CooltCluj #39 – Evenimente culturale
Săptămâna 28 aprilie-4 mai 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Ieri am fost, pentru prima dată, la MuFA Room – un spațiu destinat audiției muzicale, gândit din pasiune și dragoste pentru muzică de către Horea Chira și un prieten de-ai săi și susținut de un sistem de sunet performant. Ce pot spune e că ți-e mai mare dragul să stai s-asculți, să fii prezent cu muzica, cu subtilitățile ei.
Am ascultat albumul All strings attached, al lui Andrei Irimia, dar și câteva piese de pe viitorul album, alături de artist. Audiția a fost urmată de o sesiune onestă de Q&A și o discuție faină de împărtășit gânduri și emoții. Pont: pe Andrei îl poți vedea în spectacolul de azi de la Casa de Cultură a Studenților.
Pe pagina de Instagram găsești toate evenimentele organizate la MuFA și tot acolo poți rezerva spațiul pentru sesiuni de audiții în care poți asculta ce muzică îți poftește inima, singur sau cu prietenii.
Ca să vezi ce intimă și plăcută e atmosfera:
Îți mai zic ceva și te las să frunzărești evenimentele. Între 9 și 20 mai, la Opera Națională Cluj, are loc a treia ediție a Cluj Chamber Music Festival, eveniment dedicat muzicii de cameră.
Mai concret, festivalul cuprinde 11 recitaluri camerale, iar pe scenă vor urca artiști ai Operei clujene și invitați speciali din țară și străinătate, alături de studenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” și elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”.
Concertele vor fi împărștiate în mai multe locații, printre care Biserica Reformată cu 2 Turnuri Orașul de Jos, Casa Libertății Religioase, Quo Vadis, Casa NUMAÀ, Foaierul Operei Naționale, Bruto, Cercul Militar, Biserica Evanghelică Luterană „Pietati”, Cinema Victoria și MINA Museum Cluj. Biletele pe bilete.ro.
Trimite ediția asta prietenilor tăi, sigur va fi un pont bun pentru ei. Dacă aflu de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Luni, 28 aprilie
💃🏻 Dans modern pentru copii (cu înscriere) de la ora 17:00 pe str. Paris nr. 15A. Cunoscut ca o formă de artă şi un exerciţiu fizic excelent, dansul modern îşi merită popularitatea pe care o menţine şi în ziua de azi. Pe lângă beneficiile menţionate, acesta îi ajută pe copii să îşi dezvolte coordonarea şi spiritul competitiv. Prima ședință e gratuită. Preț abonament 200 lei/lună.
📖 The self-care book club: reconnect with yourself (cu rezervare și plată) de la ora 18:00. Prin intermediul cărții lui Gáspár vom afla cum să gestionăm conflictele cu noi înșine și cu cei dragi. O carte care ne ajută să privim cu mai mare grijă și afecțiune acel loc numit „NOI”. Gáspár spune: „Mi-am dorit să scriu o carte care să ne inspire pe toți cei care credem în puterea relațiilor. Care să ne reamintească, atunci când ne este cel mai greu, că suntem la fel de interconectați ca picăturile de apă dintr-un ocean și că întregul este mai mare decât suma părților.” În volumul Când conflictul are sens, Gáspár György ne invită să explorăm atlasul conexiunilor interpersonale, arătându-ne că relațiile umane respectă principiul conectării - deconectării - și al reconectării. Pe măsură ce ne introduce în paradigma relațională, autorul deschide noi portaluri spre cunoaștere, încurajându-ne să privim conflictele și conversațiile dificile dintr-o nouă perspectivă. Nu este o carte oarecare de psihologie, poate că nici nu este atât de mult despre psihologie, pe cât este despre o nouă direcție de cercetare numită relațiologie - știința relațiilor. Locația va fi comunicată ulterior.
🎭 Zorba Grecul (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților (cu bilet). Zorba Grecul este un spectacol – pur si simplu – bucurie. Aventurierul Zorbas este omul simplu, cu un suflet mare și o minte neînvățată, însă cu o putere interioara care l-a deschis de timpuriu în fața experiențelor de viață. Ajuns la răscruce de drumuri, intelectualul măcinat de probleme existențiale îl întălnește pe grecul care se bucura de fiecare moment al vieții, de fiecare clipa a zilei și care simte fiecare sentiment cu o intensitate fără margini. Prieteni loiali și tovarăși de drum pentru o perioada, bogatul învață de la omul sărac, însa plin de avuții interioare lecții neprețuite despre bucurie, echilibru, mândrie și onoare.
✍🏻 Cenaclul Echinox 14 de la ora 19:00 la Facultatea de Litere (sala Popovici).
🎭 Tinerii barbari (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Am decis să intitulăm acest spectacol Tinerii barbari. Nu avem intenția de a relata viețile lui Bartók și Kodály, ar fi imposibil, și nu avem nicidecum intenția de a spune o poveste sau de a scrie un musical. De fapt, demersul nostru este lipsit de scop, nu duce nicăieri, nu am găsit niciun mesaj de transmis sau lucruri de zis. Am căutat ecouri care să rezoneze astăzi în aceeași măsură în care o făceau acum o sută de ani.” – Vidnyánszky Attila jr., regizorul spectacolului.
💃🏻 Curs de dans pentru începători – salsa & bachata (cu plată) de la ora 19:30 la Latin Beat Dance Company. Vei învăța: cum să te simți bine în pielea ta pe ringul de dans; cum să te distrezi la maxim cu prieteni vechi sau noi; cum să îți găsești ritmul (chiar și dacă dansul „serios” nu este punctul tău forte). Prima oră este gratuită.
🖼️ Mysticism art exhibition la Căminul Subcultural. Expoziția explorează intervenții conceptuale și instalații, expresii grafice și narative vizuale, oferind o privire istorică asupra iconografiei ideologice și o reamintire melancolică tulburătoare a perioadei comuniste. Poate fi vizitată până în 30 aprilie 2025.
Marți, 29 aprilie
🖼️ Expoziția-concurs Ligeti meets UAD, ediția a II-a de la ora 17:00 la Muzeul de Artă Cluj. „Întocmai în măsura în care procesul de creație al lui Ligeti instituie o dimensiune a extra-muzicalului, lucrările artiștilor se angajează în transcrierea unei componente extra-vizuale. În mod esențial, acestea sunt însemnări ale ritmului ca puls vizual. Întârzieri ale interpretării: vă înconjoară o serie de obiecte care răzvrătesc și asociază până când depistează o întrepătrundere. Sistemul nervos al gândirii ligetiene interdisciplinare este recompus, acum, din acvatintă, cărbune, ceramică, ulei, lut, fire textile, pixeli, linogravură, grafit, monotipii.”, spune asistent curator Iulia Iacob. Expoziția poate fi vizitată până în 18 mai 2025.
🎭 Nu mai ține linia ocupată (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Pe mine m-a întors pe dos acest spectacol. M-a revoltat, a dat cu mine de pământ și m-a pus față în față cu nedreptățile și neîncrederea, cu incompetența și corupția de care nu ne mai vindecăm. Apoi m-a luat de bărbie și mi-a întors capul în cealaltă direcție. Și-am văzut acolo cât de șubredă și precară e educația, câtă nevoie avem de iubire și câte victime se nasc din nepăsare. Am văzut spectacolul în 2022, dar și azi mi-s la fel de vii și adânci emoțiile pe care mi le-a trezit. Și nici n-are cum să nu fie așa când primești un duș cu apă rece care îți arată: soarta oamenilor e hotărâtă de noroc sau ghinion, realitatea din spatele citatelor motivaționale din social media, cum legea și autoritatea lipsesc ori, în cel mai bun caz, sunt accidentale, disperarea unui copil de a înțelege lumea și confuzia sa în a distinge binele de rău, abuzul ca singura realitate pe care victimele o cunosc.
🎭 Casa de modă // Mihai Bendeac, Vlad Drăgulin, Liviu Pintileasa, Mirela Zeța (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților.
🗣️ Mișcarea legionară și neolegionarismul în România (pe bază de înscriere) de la ora 19:00 la Centrul MCC Cluj. Această discuție își propune să analizeze atât contextul istoric în care Mișcarea Legionară a apărut în perioada interbelică și s-a consolidat apoi în Statul Național-Legionar, cât și rolul jucat de aceasta în evenimentele majore ale perioadei, inclusiv în regimul antonescian și Holocaustul din România. Vom discuta despre strategiile de propagandă utilizate de legionari, despre modul în care ideologia lor a fost construită la intersecția dintre anticomunism, antisemitism, misticism, naționalism extremist și fundamentalism creștin-ortodox, dar și despre impactul pe care legionarii l-au avut asupra intelectualilor și scenei politice din România acelor vremuri. Invitați: Dr. Marius Turda (profesor de istoria biomedicinei la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie şi membru al Societăţii Regale Britanice a Istoricilor), Dr. Cristian Manolachi (istoric, specializat în antropologie istorică, mentalități colective și mitologii politice) și Dr. Adina Marincea (cercetător științific la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”). Moderator: Lucian Mândruță.
🎥 The Servant – CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Filmul urmărește relația ambiguă și tensionată dintre Tony (James Fox), un tânăr aristocrat londonez răsfățat, și Hugo Barrett (Dirk Bogarde), servitorul pe care îl angajează cu nepăsare. Ceea ce începe ca un raport convențional de putere între stăpân și angajat se transformă treptat într-un joc psihologic subtil, în care Barrett își extinde influența și ajunge să submineze autoritatea lui Tony. Deși la început pare umil și dedicat, Barrett ascunde o combinație periculoasă de resentiment, ambiție și chiar sadism - trăsături care îl vor determina să încerce, pas cu pas, să-i uzurpe poziția stăpânului său, până la a domina complet spațiul domestic și echilibrul social dintre ei.
😊 Stand-up Comedy Open Mic (intrare liberă) de la ora 20:00 la Flying Circus.
Recomandare: Newsletterul No bine, Cluj – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor. Este îngrijit de Julius Constantinescu și Emil Moldovan.
Miercuri, 30 aprilie
🖼️ Vernisaj – Vásárhelyi Antal: Spații în vid de la ora 18:00 la Muzeul de Artă Cluj. „Picturile lui Antal Vásárhelyi vorbesc în limbajul simbolurilor, plasând privitorul într-un spațiu de claritate și ambiguitate, de certitudine și incertitudine. Timpul se topește și îngheață, culorile lumii au pălit ca niște accidente inutile și derutante, munții și văile dispar, atât planeta, cât și universul uman, în toate lucrările și cu toate artefactele sale fiind reprezentate într-un plan mistic, printr-un temenos sacru, un spațiu eminamente arhitectural, departe de vâltoarea lumii și de profanum vulgus. Viziunea sa picturală este o construcție spațială, proiectată prealabil în gândire, calculată prin abstracțiuni existente doar în propria sa imaginație, reprezentând tot ceea ce noi, oamenii, suntem capabili să creăm, să apropriem și să umplem cu sens, ceea ce vom lăsa moștenire”. – Péterfy Gergely, scriitor. Expoziția poate fi vizitată până în 18 mai 2025.
🎶 Sunetul muzicii | Richard Rosgers/Oscar Hammerstein (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. O poveste emoționantă, care îi are în centrul atenției pe membrii familiei Von Trapp, unul dintre cele mai cunoscute grupuri de cântăreți din lume în perioada imediat anterioară celui de-al Doilea Război Mondial. Maria Rainer, venită de la o mănăstire austriacă, devine guvernantă în casa unui căpitan de marină văduv cu șapte copii și aduce în casă o nouă dragoste de viață și de muzică. Maria îi învață pe copiii acestuia să cânte, iar pe căpitanul Von Trapp să iubească, dar când naziștii invadează Austria și apar la ușa lor pentru a-l lua pe căpitanul Von Trapp, întreaga familie este nevoită să fugă în siguranță.
🎶 Robin and the Backstabbers – Ritualul primăverii (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum. Robin and the Backstabbers, pentru prima dată la Cluj-Napoca, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, în cea de-a treia invocare a Ritualului Primăverii. Un concert ca o inițiere, unde sunetul devine ecou al rădăcinilor uitate, iar ritmul precede pașii celor care dansează.
🎭 Întâmplări din irealitatea imediată (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Pentru Întâmplări în irealitatea imediată mi-am propus un spectacol în registrul instalațiilor vivante, plecând de la tema principală a romanului lui Max Blecher, și anume Panopticumul. Trecerea prin evenimentele vieții este privită din perspectiva unei „nesfârșite contemplații a vitrinelor din panoramă”, în care statuile de ceară devin personaje captive într-o realitate atât de subjugată banalității, încât ea devine ireală.” - Tudor Lucanu.
Spațiu pentru oferit feedback și sugestii:
Joi, 1 mai
🛍️ Târg de antichități și handmade, în perioada 1-3 mai în Piața Muzeului. Dacă vrei să-ți clătești ochii cu bijuterii vintage, obiecte cu patină nobilă, piese handmade făcute cu mult suflet și ceva răbdare de sfânt aici e de tine. Fie că vânezi o lampă de pe vremea bunicii, un inel lucrat manual sau un tablou de care nici AI-ul n-ar ști ce să zică, le găsești la Târgul de antichități și handmade.
🖼️ Grill. Glitch. Glory. Expoziție de artă interactivă și new media de la ora 18:00 la The Cosmic House (până în 4 mai). Această expoziție de artă interactivă și new media explorează dualitatea dintre neputința umană în fața haosului global și mecanismele la care recurgem în viata de zi cu zi pentru a ne adapta la acesta. În contextul României contemporane, instalațiile conturează un portret fragmentat al unei societăți în care, în ciuda prăbușirii sensului, micile ritualuri persistă. Lucrările disecă zgomotul ambiental al zeitgeistului: conversații auzite pe jumătate, opinii reciclate și promisiuni goale. Prin imersiunea privitorului în situații banale, absurde, și adesea fiind pus într-o postură in care este lipsit de putere, expoziția ridică o întrebare - ce ne mai face să mergem înainte, atunci când lumea din jur pare iremediabil scăpată de sub control?
🎶 Concert vocal-simfonic (intrare liberă) de la ora 19:00 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.
Vineri, 2 mai
🛍️ Târg de antichități și handmade, în perioada 1-3 mai în Piața Muzeului. Dacă vrei să-ți clătești ochii cu bijuterii vintage, obiecte cu patină nobilă, piese handmade făcute cu mult suflet și ceva răbdare de sfânt aici e de tine. Fie că vânezi o lampă de pe vremea bunicii, un inel lucrat manual sau un tablou de care nici AI-ul n-ar ști ce să zică, le găsești la Târgul de antichități și handmade.
🖼️ Doppelgänger la Zina Gallery. „Expoziția se simte ca un sanctuar, un refugiu algoritmic, unde picturile nu mai fuzionează cu spațiul, ci pâlpâie ca niște avatare ale sinelui. Spațiul evocă o dramaturgie asemănătoare cu cea din Sims, în care fiecare obiect devine încărcat emoțional, iar fiecare gest este proiectat de un scor ascuns. Aici, intimitatea este și regizată, și reală, iar lucrările ajung să funcționeze ca niște înlocuitori afectivi. Pentru memorie, pentru dorință, pentru plăcerea deziluzionată a infernelor artificiale care ne aparțin.” - paragraf din textul scris de Daniela Custrin. Poate fi vizitată până în 28 mai 2025.
Sâmbătă, 3 mai
🛍️ Târg de antichități și handmade, în perioada 1-3 mai în Piața Muzeului. Dacă vrei să-ți clătești ochii cu bijuterii vintage, obiecte cu patină nobilă, piese handmade făcute cu mult suflet și ceva răbdare de sfânt aici e de tine. Fie că vânezi o lampă de pe vremea bunicii, un inel lucrat manual sau un tablou de care nici AI-ul n-ar ști ce să zică, le găsești la Târgul de antichități și handmade.
Duminică, 4 mai
🎥 Proiecție specială – Volver (cu bilet) de la ora 17:30 la Cinema ARTA. Titlul, care înseamnă „a te întoarce”, reflectă nu doar revenirea personajelor în satul natal, ci și o întoarcere simbolică la trecut, la răni vechi, secrete de familie și legături nespus de puternice între mame și fiice. Filmul o are în prim-plan pe Raimunda (jucată magistral de Penélope Cruz), o femeie din clasa muncitoare care își duce viața cu demnitate, forță și un soi de eroism cotidian. Penelope Cruz, într-un rol care i-a adus una dintre cele mai mari recunoașteri internaționale, a fost inspirată de Sophia Loren în construcția personajului, o femeie voluptuoasă, expresivă și extrem de umană. Almodóvar a susținut că a creat personajul gândindu-se la Penélope Cruz și că aceasta a fost „muza” lui pe tot parcursul filmului.
🎶 Romeo și Julieta | Serghei Prokofiev (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. O pasiune nestăpânită, o iubire înflăcărată și moarte. Cuvintele cheie pentru tragedia supremă: Romeo și Julieta. Într-o lume în care cele mai de preț lucruri erau bogăția, faima și nimicirea dușmanilor, tinerii îndrăgostiți visau la viață și la dragoste. Baletul lui Serghei Prokofiev, inspirat din temele tragediei nemuritoare a lui William Shakespeare, este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare exemple ale genului său în secolul XX. Punerea în scenă a coregrafei Valentina Turcu oferă viziunea unei epoci îndrăznețe, senzuală și brutală, când problemele vieții și ale morții erau adesea rezolvate într-un mod irațional și într-o atmosferă înflăcărată de pasiune.
🎭 Despre stele | 4+ (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Lum şi Echo trăiesc de o eternitate acolo sus, deasupra noastră, şi sarcina lor este să aprindă în fiecare seară stelele. Regulile stricte şi preconcepţiile, însă, ajung să cauzeze un conflict între cei doi vechi prieteni. Din fericire, lampagiii noştri au parte de un mic imbold din exterior, care îi ajută să vadă lucrurile într-o altă lumină. „Despre stele” este un spectacol destinat copiilor 4+ şi are ca principale teme toleranţa şi comunicarea. Povestea lui Lum şi Echo este menită să ne reamintească despre importanţa prieteniei şi că lumina interioară vine întotdeauna din iubire şi înţelegere, niciodată din stereotipuri şi restricţii.
🎭 Partea 1. Iubirea | Trilogia solidarității (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la ZIZ – Art and Social Area. Spectacolul abordează tema iubirii în formele ei diverse, urmărind contextele în care învățăm să iubim sau să vorbim despre iubire. Ce bagaje emoționale moștenim? Cum facem față pierderilor? E iubirea un sentiment sau o acțiune? „Partea 1. Iubirea” e un colaj de momente care trece de la clișeu la autoironie, de la povești personale la autoficțiune și planuri imaginare. O încăpățânare de a ajunge la iubire, în timp ce în lume se întâmplă exact opusul.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
📣 Ieri am trimis o nouă ediție a newsletterului . Pentru vești despre filme, artiști inediți, recomandări de ce să vizitezi la Budapesta și poezie, te-aștept aici, unde poți să te și abonezi.
Să ne citim cu bine! 🌞