CooltCluj #43 – Evenimente culturale
Săptămâna 26 mai - 1 iunie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
E un sentiment neobișnuit să vezi o știre despre tine în presa locală. Dar, în același timp, știu cât am muncit, evoluat și visat până să ajung aici. Și mai știu că nu ar fi fost la fel fără voi, cei care citiți newsletterele, dați mai departe, răspundeți și încurajați.
În aparență, da, știrea e despre mine. În esență, e despre o comunitate care se strânge în jurul culturii, despre un oraș viu și despre nevoia noastră continuă de artă și dialog.
Atât despre mine. Acum să trecem la tine și la bunătățile pe care ți le-am pregătit. Pentru prima dată, spectacolul de storytelling „Oamenii Dreptății” ajunge la Cluj. Ne așază la masă și ne arată că, până și în haos, un lucru rămâne neschimbat: puterea poveștilor. Ele ne aduc mai aproape, ne dau claritate, ne ajută să scoatem capul din nisip și să nu fim indiferenți.
Pe 29 mai, de la ora 19:00, la Cinema „Florin Piersic”, ne întâlnim ca să ascultăm povești spuse de criminologul Vlad Zaha, scriitoarea Laura Ionescu, echipa Politică la Minut – Vlad Adamescu și Răzvan Petri, biologul Sandu Stermin și jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț de la Teleleu, completate cu film scurt, poezie, teatru și un mini-concert.
🎁 Și pentru că nicio veste bună nu vine singură, ofer 5 invitații duble la eveniment primilor 5 dintre voi care-mi răspundeți, până luni, 26 mai, la finalul zilei, (prin reply la acest mail) la întrebarea: Dacă ai putea face o singură schimbare pentru o lume mai dreaptă, care ar fi aceea?.
Eu vă voi trimite invitațiile marți, 27 mai, în prima parte a zilei. Abia aștept să vă citesc răspunsurile! 🤗
Bonus: un interviu cu Doru Toma, inițiatorul proiectului Oamenii Dreptății.
Dacă aflu că avem și alte evenimente în perioada 26 mai - 1 iunie, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Luni, 26 mai
🎥 Punctul negru (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Copii care leșină și discursuri interminabile la festivitatea de începere a anului școlar. Mirosul caracteristic de tocană și al apei cu hipoclor din cantină. Palkó, în vârstă de zece ani, s-a mutat înapoi în Ungaria din Berlin, și este uimit de viața de zi cu zi a unei școli maghiare obișnuite. Singura care îl înțelege cu adevărat este tanti Juci, o profesoară la început de carieră, care este și ea o victimă a unui sistem instituțional blocat într-o cultură a informatorilor. Punctul negru, un film grotesc pe alocuri care continuă tradiția bazată pe viziunea scriitorului maghiar Örkény István, a fost realizat ca producție independentă în colaborare cu mai mulți producători maghiari și a câștigat trei premii la Locarno.
🖼️ A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celălalt... || Expoziție colectivă de la ora 10:00 la La Cave. Expoziția explorează profunzimea iubirii necondiționate, o forță ce transcende granițele timpului și ale spațiului. Sacrificiul legendar al lui Orfeu, care a coborât în lumea subterană pentru a-și recupera iubirea, Euridice, este un exemplu al iubiri romantice, întâlnindu-se nu doar în mitologia greacă, ci și în narațiuni universale despre dragoste și pierdere. Poveștile de dragoste care au marcat istoria, precum tragica legendă dintre Tristan și Isolda sau celebra poveste a lui Romeo și Julieta, subliniază teme de iubire interzisă, tânără și pasională, în fața adversității. Fiecare lucrare expusă în această colecție oferă o perspectivă unică asupra iubirii, explorând teme variate: de la nostalgia dorului, asemănătoare celei din operele lui Mihai Eminescu, până la tensiunea dintre pasiune și vulnerabilitate, asemenea muzicii lui Nick Cave, unde iubirea devine un spațiu al contrastelor profunde – între extaz și suferință, între apropiere și pierdere.
🎭 Orașul comoară (acces gratuit) de la ora 18:00 la Cinema Dacia. Orașul comoară este un spectacol care scormonește prin strălucirea de cinci stele a Clujului și se întreabă: cine plătește nota? Pe ritm de stand-up și cu multă ironie, spectacolul explorează cum fostele platforme industriale devin cartiere de lux, cum terenurile sunt vânate ca aurul și cum, în spatele fațadei de „oraș smart”, spațiul public dispare. Într-un oraș unde metrul pătrat are cel mai ridicat preț din țară, iar dezvoltatorii imobiliari par noii creatori de lume, omul de rând nu își mai găsește locul. „Orașul magnet”, „orașul de cinci stele”, „orașul smart”, „orașul comoară” sunt doar câteva dintre superlativele Clujului, prilej de laudă, dar și de critică din partea celor tot mai afectați de dinamica pieții imobiliare. Între promisiuni de progres și realitatea scumpirilor sufocante, Orașul comoară e o călătorie prin procesul urbanizării accelerate, cu umor, energie și, poate, un strop de nostalgie.
🖼️ Vernisaj LAYERS OF WHOLENESS de la ora 18:30 la Meron Gallery. Fiecare artist este în centrul propriei deveniri. Expresia artistică devine atât un drum al auto-descoperirii, cât și un ecou comun al inconștientului colectiv. Prin stiluri și viziuni distincte, artiștii contribuie la o reverberație unitară, în care autenticitatea personală devine parte dintr-un întreg mai mare. Ca elementele unui mandala, fiecare lucrare reflectă un ritm universal. Actul creației se transformă într-un proces de individualizare, atât pentru artist, cât și pentru privitor, deschizând poarta către o experiență introspectivă și revelatoare.
🎭 Curs de actorie film (cu plată) de la ora 19:30 la Casa de Cultură a Studenților. Acest curs se adresează celor care iubesc actoria, indiferent de pregătire, şi este conceput pentru a te ajuta să-ţi antrenezi mintea, corpul, vocea şi spiritul, fie că vrei să excelezi pe scenă, în faţa camerei sau în diferite aspecte ale vieţii. Cursul de film folosește tehnici care cultivă jocul actoricesc intuitiv, inteligența emoțională și convingerea că absolut oricine poate să facă asta atâta timp cât își dorește.
🎥 Proiecție aniversară The Shining (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Despre film: Cu un trecut dominat de alcoolism și agresivitate față de propria familie, Jack Torrance, un scriitor aflat într-o criză de inspirație, decide să accepte postul de îngrijitor al luxosului complex hotelier Overlook, și, alături de familia sa, să petreacă iarna departe de civilizație, în mijlocul unui peisaj montan sălbatic și aproape inaccesibil. Dornic să se detașeze de trecut și să intre în contact cu propriile energii creatoare, Jack se lasă ademenit de iluzia pe care o proiectează izolarea, dar contactul cu hotelul se dovedește însă a fi devastator.
Marți, 27 mai
🎭 Iona | spectacol găzduit (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Această adaptare nonconformistă a piesei semnate de Marin Sorescu are, prin urmare, suflul unei experiențe existențiale universale, invitând publicul din toate colțurile lumii să intre într-o comuniune spirituală care să ne apropie de energiile primare ale naturii în care se manifestă divinitatea însăși. Ne pregătim de un regal teatral cu totul special, de un dialog intercultural care aduce laolaltă două spații pe cât de diferite, în aparență, pe atât de similare în simțire, dar și de un eșafodaj spectacular de excepție pe care vă invităm să-l descoperiți cu inima deschisă, în speranța de a regăsi aceeași liniște și stare de grație resimțită în fața frumuseții pure a naturii.
🖼️ Expo Maraton #7: Petre Andrei-David / Zăhan Andrei de la ora 19:00 la Galeria Casa Matei Corvin. „În sensul acelor de ceasornic" – Petre Andrei-David: Prin proiectul intitulat În sensul acelor de ceasornic și imaginat de Petre Andrei-David, se conturează două direcții diferite care se află în strânsă legătură, și anume procesul de pierdere, distrugere și degradare în timp a spațiului comun sau din exterior, dar și metodele prin care individul se raportează și adaptează la acestea. Ceasul nu doar măsoară timpul, dar reflectă o percepție colectivă asupra acestuia, un indicator care determină în mod subtil raporturile noastre cu lumea și cu sinele, în contextul schimbărilor constante. „Antropofagia" – Zăhan Andrei: Proiectul expozițional Antropofagia semnat de Andrei Zăhan înfățișează starea în care îi transpunem pe semenii noștri; „devorându-i” zi de zi, privim frapați la atrocitățile din războaie, față de care ne simțim complet străini. „Ori, veninul nostru e premergător oricărui măcel” afirmă tânărul artist.
🎥 Blow-up | CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Filmul spune povestea lui Thomas (David Hemmings), un fotograf de modă din Londra anilor '60, care se bucură de faimă, dar este plictisit și nihilist. În timp ce se plimbă prin parc, fotografiază o tânără (pe Vanessa Redgrave) și pe iubitul ei. Tânăra îl urmărește pe fotograf și îi cere filmul, lucru care îi ridică semne de întrebare lui Thomas. Developând fotografiile, el descoperă că a surprins pe film derularea unei crime.
🎭 Marele B – un cabaret despre burnout (cu bilet) de la ora 20:00 la Stația Teatru/ Muzical. Corporatista Trista, Mama Deea Medeea și Doctorul Fără De Minți suferă, jelesc și se prăbușesc, ajutați de MC Pasiune și de Mica Pianistă Care Nu Există. Tu alegi care e cel mai terminat dintre ei. Marele B este un cabaret despre Burnout și Bani, cu muzică bună și o trupă... pe cât de neobișnuită, pe atât de savuroasă. Cu: Paula Maria Seichei, Cristina Tureanu, Endre Rácz, Renata Burcă și Adonis Tanța.
😊 Stand-up comedy Open Mic (intrare liberă) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu Traian Dobra.
Miercuri, 28 mai
🖼️ Aerul crud al dimineții la Muzeul de Artă Cluj. Expoziția aduce în prim-plan expresiile artistice emergente ale unei noi generații de creatori. Reunind lucrările a 30 de studenți din toate departamentele instituției, evenimentul explorează diversitatea tehnică și conceptuală a practicilor artistice contemporane. Prin implicarea colectivă a studenților în realizarea tuturor etapelor proiectului (concept, afiș, panotare etc.), expoziția devine o platformă de vizibilitate și dialog artistic, accentuând potențialul creativ al acestora într-un context interdisciplinar dinamic.
📖 Lansare de carte „Dosarul de securitate al Hertei Müller” de Valentina Glajar de la ora 18:00 la Librăria Humanitas Cluj. Deschis în 1983 şi activ mult după emigrarea ei în Republica Federală Germania în 1987, dosarul de supraveghere al Hertei Müller dezvăluie informaţii impresionante despre tacticile, metodele şi tehnologiile folosite de Securitate. Volumul de faţă oferă o analiză aprofundată a acestui dosar şi a altora corelate, în care sursele fie o spionau pe Herta Müller, fie îi erau prieteni, aşadar supuse automat supravegherii. Aria acoperită de autoare este vastă: de la felul în care textele de început ale Hertei Müller au atras atenţia Securităţii până la examinarea comparativă a diferenţelor dintre ediţiile româneşti şi cele vest-germane ale povestirilor din Niederungen, de la poveştile de dosar ale celor care au spionat-o până la rolul traducerii ori al traducerii greşite în transcrierile Securităţii şi multe altele. Desecretizate la mai bine de două decenii după 1989, aceste dosare pun în lumină faţete necunoscute ale temutei instituţii comuniste pe care Valentina Glajar le recuperează, oferindu-i cititorului o formă de rescriere a vieţii într-un mod reparator.
🖼️ Chloé Silbano - O remodelare temporară a lumii la Muzeul de Artă Cluj. Proiectul artistic „O remodelare temporară a lumii” conectează preocupările artistei Chloé Silbano pentru efectele climatice devastatoare asupra ecosistemului natural al planetei cu o reflecție personală, deopotrivă poetică și filosofică, asupra caracterului sacru al apei pentru diverse culturi și comunități, exprimate prin mediul picturii și al artei video. La prima vedere, pictura lui Chloé Silbano este lipsită de dramatism, de strălucire, de contraste puternice sau de culori vii. Universul său vizual nu este nici sumbru, posomorât sau tenebros, încărcat de tonuri întunecate, griuri și contraste în ton, nici exaltat, plin de vigoare, de pastă densă sau de pensulații ample, energice. Însă acestea nu sunt nici fotografice, și sunt doar în aparență realiste prin omniprezența figurativului. Maniera sa specifică de tratare a reprezentării preferă brunurile, tonurile estompate și vaste suprafețe neterminate, în care figura umană se pierde sau este întotdeauna absentă.
🖼️ Connecting to peers la Contemporar. Mai mult decât niște tehnologii, înțelegem adesea rețelele ca pe niște spații metaforice pe care le locuim. Ca “zone” private și forumuri publice, ca autostrăzi sau păduri întunecate, modul în care ne imaginăm aceste spații nu modelează doar percepțiile noastre, ci și politicile, reglementările, designul infrastructurilor și comportamentul nostru în rețea. Lucrările expuse propun priviri critice și speculative asupra rețelelor și infrastructurilor: de la infrastructuri organizate de la firul ierbii și idealuri Web 2.0, la scenarii speculative cu rețele organice, descentralizate, inclusive și ecologice.
Aruncă o 👀 și aici: Newsletterul No bine, Cluj – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor.
Joi, 29 mai
🎶 Mircea Baniciu & Band (cu bilet) de la ora 18:00 la Euphoria Music Hall.
🗣️ Oamenii dreptății 2025 Cluj (cu bilet) de la ora 19:00 la Cinema „Florin Piersic”. Am simțit-o mulți dintre noi în ultimele luni - curajul de a spune lucrurilor pe nume devine uneori un act de rezistență. Totuși, în mijlocul acestor provocări, un lucru rămâne neschimbat: puterea poveștilor autentice care ne aduc mai aproape unii de alții, ne dau claritate, ne ajută să avem empatie și motivație să nu ne închidem în noi. Pe scenă vin, printre alții, criminologul Vlad Zaha, biologul Alexandru Stermin, profesoara Anda Culișir, activista Linda Greta, actorul István Téglás, scriitoarea Laura Ionescu, trupa de slam poetry Poethree, jurnaliștii de la Teleleu, echipa Politică la Minut sau trupa rock-alternative EYEDROPS.
🎭 Curs de improvizație teatrală (cu plată) de la ora 19:45 la Casa de Cultură a Studenților. Prin jocuri de rol, exerciţii dinamice şi interactive, explorarea relaţiilor şi conflictelor din viaţa de zi cu zi, participanţii la cursul de improvizaţie reuşesc să practice şi să îşi dezvolte spontaneitatea, flexibilitatea în gândire, spiritul de echipă, atenţia distributivă, memoria, concentrarea, viteza de reacţie şi empatia, toate aceste calităţi jucând astăzi un rol decisiv în succesul atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional, indiferent de domeniul de activitate. Însă pe lângă ţelul de a fi performant şi creativ în diverse aspecte ale vieţii, vă veți concentra în special pe ideea de a experimenta cu bucurie viaţa însăşi, reamintindu-ne că tot ceea ce trăim e până la urmă un joc, ce trebuie descoperit pas cu pas, cu uimirea şi curiozitatea unui copil.
🎶 Concert Ada Morar (intrare liberă) de la ora 20:00 la Cafe del Mars. „vin către voi cu un buchet de cântece și o invitație la a simți. pe final de lună ne vedem la Cafe del Mars să construim împreună o călătorie sonoră sinceră: doar eu, voi și pianul. se vor auzi și simți cântece noi, emoții nespuse și poate gânduri care n-au ieșit încă la lumină. e o întâlnire cu mine, dar și cu voi înșivă.”
🎶 Jack of All Trades • Lansare album “FIASCO MILENIAL” + guests: Rascal Rouge & Berzerk | MACHINES (cu bilet) de la ora 20:00 pe str. Republicii 110. Fondată în 2014, în București, Jack of All Trades s-a impus pe scena rockului alternativ românesc printr-un mix distinct de energie, nostalgie și inovație. Inspirată de artiști precum Badflower, Highly Suspect, Palaye Royale și Royal Blood, trupa combină sound-ul puternic al anilor 2000 cu influențe din pop, hip-hop și post-rock, creând un echilibru unic între post-grunge, nu-metal și elemente moderne de indie, punk, emo și trap. Rascal Rouge este o trupă tânără de alternative din Cluj care promite să spargă tiparele scenei locale. Cu o energie brută și un sound cinematic, trupa și-a făcut debutul cu o singură piesă lansată oficial, dar care spune multe despre direcția lor muzicală: intensă, sinceră și cu accente dark. Piesa Killing Me este un început extraordinar de drum ce urmează a fi continuat în viitor. Berzerk îmbină Hardcore Punk, Rock Alternativ și influențe din Hip-Hop-ul modern într-un mix exploziv. Energia lor întunecată străbate atât sunetul, cât și versurile, conturând o identitate puternică. Fără granițe stilistice, Berzerk nu e doar o trupă – e o forță care unește cultura underground.
🔔 Urmărești activitatea Partidului Amabil pe Instagram? Dacă știi la ce mă refer, e musai să citești cel mai recent interviu pe care l-am publicat, în care am stat de vorbă cu Cătălina, fondatoarea Partidului.
Vineri, 30 mai
📖 Lansarea volumului „Ce am învățat de la Graham Greene. O istorie de familie” de Andrei Gorzo la Book Corner Librarium de la ora 18:00. Despre carte: Ce am învățat de la Graham Greene. O istorie de familie este în punctul de plecare un memoir. El spune în paralel povestea unui tată care aruncă umbre în semitonuri de noir și cea a fiului său care încearcă să reconstituie după moartea tatălui existența acestuia pornind de la literatura lui Graham Greene. Dar memoir-ul, gândit ca o anchetă, este modelat ca un thriller. Istoria României din ultimii 40 de ani e privită astfel din perspectiva unui medic legist de provincie care participă în anii 1980 la autopsia unui ștab comunist dispărut în circumstanțe tulburi. Închis (el a susținut mereu că din cauza asta) și apoi reabilitat, ajunge imediat după Revoluția din 1989 în structurile de intelligence de la marginea primelor guvernări postcomuniste, participând la detonarea unor bombe de presă înainte de a intra pentru multă vreme în circuitul unor publicații conspiraționiste.
🎶 Hai să facem muzică cu Mister Nicu de la ora 18:00 la Showroom SoundCreation Cluj. Împreună cu Mister Nicu, copiii (și părinții!) vor descoperi instrumente din toată lumea, vor cânta, vor dansa și se vor bucura de o experiență sonoră aparte.
🎨 Atelier Pictură – Sumi-e (cu plată) de la ora 18:00 la Constantin Nottara. Sumi-e este o tehnică de pictură care utilizează cerneala neagră pentru a crea imagini de o frumusețe și delicatețe incomparabile. Originară din China, această formă de artă a fost perfecționată în Japonia, unde a devenit o expresie a spiritului Zen. În Sumi-e, fiecare linie și fiecare tușă de pensulă contează, reflectând echilibrul și armonia între artist și natură.
📖 Texte bune la Doamna T (cu rezervare) de la ora 19:00. Primele zece întâlniri au avut ca pretext texte de Ion Creangă, Mircea Nedelciu, Al. O. Teodoreanu, Urmuz și Matei Călinescu, Franz Kafka, Allen Ginsberg, Bob Dylan și Daniil Harms, Pirandello, Marcus Aurelius și Jean Claude Carrière. Pe 30 mai te așteaptă o audiție a unor basme românești care vă vor da fiori. Invitatul special al serii va fi actorul Matei Rotaru. Intrarea este liberă, în măsura locurilor disponibile.
🎭 Slujitorii frumuseții (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Într-o lume din ce în ce mai secată de sacralitate, dar cu războaie la hotare, performerul de origine turcă Ҫağlar Yiğitoğullari continuă căutarea spirituală din Cântece Șamanice/The Quest, cu un spectacol inspirat din poemul filozofic Bhagavad Gita, parte a marii epopei hinduiste Mahabharata. Contopind versurile antice cu ritmuri și linii melodice compuse de Mihnea Blidariu, căutând gestul simbolic grăitor în performața fizică și vocală a tinerilor actori, Slujitorii frumuseții ne oferă o oră de răgaz, în care suntem invitați să ne oprim, să ne distanțăm de pedalarea continuă cerută de cotidianul contemporan și să cădem pe gânduri. Ce înseamnă înțelepciunea, atunci când ai de luat decizii grele pentru tine și pentru semenii tăi? Care este drumul pe care trebuie să-l parcurgem pentru a ajunge la răspunsuri și pentru ce ne consumăm energia vitală? Dialogul cu noi înșine și cu divinitatea poate avea deschideri nebănuite pentru fiecare dintre noi.” (Ștefana Pop-Curșeu)
🎥 BANFF Mountain Film Festival Romania (cu bilet) de la ora 19:00 la Cinema Teatru „Florin Piersic”. Ce te așteaptă la BANFF World Tour România 2025: Două ore de proiecții cu filme de scurt metraj (4-50 min), expediții montane spectaculoase: schi în Alaska, cățărare extremă, trail running, ornitologie, MTB și multe altele, filme câștigătoare la Banff 2024, cu povești despre sportivi inspiraționali, indiferent de vârstă sau abilități, o experiență cinematografică unică, ce te va purta în cele mai frumoase locuri de pe planetă.
📷 Momentum de la ora 19:00 la YOLKA. Invitat este Cosmin Bumbuț, unul dintre cei mai importanți fotografi documentari din România, cunoscut pentru profunzimea cu care abordează teme sociale precum migrația, detenția, sărăcia, violența domestică și viața în comunități vulnerabile. După o carieră de 15 ani în fotografia de modă și publicitate, în 2013 a decis să renunțe definitiv la proiectele comerciale. S-a mutat într-o autorulotă împreună cu jurnalista Elena Stancu, și a pornit la drum pentru a documenta România și diaspora românească din Europa, trăind de atunci nomad și dedicându-se fotografiei de profunzime și a jurnalismului etic. La Momentum, Cosmin Bumbuț va prezenta proiectul Plecat, început în 2019, care documentează migrația românească în 12 țări europene. Este o cronică vizuală amplă a vieții românilor plecați: muncitori sezonieri, tineri care și-au construit viața în altă parte, comunități rome, părinți despărțiți de copii. Este o reflecție asupra identității, pierderii și apartenenței.
🎶 Partizan | Lansare album „Nori peste Sălăjan” (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. Adrian Pleșca și Răzvan Moldovan fac gălăgie împreună de la începutul anilor '70; în 1982 fondează Timpuri Noi, cu care scot aproape o jumătate de disc în anul 1989, apoi iau o pauză. Noul mileniu îi găseste în Partizan, când publică două albume fantastice apoi iau o pauză. Reuniți în 2010, de-a lungul decadei experimentează diverse direcții, anul 2019 stabilizând formula actuală cu venirea basistului Adrian Agheniței.
🎶 Mario Lanza Tribute | Concert cu Stephen Costello, Florin Estefan și Constantine Orbelian (acces gratuit) de la ora 20:00 la Casino – Centru de Cultură Urbană. Stephen Costello este recunoscut pe plan internațional pentru interpretările sale remarcabile pe marile scene ale lumii. De asemenea, maestrul Constantine Orbelian, director muzical și dirijor principal al New York City Opera, este apreciat pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul muzicii clasice.
🎭 și eu. sau (cu bilet) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. îmi amintesc momentul. o dimineață încărcată. o ceașcă plină. o vărsare stângace și. momentul în care am văzut pata asta. îmi amintesc. cum am pășit spre margine. vise. care undeva la linia orizontului. se uneau cu cerul. sar. sunt parte din. uneori. în momentele de liniște în care lumea dispare. mă trezesc căutând umbre. am purtat pata asta, la fel cum am purtat greutatea faptului că m-am pierdut. și eu. sau te iubesc te iubesc te iubesc te iubesc te iubesc și eu. este un performance colaj despre care am început să vorbesc acum 2 ani. De atunci și până acum am tot purtat: material, bagaj și dezbateri despre cu cine și pentru ce. E cu text. E cu dans. E cu muzică. Nu știu încă dacă e cu voie bună.
😊 Silviu Gherman prezintă: Triumful Sincerității de la ora 20:00 la Flying Circus. În 2025 Silviu Gherman vine cu un nou spectacol în care renunță la artificialitatea, pretenția și aroganța care-l caracterizează. În schimb va vorbi cu publicul ca cu un frate, va răspunde celor mai frecvente întrebări, va arăta noi materiale video și își va defalca procesul.
🎶 Lupii lui Calancea și Surorile Oșoianu (cu bilet) de la ora 20:00 la Euphoria Music Hall. Lupii lui Calancea revin pe scena Euphoria Music Hall și readuc cu ei ritmuri de Fusion Drum’n’Bass, înviorându-ne cu pasaje clasice și folclor urban distorsionat.
🎭 Premieră: Partea 3. Solidaritatea (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Solidaritatea nu e caritate, solidaritatea nu e iubire? Poate solidaritatea exclude? E nevoie de violență pentru a arăta solidaritatea? Ce faci când nu te poți uita în altă parte și vezi o nedreptate? Avem capacitatea de a deveni o comunitate solidară, în ciuda diferențelor și a raporturilor de putere? În lipsa unor răspunsuri sigure, spunem povești. Povești despre încercările altora de a face bine, povești care au schimbat măcar parțial istoria, povești care ne pun și mai multe întrebări.Preț de 2 ore, solidaritatea poate fi acest moment pe care ni-l oferim și pe care alegem să îl petrecem împreună, în timp ce gătim, mâncăm și ne jucăm. Partea 3. Solidaritatea reprezintă ultima parte a trilogiei cu același nume din care fac parte și spectacolele Partea 1. Iubirea și Partea 2. Puterea. Spectacolele trilogiei funcționează independent, sunt de sine stătătoare și nu e necesar ca vizionarea lor să fie cronologică.
🎥 Manchester by the Sea | proiecție specială (cu bilet) de la ora 20:15 la Cinema ARTA. După moartea fratelui său, Lee (Casey Affleck) se vede nevoit să revină în orașul natal, Manchester by the Sea, pentru a avea grijă de nepotul său Patrick (Lucas Hedges). Șederea în casa fratelui pierdut îl obligă să se confrunte cu un trecut dureros – adevărata cauză a rupturii sale de comunitatea în care a crescut, dar și motivul despărțirii de soția sa, Randi (Michelle Williams): un incendiu accidental provocat de el, în urma căruia și-au pierdut viața cei trei copii ai lor. Deși reușește să construiască o relație de prietenie grozavă cu nepotul său Patrick, suferința sa se întrevede mereu.
Sâmbătă, 31 mai
🌱 grădina Reactor: Insinuări vegetale | întâlnire comunitară (cu înscriere) de la ora 11:00 la REACTOR de creație și experiment. Echipa REACTOR ne invită la o sesiune simbolică de lucru, în care povestim despre parcursul grădinii de până acum şi planurile pe mai departe, citim fragmente din cărţi care ne inspiră legate de plante şi convieţuire, servim limonadă cu mentă din grădină (sau leuştean, sau pătrunjel, sau busuoic, sau roiniţă) şi mai punem câte o sămânţă, mai scoatem o dală, ce se mai iveşte. Nu ai nevoie de nimic, nici de experienţă în grădină, nici de cunoştinţe botanice. Dacă ai, în schimb, un text pe care vrei să îl împărtăşeşti, o imagine, o fotografie, orice ţine de viaţa vegetală în spaţiul urban (dar nu exclusiv), ia-l sau ia-o cu tine.
🎭 Tom Sawyer (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. În micul oraș St. Petersburg, situat pe malul râului Mississippi, trăiește Tom Sawyer, ștrengarul a cărui viață este o aventură fără sfârșit: chiul de la școală, pozne și enervarea constantă a adulților. Cum să nu-ți placă de acest tânăr scandalagiu? Cine nu și-ar fi dorit în copilărie să fie pirat, vânător de comori sau căpetenia unei bande de tâlhari? Dar în spatele poveștii despre libertatea copilăriei se ascunde o realitate mai sumbră: lumea adulților, unde rasismul și nedreptatea socială fac parte din viața de zi cu zi a comunității. Oare cine și când ne învață să urâm? Micul Tom ajunge curând să înțeleagă că lumea nu este întotdeauna la fel de simplă și dreaptă precum o promit jocurile copilăriei, dar descoperă și că adevăratul curaj înseamnă, uneori, să te ridici singur împotriva lumii întregi.
🎭 Amor fati // spectacol găzduit (cu bilet) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. Două priviri se întâlnesc într-un metrou. O clipă suspendată, un moment care ar putea schimba totul. Dar nimeni nu spune nimic. De atunci, fiecare vineri devine o așteptare. Poezii scrise pe bilețele, mesaje trimise în tăcere, o prezență care devine obsesie. Oare destinul își urmează cursul sau totul se pierde în frică și ezitare? Un spectacol despre întâlniri ratate, despre dorință și tăcere, despre curajul de a accepta viața așa cum vine. Amor Fati – iubirea pentru destin, chiar și atunci când acesta nu arată așa cum ne-am imaginat. Cu: Bogi Ifodi. Regia: Robert Kocsis.
🎭 Premieră: Partea 3. Solidaritatea (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Solidaritatea nu e caritate, solidaritatea nu e iubire? Poate solidaritatea exclude? E nevoie de violență pentru a arăta solidaritatea? Ce faci când nu te poți uita în altă parte și vezi o nedreptate? Avem capacitatea de a deveni o comunitate solidară, în ciuda diferențelor și a raporturilor de putere? În lipsa unor răspunsuri sigure, spunem povești. Povești despre încercările altora de a face bine, povești care au schimbat măcar parțial istoria, povești care ne pun și mai multe întrebări.Preț de 2 ore, solidaritatea poate fi acest moment pe care ni-l oferim și pe care alegem să îl petrecem împreună, în timp ce gătim, mâncăm și ne jucăm. Partea 3. Solidaritatea reprezintă ultima parte a trilogiei cu același nume din care fac parte și spectacolele Partea 1. Iubirea și Partea 2. Puterea. Spectacolele trilogiei funcționează independent, sunt de sine stătătoare și nu e necesar ca vizionarea lor să fie cronologică.
Duminică, 1 iunie
🎥 Childhood on Screen (cu bilet) de la ora 14:30 la Cinema ARTA. Programul începe cu animația James și piersica uriașă, o aventură fantastică adaptată după cartea lui Roald Dahl, despre un băiat orfan care pornește într-o călătorie neașteptată alături de o piersică uriașă și insecte vorbitoare. Continuă cu Nina și secretul ariciului, o poveste sensibilă despre prietenia dintre o fetiță și un arici, care învață lecții valoroase despre curaj, încredere și comunicare. Les Quatre cents coups, un film emoționant în regia lui François Truffaut, inspirat din propria sa copilărie, se vede de la ora 18:00. Filmul urmărește viața unui adolescent rebel din Paris, care luptă pentru a-și găsi locul într-o lume care îl respinge. Programul se încheie cu Capernaüm – Haos și speranță, care va fi proiectat de la ora 20:00. Filmul spune povestea lui Zain, un copil furios, pierdut într-o lume nedreaptă, care își dă în judecată părinții pentru faptul că l-au adus pe lume.
🎭 Noi și orașul: Centru și periferie | performance-forum (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Evenimentul „Noi și orașul: Centru și periferie” este un performance în care scena Reactorului devine forum. Pornim de la a fi curioși unii de ceilalți și exersăm apropierea și recunoașterea reciprocă. Ne întâlnim timp de o oră să răspundem împreună la acele întrebări care ne unesc, artiști și public, locuitori ai unui Cluj complex, pe care îl iubim și care ne dă teme de gândire în fiecare zi. Cu: Ioana Hogman, Dragoș Alexandru Mușoiu, Doru Taloș.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
Trimite ediția asta și altor oameni buni cărora crezi că le-ar prinde bine o doză săptămânală de aer proaspăt.
Să ne citim cu bine! 🌞