu bilet) de la ora 11:00 la Stația Teatru/ Musical. Spectacol interactiv pentru copii despre literatură. Învață împreună cu Afonel prin cântece și povești. Cu: Adonis Tanța, Renata Burcă, Endre Rácz. Durata: 50 min.
🎭 20 de ani în Siberia (cu bilet) de la ora 17:00 la Teatrul Național Cluj. „Populația din Bucovina a făcut parte dintr-un plan de anihilare a românilor – trimiși ca soldați pe front în prima linie sau la muncă silnică în regiuni greu accesibile, unde se stingeau în condiții inimaginabile. Spectacolul nostru are datoria de a ne face să nu uităm niciodată asta. Să-i cinstim în fiecare zi pe eroii noștri, pe martirii noștri! Dacă vom reuși printr-un act artistic asta, înseamnă că munca noastră n-a fost în zadar! Ne înclinăm în fața acestor îngeri!” – Sorin Misirianțu
🎥 Proiecție unică: Noul cinema (cu bilet) de la ora 18:00 la Cinema Victoria. Despre film: Se spune că toate lucrurile bune au un sfârșit.Afirmația e valabilă cu asupra de măsură – și cu ironie inclusă – în cazul Festivalului Internațional al Noului Cinema de la Hyères (Festival International du jeune cinéma, în original), care a avut o viață scurtă, dar intensă, sucombând fix la vârsta majoratului. Fondat în 1965 într-un orășel de pe Croazetă, aflat între Marsilia și Saint-Tropez, festivalul a respirat libertate, boemie, insolență și avangardă prin toți porii, oferind o platformă vibrantă pentru dezbateri încinse și cineaști tineri aflați la început de drum. Proiecție urmată de o discuție cu Mihai Chirilov, director artistic TIFF, curatorul acestui nou program al Cinematecii TIFF - Carte Blanche oferit unui critic de film sau cineast.
🎭 12 oameni furioși (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Doisprezece oameni sunt încuiați într-o încăpere pentru a decide soarta unui alt om, judecat pentru patricid. Toate dovezile îl incriminează. Votul celor doisprezece jurați, privind vinovăția sau nevinovăția lui, trebuie să fie unanim. Oare pot cei 12 să privească obiectiv acest caz? Oare toate faptele prezentate la proces s-au petrecut întocmai? (Tudor Lucanu)
🎭 Maria Stuart (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. Două femei în lumea ostilă a bărbaților. Simțire la cald sau rațiune la rece. Foc și gheață. Ce faci când ești obiectul secret al dorinței tuturor, dar nimeni nu te poate salva? Cum te simți când nu ești adevăratul obiect al dorinței nimănui, ropri sunt alături de tine pentru propriul interes? Sau nu? Sau poate că da, totuși? Suspiciune, îndoială, neîncredere, prudență, vigilență constantă, anxietate, nervi la pământ, emoție, bombe uriașe de adrenalină, pericol peste tot, frică de moarte. Decizii colosale, adevăruri colosale, nedreptăți colosale. Ce este mai greu: să pui pe cineva să fie ucis sau să pășești spre propria ta moarte? Cum e să domnești ca femeie într-o lume rece, dură, crudă? De ce este nevoie pentru asta?
🎶 OUTFLOW – Lansare vinyl „difuz” (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. Trupa OUTFLOW formată în anul 2021 a lansat primul album intitulat „difuz". Toate cele 8 piese se găsesc pe platformele de streaming, iar varianta pe vinyl va fi adusă și lansată prima dată printr-un concert în Form Space.
Duminică, 27 aprilie
🎥 Young Picasso – MatineuARTA (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema ARTA. Prin interviuri cu istorici de artă, curatori și membri ai familiei, precum nepotul său Olivier Widmaier Picasso, documentarul Young Picasso oferă perspective intime și revelații mai puțin cunoscute despre formarea și personalitatea tânărului artist. În plus, creează o „expoziție virtuală” a lucrărilor sale timpurii, filmate în marile muzee europene, oferind o viziune unică asupra evoluției sale artistice.
🎨 Human Arts Fest: Simțuri – 4 zile de ateliere și întâlniri creative (cu bilet), între 24 și 27 aprilie. Ai mai multe detalii la ziua de joi – prima zi de festival.
🎭 Cartea junglei - premieră (cu bilet) de la ora 11:00 la Teatrul de Păpuși „Puck”. În inima junglei indiene, un băiat pe nume Mowgli este crescut de o haită de lupi după ce a fost pierdut în sălbăticie. Sub protecția lupoaicei-mamă și îndrumat de ursul Baloo, el învață legile junglei și se luptă să supraviețuiască între animale și pericole. Dar cel mai mare pericol vine de la tigrul Shere Khan, care îl vede pe băiețel ca pe o amenințare. Trecând prin aventuri pline de suspans, descoperind ce înseamnă prietenia și înțelepciunea, Mowgli ajunge să afle unde îi este adevăratul loc: printre oameni sau în junglă? „Cartea junglei” este o poveste atemporală despre identitate, apartenență și forța legăturilor care ne definesc.
🎨 Miniature Painting Session de la ora 14:00 la The Guild Hall. Ai fost deja la Paint Your First Mini sau te lauzi cu propria colecție de vopsele, pensule și o armată de miniaturi care așteaptă să fie pictate? Atunci mergi la o după-amiază de pictat miniaturi alături de comunitatea The Guild Hall. Vei cunoaște alți pasionați de pictat, vei schimba idei și trucuri cu ei și vă veți inspira unii din creațiile altora - toate astea la un pahar de ceai, o ciocolată caldă sau o cafea. Pentru a participa la acest eveniment, va trebui să achiți o intrare de zi (50 lei) sau să ai un abonament The Guild Hall.
🎶 Andrei Irimia x Marius Manole – Lumini și Umbre (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților. Pianistul Andrei Irimia și actorul Marius Manole ne-au pregătit o experiență în care muzica neoclasică se contopește cu poezia și arta vizuală, într-un spectacol inedit ce transcende limitele dintre arte. „Lights & Shadows” este o călătorie emoționantă și plină de sensibilitate, în care muzicii i se vor suprapune texte poetice, interpretate sublim de actorul Marius Manole. Andrei va fi acompaniat de violonistul Răzvan Păun și de violoncelistul Thibault Solorzano. Ce pot spune e că eu abia aștept acest spectacol și după ce l-am auzit live pe Andrei sunt sigură că va fi magic. Las mai jos una dintre piesele mele preferate:
🎭 Am bombardat New Haven (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Bazat pe eterna simbioză dintre artă și viață, textul lui Heller reprezintă o demonstrație a forței teatrului în confruntarea deseori traumatică cu realitatea. O echipă de actori pregătește un spectacol generic despre război, iar frenezia lor performativă se amplifică treptat până ce ficțiunea asaltează și ultima redută a lumii concrete, care la rândul ei luptă pentru a-și restabili dominația asupra scenei. Ținuți din scurt de prezența intransigentă a Maiorului (Ovidiu Crișan), prin intermedierea ezitantului Căpitan Starkey (Ionuț Caras), toți actorii din escadrilă știu că le va veni rândul să piloteze avioane kamikaze peste orașe selectate aleatoriu, ce trebuie distruse din motive neștiute, dictate de legile enigmatice ale războiului. Ordinea și disciplina sunt însă dinamitate de Sergentul Henderson (Matei Rotaru), care pur și simplu refuză să-și mai joace sacrificiul, după dispariția aparent reală a unui coleg de distribuție.
🎭 Orizontul evenimentelor (intrare liberă, cu rezervare) de la ora 19:00 la REACTOR de creație și experiment. Într-un viitor apropiat închipuit, marcat de accelerarea ireversibilă a crizelor globale, o reformă culturală lentă și neoficială transformă mai multe teatre în laboratoare de cercetare hibridă. Acțiunea spectacolului are loc câţiva ani mai târziu, într-unul din aceste spații convertite, când foştii performeri se întâlnesc cu efectele neașteptate ale propriei munci. Este incert dacă în perimetrul definit al spaţiului tocmai se instalează încă o criză şi de ce fel de răspuns are nevoie.
🎥 Pink Floyd at Pompeii – MXMLXXII (cu bilet) de la ora 20:15 la Cinema ARTA. În 1971, Pink Floyd a transformat o idee neobișnuită într-un documentar legendar. În loc să susțină un concert clasic în fața unui public entuziast, trupa a decis să-l filmeze fără audiență în impresionantele ruine ale Amfiteatrului Roman din Pompeii, Italia. La magia spectacolului contribuie și interpretările de neuitat ale membrilor trupei - Nick Mason, Roger Waters, David Gilmour și Richard Wright, ale unor piese precum „Echoes”, „A Saucerful of Secrets” și „One of These Days”. La mai bine de 50 de ani de la acel concert, filmul rămâne un simbol al unui capitol esențial din istoria muzicii rock. Praful, căldura și ruinele istorice ale amfiteatrului, combinate cu muzica inconfundabilă a trupei Pink Floyd, creează o atmosferă unică ce poartă spectatorii într-o altă dimensiune.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
Dacă vrei să primești interviuri și noutăți din artă și cultură la fiecare două săptămâni, te poți abona aici la newsletterul Coolturalist.
Pe duminica viitoare. Să-ți fie senin! 🌞