CooltCluj #40 – Evenimente culturale
Săptămâna 5-11 mai 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Ce săptămână plină urmează! Cred că asta e una dintre cele mai consistente ediții CooltCluj, numa’ bună pentru consemnat ediția cu numărul 40. 🥳 Frunzărește-o, pune-ți deoparte evenimentele la care vrei să mergi și dă-o mai departe prietenilor tăi, că-i păcat să nu ajungă la mai mulți oameni.
P.S.: Să mergi la vot azi și să pui ștampila unde simți tu că-i mai bine.
M-a luat Ileana Andrei la întrebări într-un interviu IQads și-am vorbit despre cultură, artă, newsletterul Coolturalist – idee, scop, proces de lucru, CooltCluj și ce mă mână pe mine-n luptă.
„Avem nevoie de spații unde putem respira, fără zgomot, fără să părem altfel decât suntem, fără să ne simțim presați, fără să înfrumusețăm realitatea. Iar newsletterul ăsta e oaza de oxigen mereu la îndemână atunci când «vrei să scapi de tot ce-ți pune creierul într-o menghină de ceață», cum spunea Tudor Rus despre într-o ediție a newsletterului .”
Dacă aflu că avem și alte evenimente în perioada 5-11 mai, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Luni, 5 mai
🎥 Speranțe deșarte (cu bilet) de la ora 15:00 la Cinema Victoria. O încântătoare felie-cinematografică-de-viață, High Hopes spune povestea unui cuplu londonez, Shirley și Cyril, mamei lui Cyril, a cărei îmbătrânire rapidă începe s-o lase fără memorie, vecinilor înstăriți ai acesteia, pretențioasei surori a lui Cyril și a cumnatului acestuia.
🎥 Fără speranță – Psihanaliza lui József Attila (cu bilet) de la ora 17:30 la Cinema Victoria. Filmul redă complexitatea personalității, a luptei spirituale și a geniului poetic ale celebrului poet maghiar, Attila József. Edit Gyömröi – o tânără psihanalistă aflată la început de carieră, care avea să devină printre cei mai respectați profesioniști ai vremii – încearcă să îl ajute pe poet să-și depășească problemele de sănătate mintală. Pe parcursul tratamentului, cei doi dezvoltă o relație fascinantă în care rolurile de pacient și analist devin adesea imposibil de distins. Pe lângă faptul că oferă o privire aprofundată asupra psihicului lui Attila József, filmul propune un portret fidel al Ungariei începutului de secol XX și al reputației psihanalizei în cadrul comunității științifice maghiare.
🩰 Romeo și Julieta | Serghei Prokofiev (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Într-o lume în care cele mai de preț lucruri erau bogăția, faima și nimicirea dușmanilor, tinerii îndrăgostiți visau la viață și la dragoste. Baletul lui Serghei Prokofiev, inspirat din temele tragediei nemuritoare a lui William Shakespeare, este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare exemple ale genului său în secolul XX.
Marți, 6 mai
🖼️ Expoziția Alte cuvinte pentru muncă (intrare liberă) la Contemporar până în 10 mai. Expoziția. reunește documente și cercetări de arhivă, interviuri, lucrări artistice și literare, testimoniale despre munca domestică, munca florăreselor, munca sexuală, munca artistică în capitalism, dar şi cercetări despre munca agricolă, munca din industria textilă de mătase, socializarea muncii domestice în socialismul de stat. Aduce împreună artiste, activiste și cercetătoare într-un efort de a construi un cadru contrahegemonic, care pune, față în față, moduri de organizare a muncii din istoria noastră recentă cu organizarea ei în prezentul capitalist. În spiritul tradiției feministe socialiste, „Alte cuvinte pentru muncă” invită la conturarea unor noi moduri de a gândi munca, împotriva şi în afara cadrelor sociale, politice și economice de exploatare și asuprire. Pentru o posibilă lume mai bună.
🛍️ Expoziție și Târg al Meșteșugurilor Ucrainene în perioada 6-11 mai, la Centrul pentru Tineret Cluj. Branduri de îmbrăcăminte ucrainene, lucrări de artizanat în tehnici precum: tricotaj, decupaj, broderie, macrame, beading, picturi realizate de artiști ucraineni, bijuterii, decorațiuni și accesorii și săpunuri handmade din uleiuri naturale.
🎭 O noapte furtunoasă (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Cum să nu recunoaștem și astăzi ciocnirile flagrante dintre esență și aparență, pretențiile fără fundament, discursurile politice golite de orice substanță, iubirile mofturoase și trădările multiplelor triunghiuri conjugale din așa-zisa „lume bună”, pentru care să fii la modă - în gândire și comportament - e literă de lege? „Castigat ridendo mores”, spuneau latinii, și mai mult ca sigur, Caragiale reușește și acum să-l coboare pe Sfântul Nicolae din cui pentru a-i biciui tocmai pe cei care îl foloseau și îl folosesc pe nedrept în societatea românească. (Ștefana Pop-Curșeu)
🎥 Enescu – Jupuit de viu (cu bilet) de la ora 19:00 la Cinema „Florin Piersic”. Primul film artistic dedicat geniului George Enescu, regizat cu măiestrie de Toma Enache. Filmul a fost văzut în peste 52 premiere de gală în toată țara, la care au participat peste 25 mii spectatori. „Este greu de găsit în cinematografia modernă atât de mult respect pentru spiritul narațiunilor clasice. Stilul și atmosfera filmului ne amintesc de marii maeștri ai cinematografiei italiene sau germane. Toma Enache nu face compromisuri în căutarea excelenței.” (Gustavo Coletti, Times of Cinema)
🎶 Dominic Miller – The Vagabond Tour (cu bilet) de la ora 20:00 la Opera Maghiară Cluj. Dominic Miller, chitaristul trupei Sting de peste 30 de ani, este și un artist solo cu 12 albume lansate sub propriul nume și dublu nominalizat la Grammy. Două din cele mai cunoscute piese pe care le știi, cu siguranță, sunt „Shape of My Heart” și „La Belle Dame sans regrets”. Turneul are în focus promovarea noului album ”Vagabond” (ECM Records). A fost înregistrat în studioul La Buissonne din sudul Franței, alături de muzicieni de talie mondială. Rezultatul este un amestec de jazz, pop, folk acustic, muzică clasică contemporană și influențe latine, creând un stil complet nou. Chiar dacă nu există încă un termen de gen pentru această fuziune, Dominic Miller continuă să exploreze și să definească noi spații sonore.
Miercuri, 7 mai
🗣️ Înscrieri Atelier #1: Managementul spațiilor și companiilor independente (pe bază de înscriere) la REACTOR de creație și experiment, susținut de Doru Taloș. În cadrul proiectului Fresh Start. Ediția a VIII-a, membrii din echipa de coordonare a spațiului Reactor de creație și experiment vor susține o serie de ateliere care încearcă să ofere un ABC al muncii în sectorul independent. În cadrul acestui atelier vor urmări evoluția sectorul cultural independent din România, de la primele inițiative până la formele diverse pe care le cunoaștem azi. Vor mapa principalele modele de management adaptate specificului sectorului cultural și contextului actual, vă veți uita la ce presupune administrarea unui spațiu cultural independent și veți discuta despre sursele de finanțare disponibile și cum pot fi ele accesate. Totodată, veți învăța cum se scrie un proiect, alături de principalele repere în dezvoltarea și implementarea unui proiect cultural. Program: 9 mai: 11:00 - 14:00; 10 mai: 11:00 - 14:00 și 11 mai: 11:00 -14:00.
📖 Lansare de carte „Musica ricercata” de Gabriel Bebeșelea de la ora 18:00 la Librăria Humanitas Cluj. Musica ricercata, lucrarea pentru pian a lui Ligeti, sintetizează și reunește stiluri diferite, e un fel de istorie concentrată a muzicii – principiu organizator care l-a inspirat pe Gabriel Bebeșelea în crearea unui festival și în scrierea unei cărţi cu același titlu. Cercetând partituri originale și documente de arhivă, el scoate la iveală o reţea de legături între muzicieni născuţi pe teritoriul de azi al României (Bartók, Ligeti, Bergel) sau având tangenţe cu el (Liszt, Brahms, Joachim), și demonstrează, cu pasiune și acribie, că e o enormă greșeală să ignorăm compoziţiile nepublicate ale lui Enescu. „V-ați pus vreodată întrebarea (inocentă) cum de se pot folosi cuvinte atunci când ești chemat să spui ceva despre muzică? Eu da, și l-am întrebat și pe Gabriel Bebeșelea, rugându-l, dacă se poate, să-mi răspundă în scris. A făcut-o sub forma acestor 11 povestiri «muzicale». – Gabriel Liiceanu
🎶 Sunetul muzicii | Richard Rodgers/ Oscar Hammerstein II (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. O poveste emoționantă, care îi are în centrul atenției pe membrii familiei Von Trapp, unul dintre cele mai cunoscute grupuri de cântăreți din lume în perioada imediat anterioară celui de-al Doilea Război Mondial. Maria Rainer, venită de la o mănăstire austriacă, devine guvernantă în casa unui căpitan de marină văduv cu șapte copii și aduce în casă o nouă dragoste de viață și de muzică. Maria îi învață pe copiii acestuia să cânte, iar pe căpitanul Von Trapp să iubească, dar când naziștii invadează Austria și apar la ușa lor pentru a-l lua pe căpitanul Von Trapp, întreaga familie este nevoită să fugă în siguranță.
🎥 Premieră Björk: Cornucopia (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Vei experimenta cinematografic scenografia spectaculoasă a concertului, care include un setlist ce acoperă de la lucrările binecunoscute din perioada de început până la viziunile utopice din Utopia (2017) și Fossora (2023). Producția prezintă instrumente create special pentru acest spectacol, precum o harpă magnetică, un alufon și o cameră acustică. Björk este acompaniată pe scenă de directorul muzical și multi-instrumentistul Bergur Þórisson, percuționistul Manu Delago, septetul de flaute Viibra, harpista Katie Buckley și corul Hamrahlid.
Bonus: 🧠 Adrian Florea despre siguranță psihologică (pe bază de înscriere) de la ora 17:30 la Cloudflight Cluj. Dacă lucrezi cu oameni – ca antreprenor, manager sau profesionist într-o organizație – știi deja cât de mult contează încrederea, autenticitatea și libertatea de a spune lucrurilor pe nume. Adrian te va ajuta să descoperi ce este și (mai ales) ce nu este siguranța psihologică; să identifici riscurile de business cauzate de lipsa siguranței psihologice și să afli care sunt obiceiurile toxice care diluează siguranța psihologică într-o echipă.
Aruncă o 👀 și aici: Newsletterul No bine, Cluj – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor.
Joi, 8 mai
🎨 Doi Joi, în fiecare a doua joi a lunii. Este un program colaborativ pentru consolidarea și dezvoltarea comunității artistice. În a doua zi de joi a fiecărei luni, spațiile expoziționale oferă un program extins de vizionare, alături de evenimente speciale, vernisaje, performanceuri și discuții cu artiștii. DOI JOI este prima inițiativă care își propune să consolideze sectorul independent și comunitățile sale prin organizarea de evenimente lunare care să aducă experiențe semnificative pentru o comunitate diversă în căutare de pasiune, identitate si comunitate. DOI JOI este un demers incluziv și gratuit.
🥞 Street Food Festival Cluj, între 8 și 11 mai pe Platoul Sălii Sporturilor Horia Demian. Preparate delicioase din bucătării internaționale și show-uri de live cooking, concerte și DJ cool, zone de relaxare și activități pentru toată familia.
🗣️ Ce ne aduce împreună? Cum clădim și menținem comunități? (pe bază de rezervare loc) de la ora 18:00 la Sala Club a Universității Babeș-Bolyai, str. E. de Martonne nr. 1. Lectori din facultăți diferite ale UBB vin cu perspective multidisciplinare asupra unui subiect care ne privește pe toți: cum trăim împreună și ce ne face să ne simțim parte din „ceva mai mare”: Moderator – Andrea Chiș (Facultatea de Drept), Invitat – Alexandru Stermin (Facultatea de Biologie și Geologie). „Dialoguri între științe – Întâlnirile Alumni UBB” este un proiect de evenimente socio-academice care promovează cunoașterea autentică și interacțiunea multidisciplinară, având scopul de a reconecta absolvenții cu Universitatea Babeș-Bolyai și de a consolida comunitatea Alumni.
🎶 Frozen Regatul Înghețat (cu bilet) de la ora 18:00 la Casa de Cultură a Studenților. Este un show grandios o adaptare de Zully Mustafa, un musical în limba română, cu dansuri și momente de balet unice, costume și decoruri de basm, care îi vor purta pe cei mici și mari într-o lume de vis alături de cele mai îndrăgite personaje: Prințesa Anna, Regina Elsa, Hans, Kristoff , Olaf și multe altele.
🎥 Deschidere EthnoKino + proiecție Orașul în spate (cu bilet) de la ora 18:15 la Cinema ARTA. Maria și Isabel reciclează acolo unde nu există un sistem de reciclare. Maria luptă pentru drepturi de muncă minime. Isabel transmite mai departe cunoștințele sale de protecție a mediului în timp ce își crește fiicele. Ele umblă pe străzi cu materialele de reciclare în spate, pentru un viitor mai bun pentru ele și pentru oraș.
🎭 Chiritza în concert (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Deși Vasile Alecsandri și Matei Millo s-au inspirat din viața și obiceiurile secolului al XIX-lea, creând un personaj tipic micii burghezii ariviste, Chirița/Chiritza își găsește ușor multiple echivalențe în societatea noastră contemporană. Cu aerul ei de superioritate afișat, cocoloșindu-și fetele pe care le vede de zece ori mai frumoase decât sunt, mereu la vânătoare de bani și averi, tiranică, dar emoționându-se la orice mic cadou sau compliment, alunecoasă în relațiile cu bărbații și leșinând în fața atenției primite de la cei cu relații și influență, Chiritza nu ne poate fi totuși complet antipatică. E un Monsieur Jourdain în variantă feminină românească, pe care Ada Milea și Anca Hanu îl învestesc cu o nouă energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenții, snobism, lipsă cultură și sensibilitate kitsch.
Vineri, 9 mai
📖 Doina Ruși | Happening pe baza romanului Ferenike de la ora 17:30 la Casino - Centru de Cultură Urbană. Participă, alături de scriitoare, Ligia Tudurachi, cercetător la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” și Vasile Hotea-Fernezan, realizator TVR. Primul roman autobiografic al Doinei Ruști, „Ferenike”, este și primul dintr-o serie anunțată de autoare și se află, de câteva săptămâni, în topul vânzărilor din Librăriile Humanitas. Având ca punct de pornire un eveniment din timpul copilăriei, romanul conturează treptat experiențe legate de istoria actuală, în ideea că orice faptă neînsemnată are urmări, decide alte întâmplări, schimbă perspectiva asupra trecutului.
🖼️ Hope, come where I can see/ Lucia Mărneanu de la ora 19:00 la Căminul Subcultural. Trecut. Întregul univers, cu întâmplări cosmice, comete, planete, atomii potriviți, singularități și milioane de ani de evoluție au condus la existența noastră: ființe capabile de reflecție, conștiință și empatie, invenții, construcții, artă - și violență. Istoria umană este scrisă prin războaie: daco-roman, civil, Primul, al Doilea, Rece, nuclear. Conflictele au fost și par să rămână limbajul prin care ne exprimăm puterea. Viitor. Imaginarea viitorului e marcată de o oboseală a speranței. Te uiți în jur, asculți, citești, scrollezi – și începi să-ți imaginezi un viitor distopic. Sau poate utopic. Utopia unora e distopia altora. Utopia ca eșec al visurilor politice și pierderea speranței într-un viitor mai bun, sau ca memento al faptului că utopiile ar fi existat cândva și că, poate, ne mai putem întoarce la ele? Să ne aflăm într-un moment care va fi, în retrospectivă, văzut ca un punct de cotitură? Se vor întreba „Cum de nu și-au dat seama?” sau „De ce nu au făcut ceva?”. Folosind referințe din istorie, cultură pop, religie, benzi desenate și desene animate, Lucia Mărneanu subliniază cât de ridicol și absurd poate fi prezentul și deveni viitorul, observând dependența de profit, înarmarea, ascensiunea extremismului, comodificarea oprimării, diminuarea empatiei, exploatarea corpurilor, a naturii, a viitorului. Expoziția poate fi vizitată până pe 23 mai prin programare telefonică la numărul de telefon 0743055615.
📖 Texte bune la Doamna T (pe bază de rezervare) de la ora 19:00. O întâlnire cu versurile lui Ioan Mircea Pop, artist grafic și arhitect clujean, stabilit acum în București. Intrarea este liberă, în măsura locurilor disponibile. Rezervările se fac la numărul de telefon 0753043112 sau prin mesaj pe pagina Texte bune în locuri nebune.
🎭 20 de ani în Siberia (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Populația din Bucovina a făcut parte dintr-un plan de anihilare a românilor – trimiși ca soldați pe front în prima linie sau la muncă silnică în regiuni greu accesibile, unde se stingeau în condiții inimaginabile. Spectacolul nostru are datoria de a ne face să nu uităm niciodată asta. Să-i cinstim în fiecare zi pe eroii noștri, pe martirii noștri! Dacă vom reuși printr-un act artistic asta, înseamnă că munca noastră n-a fost în zadar! Ne înclinăm în fața acestor îngeri!” (Sorin Misirianțu)
🎶 Concert simfonic - dirijor Gabriel Bebeșelea (cu bilet) de la ora 19:00 la Filarmonica de Stat Transilvania.
🎭 Romeo și Julieta (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. „Este foarte greu să vorbești despre dragoste fără a te folosi de clișee, și nu cred că poți spune ceva nou despre Romeo și Julieta. Nu are rost să ne amăgim în această privință. Textul poate fi pus în scenă într-un mod fermecător sau aruncat în adâncuri, dar cel mai important lucru este găsirea unei perspective personale. Îi ascultam cu invidie pe creatorii de teatru care povesteau despre epoca aproape legendară în care forța unui spectacol era dată de lupta cot la cot împotriva unui lucru anume. Dacă vrem să facem acest lucru astăzi, avem toate uneltele necesare. Totuși, împotriva cui ar trebui să lupte Shakespeare în zilele noastre? Spectacolul nostru nu respectă piesa de teatru care îi stă la bază, nici epoca în care trăim, mai mult, nu se prea respectă nici pe el însuși. Nu este piesa Romeo și Julieta, nu este un spectacol, sperăm că nici nu va fi receptat astfel." – Attila Vidnyánszky Jr., regizorul spectacolului
🎶 Concert Alina Manole Trio | Lansare album (cu bilet) de la ora 20:00 la Kârciuma The Public House & Taste. Alina Manole este considerată una dintre cele mai frumoase voci feminine din muzica românească și este unul dintre puținii artiști ai ultimilor ani care a reușit să deschidă calea unui stil muzical nou în România: folk-jazz. Muzica ALTFEL şi atmosfera elegantă, stilul elevat, piesele ale căror teme pot părea “incomode” celor care trăiesc în convenţii sociale, vocea singulară cu un timbru special, toate acestea se reîntâlnesc în fiecare apariţie scenică şi în fiecare material discografic al Alinei Manole.
🎶 Concert imersiv de drone-ambiental Mieresch: Povești Mansi (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Explorează lumea poporului indigen mansi din Siberia prin muzică: ascultă câteva piese de pe un album cu totul special creat de cei de la Mieresch – „Маньси мойтыт” (Povești mansii), un proiect muzical clujean fondat în 2013. Muzică ambientală imersivă, minimalistă și adesea monolitică, îmbinând înregistrări de la sol cu sunete electronice subtile și drone.
🎶 Mihai Mărgineanu (cu bilet) de la ora 20:00 la Euphoria Music Hall.
🎶 Coma (cu bilet) de la ora 20:45 la FORM Space. La începutul anilor 2000 lua ființă Coma, o trupă de rock alternativ care, treptat, și-a făcut un nume sonor pe piața muzicii din România.
🎶 Le Petit | Deep Root Tribe | Francis Mercier (cu rezervare) de la ora 22:00 la MINA Cluj. Le Petit aduce celebrul label de petreceri Deep Root Tribe la Cluj. Pe 9 mai, sub cerul liber, în grădina Muzeului Mina ne pregătesc o noapte de neuitat — plină de ritm, conexiune și magie pură.
Sâmbătă, 10 mai
👦🏻 Sonoro Kids: O călătorie muzicală prin Cosmos (cu bilet) de la ora 9:30 la MINA Cluj. De la "Twinkle Twinkle Little Star" la capodopere clasice precum "Clair de Lune" de Debussy și "Für Elise" de Beethoven, vei descoperi magia sunetelor într-o călătorie sonoră prin galaxie. Concert live susținut de pianistul Ioan Dragoș Dimitriu. Moment interactiv unde copiii vor cânta alături de pianist. Evenimentul va fi completat de proiecția show-ului imersiv „Cosmos: Descoperă Tainele Universului", o incursiune spectaculoasă printre planete, stele și explorările omenirii în spațiu.
🛍️ Der Flohmarjt – Oserul din Centru de la ora 9:00. Centrul orașului se va transforma într-o piață vibrantă - cu povești, oameni faini și lucruri cu adevărat speciale. De la vaze în culori pastelate și geci vintage care merită a doua șansă, până la viniluri uitate, cărți care-și caută un nou raft și chitara aceea care merită să cânte din nou. La Oserul din centru totul prinde viață. Asociația Daisler asigură contextul și logistica, tu duci vibe-ul și buna dispoziție. Fie că vinzi sau cumperi, ești parte dintr-o comunitate care apreciază frumusețea lucrurilor care au o poveste în spate.
👧🏻 Atelier de ilustrație în Universul lui Salvador Dali (cu plată) de la ora 11:00 la Casa Hintz. Adrian Barbu, cunoscutul ilustrator al îndrăgitei „Fram, ursul polar”, dar și al multor altor cărți pentru copii, va ghida copiii în „Universul lui Salvador Dali” și îi va iniția în tehnica ilustrației de carte. Salvador Dali a fost un artist complex, chiar dacă majoritatea dintre noi îl cunoaștem ca pictor. Dar el a fost și ilustrator, și sculptor, și scenograf, și actor, și regizor. A ilustrat cărți și a creat afișe publicitare. A creat chiar și logoul acadelelor Chupa Chups. Pornind de la calitatea lui de ilustrator de cărți, printre care și „Fabulele” lui La Fontaine, ilustrații pe care le puteți admira în expoziția de la Casa Hintz, organizatorii expoziției Universul lui Dali le oferă copiilor ocazia să-l cunoască pe Dali într-un mod mai complex, printr-o întâlnire nu doar vizuală cu arta lui, ci și narativă, interactivă și activă.
🎶 Flautul fermecat – operă pentru copii (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema „Florin Piersic”. Spectacolul „Flautul Fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart este prezentat într-o variantă condensată de o oră, creată special pentru cei mici, combinând momente muzicale fascinante cu povestiri interactive. Sub îndrumarea unui speaker carismatic, micii spectatori vor fi ghidați prin povestea aventurilor curajoase ale lui Tamino, a prietenosului Papageno și a încercărilor fermecătoare ale Reginei Nopții. Spectacolul aduce în prim-plan teme universale precum curajul, prietenia și puterea iubirii, explicate pe înțelesul copiilor și ilustrate prin momente muzicale.
🎥 Flow (cu bilet) de la ora 15:00 la Cinema Victoria. Flow este o pisică singuratică, a cărei viață se desfășoară liniștit în pădure. Lumea în care trăiește se apropie de sfârșit, iar casa îi este distrusă de un potop. Flow este nevoită să își caute refugiul pe o barcă, alături de alte animale. În ciuda diferențelor evidente dintre ele, vor forma o echipă imbatabilă, în timp ce barca solitară navighează prin peisaje mistice inundate, iar animăluțele trec prin diferite provocări și pericole pentru a se adapta acestei noi lumi.
🎭 Show IMPROgress (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Show IMPROgress este ca o petrecere unde toți sunt invitați, dar nimeni nu știe cum să se îmbrace. Totul este improvizat: cuvintele, gesturile, chiar și glumele – nimic nu e pregătit! Publicul devine parte din spectacol, sugerând teme absurde sau întrebări ciudate. Nu există greșeli, doar râsete, iar fiecare minut e o surpriză (chiar şi pentru improvizatori). Dacă ești norocos, la această petrecere vei vedea și câțiva actori care se vor „îmbăta” cu propriile lor glume. Totul e un haos organizat, unde cine face o gafă devine imediat cascadorul râsului.
🎶 Dorbeduh live (cu bilet) de la ora 19:00 la Machines. Dordeduh este o trupă de experimental metal din Timișoara, formată în 2009 de Edmond "Hupogrammos" Karban și Cristian "Sol Faur" Popescu, după plecarea din Negură Bunget. Formatia îmbină black metalul, cu sonoritati folk, dar si cu influențe moderne precum rock-ul progresiv și muzica electronică, în timp ce integrează discret instrumente tradiționale românești, precum toaca, tulnicul, naiul, fluierul, cavalul și țambalul.
🎭 Partea 2. Puterea | Trilogia solidarității (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la Casa Tranzit. Spectacolul Partea 2. Puterea sondează tema puterii, precum și raporturile cu străinii/alteritatea prin explorarea limbajelor artistice a două discipline: teatru și film. 5 performeri și o instalație video parcurg diferite etape ale istoriei omenirii văzute ca manifestări ale voinței de putere. Dacă puterea e un motor fundamental al lumii, atunci ea dă naștere atât regulilor și structurilor sociale, cât și haosului și dezastrului. Spectacolul reprezintă partea a doua din trilogia Solidarității, fiind construit în antiteză cu spectacolul Partea 1. Iubirea. Spectacolele trilogiei funcționează independent, sunt de sine stătătoare și nu e necesar ca vizionarea lor să fie cronologică.
🎭 Extrinsec (cu bilet) de la ora 20:00 la Stația Teatru/ Muzical. „Extrinsec” este un spectacol de teatru muzical, care pune reflectorul pe om în singurătatea si intimitatea lui, încercând să îl surprindă vulnerabil, fără nicio carcasă și fără filtru. Dezgolim omul de aparențe, de nevoia lui de acceptare, de dorința lui de a mulțumi sau de a impresiona, de frica lui de singurătate, ca să putem vedea mai clar care sunt compromisurile pe care le facem pentru a satisface aceste nevoi. „Extrinsec” pune în contrast planul exterior și planul interior al omului, într-un spectacol despre cum împachetăm cel mai frumos singurătatea, frica, nevoia de acceptare și vulnerabilitățile noastre.
🎭 Noi și orașul: Clujul protestatar | performance-forum (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR. Este Clujul un oraș în care se protestează suficient? Care sunt mecanismele pe care le folosim atunci când vrem să protestăm? De la protestele masive de la jumătatea anilor 2010 s-a schimbat ceva în felul în care protestăm? Noi și orașul – Clujul protestatar este un performance în care scena Reactorului devine forum. Pornim de la a fi curioși unii de ceilalți și exersăm apropierea și recunoașterea reciprocă. Ne întâlnim timp de o oră să răspundem împreună la acele întrebări care ne unesc, artiști și public, locuitori ai unui Cluj complex, pe care îl iubim și care ne dă teme de gândire în fiecare zi.
🎭 I am the wind (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. „Cuvintele nu sunt suficiente pentru a exprima o suferință, un miracol, o mare fericire sau bucurie. Ele sfârșesc întotdeauna în clișee. Fosse spune, la un moment dat, că a scrie este echivalent cu a te ruga. În viața de zi cu zi, sau în lupta noastră de a răzbi, suntem ajutați de gândul că din întuneric înaintăm către lumină. Există multe lucruri în acest întuneric; și ceea ce nu înțelegem, și toate fundăturile în care ajungem pe parcursul vieții. Din punct de vedere fizic, toți dispărem, întrebarea este dacă ne încredem în înviere.” – Gábor Tompa, regizorul spectacolului.
🎶 Album Launch: TOT de DOC (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space.
Duminică, 11 mai
🎥 Michelangelo: Love and Death | MatineuARTA (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema ARTA. Prin imagini spectaculoase și comentarii de la experți, documentarul explorează cele mai emblematice lucrări ale lui Michelangelo, precum sculpturile „David”, „Pietà” din Bazilica Sfântul Petru și tavanul Capelei Sixtine. Filmul călătorește prin sălile de expoziție din Europa, prin marile capele și muzee din Florența, Roma și Vatican, pentru a oferi o înțelegere mai profundă a vieții tumultoase a acestui artist legendar, a relațiilor sale cu alți mari artiști ai vremii, dar și cum aceste influențe și conflicte l-au modelat ca artist.
🎥 Proiecție Björk: Cornucopia (cu bilet) de la ora 17:30 la Cinema ARTA. De la artista care ne-a încântat cu piese iconice precum „All is Full of Love” și „It’s Oh So Quiet”, rolul Selmei din „Dancer in the Dark” regizat de Lars von Trier, până la aparițiile sale excentrice, cum ar fi celebra rochie în formă de lebădă purtată la Gala Oscar din 2001, Björk revine acum cu mult așteptatul film-concert, înregistrat live la Lisabona. Cu vocea sa instantaneu recognoscibilă, nebunia sa artistică și melodiile inconfundabile, Björk rămâne una dintre cele mai talentate și fascinante artiste ale generației sale. Pe parcursul a cinci ani, cântăreața a susținut 45 de show-uri în cadrul turneului „Cornucopia”, fiecare impresionând prin scenografia uluitoare și ținute spectaculoase. Filmul îi poartă pe spectatori în universul artistei islandeze, regizat de Ísold Uggadóttir, cu direcție creativă pentru sunet și imagine, aranjamente muzicale și producție semnate de Björk însăși.
🎶 Concert Ada Milea (cu bilet) de la ora 18:00 la Euphoria Music Hall. Copiii cu vârsta de până la 12 ani beneficiază de intrare gratuită.
🎭 Orașul comoară (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 19:00 la NON Centru de Arte Performative. Orașul comoară este un spectacol care scormonește prin strălucirea de cinci stele a Clujului și se întreabă: cine plătește nota? Pe ritm de stand-up și cu multă ironie, spectacolul explorează cum fostele platforme industriale devin cartiere de lux, cum terenurile sunt vânate ca aurul și cum, în spatele fațadei de „oraș smart”, spațiul public dispare. Într-un oraș unde metrul pătrat are cel mai ridicat preț din țară, iar dezvoltatorii imobiliari par noii creatori de lume, omul de rând nu își mai găsește locul. „Orașul magnet”, „orașul de cinci stele”, „orașul smart”, „orașul comoară” sunt doar câteva dintre superlativele Clujului, prilej de laudă, dar și de critică din partea celor tot mai afectați de dinamica pieții imobiliare. Între promisiuni de progres și realitatea scumpirilor sufocante, Orașul comoară e o călătorie prin procesul urbanizării accelerate, cu umor, energie și, poate, un strop de nostalgie.
🎶 Reflexe sonore | Cluj Chamber Music Festival (cu bilet) de la ora 19:00 la Opera Națională Cluj. Cluj Chamber Music Festival, aduce în prim-plan frumusețea și rafinamentul muzicii de cameră. Desfășurat în perioada 9-20 mai, în diferite locații din Cluj-Napoca, festivalul vă propune 11 recitaluri interpretate de artiști de prestigiu ai Operei Naționale Române Cluj, alături de invitați speciali din țară și străinătate. Sub titlul Reflexii Sonore, formații camerale formate din studenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca vor interpreta lucrări consacrate din repertoriul cameral universal. Acest concert aduce în prim-plan talentul și pasiunea unor muzicieni aflați la început de drum, oferind publicului o experiență muzicală vibrantă și autentică.
🎭 Mașiniștii (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Comedia Mașiniștii, montată de Dragoș Pop în premieră națională, spune povestea unor profesioniști ai scenei, pe care însă publicul nu i-a zărit niciodată. Doi mașiniști, prinși în rutina precipitată de dinaintea unui spectacol, încep să se joace de-a teatrul, ajungând, pe scena fără public, să chiar facă teatru și, până la urmă, să își reevalueze în mod autentic existența, limitările și potențialul ratat. Și pentru ei, ca pentru toată lumea, arta intermediază acest proces necesar de autocunoaștere.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
✍🏻 Dacă n-ai citit încă cea mai recentă ediție Coolturalist, dă o geană aici să asculți muzică electronică compusă de ciuperci, să vezi ce iese când fizica se-ntâlnește cu sculptura și alte recomandări de neratat.
Pe duminica viitoare!
superb as always