CooltCluj #44 – Evenimente culturale
Săptămâna 2-8 iunie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Așa frumos m-a surprins joi echipa Oamenii Dreptății. Nici prin gând nu mi-a trecut că o să-mi văd numele (și CooltCluj) pe ecran la Cinema „Florin Piersic”, în plină ochi. Cel mai mult mă bucură că am scris despre acest spectacol, că am contribuit puțin la magia din acea seară și că am putut să vă fac o bucurie și vouă – celor la care au ajuns invitațiile pe care le-am oferit în ediția trecută.
Am un articol în pregătire despre tot ce-am simțit la „Oamenii dreptății” – o să-l public de luni încolo pe blog. Până atunci, vă las cu două poze de la spectacol:


O singură dată am intrat în Studio Art Club – o clădire-reper a Clujului. Eram în primii ani de facultate, iar spațiul era gol, rece și trist. Lipsit de suflet. Cam tot atunci auzeam povești care de care mai faine despre fosta cafenea a actorilor – acest cuib al artiștilor clujeni.
De-atunci, mă tot măcina întrebarea „totuși, oare de ce nu se face nimic cu acest spațiu?”. De fiecare dată când treceam pe lângă locul ăsta mă uitam la el cu părere de rău că-i lăsat de izbeliște și că n-am luat parte la nicio întâlnire a artiștilor la Studio Art Club.
Uite că acum s-au găsit Nişte Oameni buni care pun umărul la treabă să-l readucă la viață, alături de echipa Teatrului Național. Și de noi toți.
Spațiul e închis din 2017 încoace, din cauza infiltrațiilor de apă și degradării. De atunci, Teatrul Naţional încearcă să-l revitalizeze. S-au făcut deja câteva reparații esențiale, dar e nevoie de ajutorul nostru, al tuturor celor care iubim cultura, pentru a strânge cei 30.000 de euro necesari pentru a-l însufleți.
Cum poți ajuta? Mergi pe 5 iunie, de la ora 18:30, la Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj la Gala Niște Oameni: 10 ani de MIT-uri / Concert ORIGINS. Biletul e 100 de lei. O masă în oraș pe care o dăruiești culturii, comunității, educației, creativității și viitorului. O masă în oraș care dă viață unui nou (și totuși vechi) spațiu de întâlnire, dialog, creație și creștere. Pentru noi, nu pentru altcineva.
Actorii de la Teatrul Național au pus pe masă proiecte care ar putea prinde contur în noul Art Club. Aceste idei nu sunt doar visuri pe hârtie. Sunt planuri care așteaptă să devină realitate într-un loc care merită să renască și să ne apropie.
Ce frumos ne-ar sta dacă am reuși o mobilizare asemănătoare cu cea de la al doilea tur al alegerilor. Tare fain a fost acel sentiment de „am reușit împreună”. Ce-ar fi să repetăm obiceiul și acum?
Trimite ediția de azi și prietenilor tăi și fii primul din gașcă află ce mișcă prin oraș și vine cu veștile bune. Dacă aflu de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Luni, 2 iunie
🖼️ A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celălalt… || Expoziție colectivă de la ora 10:00 la La Cave. Explorează profunzimea iubirii necondiționate, o forță ce transcende granițele timpului și ale spațiului. Sacrificiul legendar al lui Orfeu, care a coborât în lumea subterană pentru a-și recupera iubirea, Euridice, este un exemplu al iubiri romantice, întâlnindu-se nu doar în mitologia greacă, ci și în narațiuni universale despre dragoste și pierdere. Poveștile de dragoste care au marcat istoria, precum tragica legendă dintre Tristan și Isolda sau celebra poveste a lui Romeo și Julieta, subliniază teme de iubire interzisă, tânără și pasională, în fața adversității. Fiecare lucrare expusă în această colecție oferă o perspectivă unică asupra iubirii, explorând teme variate: de la nostalgia dorului, asemănătoare celei din operele lui Mihai Eminescu, până la tensiunea dintre pasiune și vulnerabilitate, asemenea muzicii lui Nick Cave, unde iubirea devine un spațiu al contrastelor profunde – între extaz și suferință, între apropiere și pierdere.
🎭 Casele clovnilor | Nonverbal | Festivalul International „Puck” de la ora 18:00 la Teatrul de Păpuși „Puck”. O clădire, cinci apartamente și șase personaje principale. Personalități comico-tragice, care duc o viață mizerabilă pe care nu le este teamă să o piardă, dar le este teamă să o trăiască. Spectatorii îi privesc cum își trăiesc viețile convenționale într-un cadru întunecat, claustrofobic, cu fricile, obsesiile și singurătatea lor. „Merlin” dramatizează și demonizează obsesiile lor până când, în cele din urmă, îi pedepsesc și îi eliberează în cel mai violent mod.
🎶 EthniCity Spotlight: Basarabia | Karaoke Night de la ora 19:00 la Insomnia.
🎶 Iconic Albums: Sade Love Deluxe (cu rezervare) de la ora 19:00 la MuFa Room. Unul dintre cele mai rafinate și profunde albume ale anilor ’90. Liniile minimaliste, ritmurile downtempo și vocea inconfundabilă a artistei creează o atmosferă profundă, melancolică și senzuală. Love Deluxe înseamnă emoție pură. Un album care nu se demodează niciodată. Sade Adu, născută în Nigeria și crescută în Marea Britanie, este una dintre cele mai influente figuri din muzica soul și jazz-pop. Cu un stil elegant și o expresivitate aparte, a reușit să transforme emoțiile subtile în artă sonoră.
🎥 Proiecție unică: Fight Club (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Un insomniac devenit o veritabilă bombă cu ceas (Edward Norton) și un comis-voiajor alunecos (Brad Pitt) canalizează agresivitatea masculină primară într-o formă nouă și șocantă de terapie. Conceptul lor se bucură de un succes uriaș și "cluburi de luptă" se formează în lumea subterană a fiecarui oraș, până când o tipa senzuală și excentrică (Helena Bonham Carter) devine un obstacol în calea lor și declanșează un șir de evenimente derulate dement, complet scăpate de sub control, până la uitarea de sine.
Marți, 3 iunie
📖 Scriitori în librărie | O întâlnire cu Ana Maria Sandu de la ora 18:00 la Cărturești Casa Hintz. Conversația va merge dincolo de literatura autoarei: vom descoperi ce cărți o inspiră pe Ana Maria Sandu, la ce alt tip de proiecte lucrează, ce muzică ascultă, ce filme au marcat-o și cum arată universul ei creativ. Discuția va fi moderată de scriitoarea și jurnalista radio Doina Gecse-Borgovan, absolventă de filologie, cu un masterat în comunicare și unul în sociologie. Ana Maria Sandu semnează mai multe volume de povestiri, printre care „Salvatorii”, volum apărut la finalul anului 2024, sau „Pereți subțiri” (2017), precum și romanele Fata din casa vagon (2006) și Omoară-mă! (2010, reeditat în 2025), toate apărute la Editura Polirom.
🎭 Abuzarea scenei – spectacol găzduit de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Cât de sincer poate fi teatrul într-o lume în care totul e performat, regizat și ambalat. „Abuzarea scenei” e un spectacol despre limitele teatrului politic, despre frustrările celor care urcă pe scenă să „schimbe lumea”. Despre noi, artiștii. Despre voi, publicul. Despre ce ne unește în întunericul sălii, chiar și atunci când totul pare pierdut. Sivan Ben Yishai scrie acest text ca o replică contemporană la „Abuzarea publicului” de Peter Handke, piesa-manifest din 1966, care a chestionat în mod radical convențiile teatrale și a transformat pasivitatea spectatorului într-un act de conștientizare.
🎭 Clovnul acesta sunt eu (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Magic Puppet. Într-o lume vizuală inspirată de pictorul Rene Magritte, dezvăluim cum individul contemporan jonglează între masca socială și realitatea personală, într-o tragi-comedie despre curajul maturizării și momentele lipsite de acesta. Ideea inițială a spectacolului provine de la cunoscuta anecdotă a a Clovnului Pagliacci: "Un om se întâlnește cu psihologul său: ─ Doctore, sunt într-o stare deplorabilă, nu pot scăpa de depresie. / ─ Ei bine, am auzit de un clovn incredibil în piața centrală, care face lumea să râdă cu lacrimi. Cred că ar trebui să-l vezi! / Pacientul izbucnește în lacrimi: ─ Dar doctore, acel clovn sunt eu!
🎥 Goodfellas | CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Henry (Ray Liotta) este un tânăr din Brooklyn care visează să devină mafiot. Sedus de autoritatea și bunăstarea bandiților italiano-americani din cartierul său, face tot posibilul să le câștige simpatia, îndeplinind orice sarcină măruntă pe care aceștia i-o încredințează. Cu timpul, chiar reușește să intre în gașca lor și să se bucure de toate excesele vieții alături de ei. Mentori și tovarăși îi sunt Jimmy (Robert De Niro) și Tommy (Joe Pesci), doi indivizi cu sânge rece. Schemele lor de îmbogățire devin tot mai ambițioase și tot mai riscante. Dependent de stilul de viață luxuriant pe care l-a dobândit abuziv, Henry nu concepe să dea înapoi. Însă câteva decizii greșite încep să destrame lumea pe care o credea de neatins.
🎭 Alaska (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Maghiar de Stat.
😊 Vio – Rupt în Tour | Stand-up Comedy Show (cu bilet) de la ora 20:00 la Bruto. Abandonat de Teo și Costel, mafiotul stand-up-ului, Don Vio, își ia viața în propriile mâini și pleacă în turneu solo prin țară.
😊 Dark Comedy Open Mic (intrare liberă) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu Gabriel Țepeș.
Aruncă o 👀 și aici: Newsletterul – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor.
Miercuri, 4 iunie
🖼️ Aerul crud al dimineții de la ora 10:00 la Muzeul de Artă Cluj. Aduce în prim-plan expresiile artistice emergente ale unei noi generații de creatori. Reunind lucrările a 30 de studenți din toate departamentele instituției, evenimentul explorează diversitatea tehnică și conceptuală a practicilor artistice contemporane. Prin implicarea colectivă a studenților în realizarea tuturor etapelor proiectului (concept, afiș, panotare etc.), expoziția devine o platformă de vizibilitate și dialog artistic, accentuând potențialul creativ al acestora într-un context interdisciplinar dinamic.
🖼️ În cărțile picturii de la ora 10:00 la Muzeul de Artă Cluj. În cărțile picturii este un eveniment expozițional de excepție, deoarece, pe de o parte, pune în valoare lucrări ale unor artiști recunoscuți ai artei moderne românești, cum sunt Tasso Marchini, Aurel Ciupe, Dumitru Ghiață sau Fülӧp Antal Andor, iar, pe de altă parte, pentru că face accesibilă publicului larg ceea ce în muzeologia actuală e considerată a fi „partea invizibilă” şi totodată indispensabilă în crearea unui muzeu „viu”.
🎭 Cântece de speriat frica (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „E o încercare de a «traduce» în cântec o mică parte a universului Hertei Müller, e privirea cu care i-am citit textele și rezultatul felului în care am simțit poezia ființei ei puternice și fragile. Micul spațiu al sălii Euphorion îi invită pe spectatori în interiorul lumii propuse de noi, printre cuvinte, lumini, pași, respirații, instrumente, întâmplări, personaje și batiste.” (Ada Milea)
🎭 Csongor și Tünde (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Csongor și Tünde se confruntă cu multe piedici, la fel ca opera intitulată după numele lor. Deși s-a bucurat apoi de mare popularitate în școli și teatre deopotrivă, această capodoperă a marcat perioada romantismului în literatura maghiară și a devenit drama epică de reper. Această capodoperă ne obligă la responsabilitate, mai ales pe creatorii de teatru. Montarea mea dorește să respecte fondul operei, dar ca formă, conține elemente noi care să certifice adevăruri teatrale valabile în orice timp și spațiu. Fiind o dramă epică, am posibilitatea să accentuez dramatismul uman, iar jocul visceral și fantezia evocă visele, magia clasicului etern și teatrul inovator.” – Sardar Tagirovsky
🎥 Proiecție specială: The Salt of the Earth – despre munca și viața fotografului Sebastião Salgado (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Aduce pe marele ecran o poveste vizuală profundă și emoționantă. În acest film, regizorul german face mult mai mult decât un portret al celebrului fotograf și jurnalist brazilian Sebastião Salgado — realizează, de fapt, un portret al umanității, surprinsă cu o sensibilitate rară prin obiectivul camerei. Imaginile lui Salgado spun povești despre suferință, reziliență și frumusețe în cele mai neașteptate locuri ale lumii. Documentarul nu este doar o cronică a carierei unui fotograf, ci o meditație vizuală despre lume, oameni și responsabilitate. Este un film care te provoacă să privești dincolo de imagine, spre realitatea profundă pe care aceasta o ascunde.
Joi, 5 iunie
📖 Lansarea romanului „Un fluture s-a așezat sub talpă…” – Dan Petru Cristea de la ora 12:00 la Academia Română, Filiala Cluj. „Acest roman se așază, structural, sub semnul unui bildungsroman, trimițând spre tiparul narativ din Portret al artistului la tinerețe al lui Joyce. Autorul transpune un indelebil timp alipit primelor vârste, copilăria și adolescența, până în pragul primei tinereți, cu zăbovire asupra specificului fiecăreia și utilizând amalgamul vocilor narative redate prin toate cele trei persoane ale narației.” (Ștefan Melancu)
🎭 Dincolo de maci | Avanpremieră de la ora 18:00 la Teatrul Magic Puppet. „Dincolo de maci” este un poem vizual despre memorie, pierdere și iubirea care ne definește în afara curgerii firești a timpului. Un personaj, un suflet rătăcit între real și amintire, pornește într-o călătorie fără cuvinte, traversând peisaje interioare scăldate în ploaie, prăbușiri, lumină și zăpadă. Păpuși fragile, încărcate de tăceri, siluete care vorbesc prin gesturi delicate și prezențe senzoriale, evocă fragmente de viață proiectate în ochii uriași ai scenei, în timp ce o entitate luminoasă revine, din nou și din nou, într-un dans aproape ritualic. Combinația de tehnici tradiționale de păpușerie, videomapping, efecte sonore și compoziție scenografică creează o experiență multisenzorială, construită ca o meditație scenică. Într-o lume fragilă, unde granițele dintre trecut și prezent se topesc, Dincolo de maci devine o reverie luminoasă despre tot ce rămâne, când nimic nu mai e.
🎶 Gala Niște Oameni: 10 ani de MIT-uri / Concert Origins (cu bilet) de la ora 18:30 la Teatrul Național Cluj. Program: 18.30: Deschiderea Galei și prezentarea cauzei/proiectului – Studio Art Club; 19.00: Concertul Origins: A story of Rhythm; 20.15: Pauză (spectatorii care doresc doar participarea la concert pot pleca); 20.30: Sesiunea de donații live pentru cauză, cu participarea actorilor Teatrului Național; 21.30: Închiderea Galei și recepția. Gala Niște Oameni va presupune două secțiuni principale: 1. un spectacol muzical vibrant, cu ritmuri și sonorități de pe patru continente, artiști de top și un program educațional dedicat tinerilor. De la flamenco și salsa la ritmuri indiene și balcanice, ORIGINS este o experiență sonoră unică, o călătorie muzicală globală, situată la intersecția dintre world music, jazz și muzică cultă contemporană. 2. un proiect cultural și educațional necesar pentru Cluj și pentru Transilvania: Art Club Studio, un spațiu în care actorii se întâlnesc cu spectatorii și lucrează împreună pentru dezvoltarea comunității din care fac parte.
🎭 Platonoff (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar Cluj. „Parcă tânărul Cehov de doar optsprezece ani ar fi trăit viziunea apostolului Ioan pe insula Patmos și ar fi văzut cum ardem în flăcări. Spectacolul nostru este îndeajuns de curajos încât să-l readucă la viață pe acel Cehov uitat de-a lungul anilor, îngropat sub dogma realismului psihologic asociat cu numele lui Stanislavski și Nemirovici-Dancenko.” – Ivan Dobchev
🎥 The Brutalist (cu bilet) de la ora 19:00 la Cinema Victoria. Când arhitectul vizionar László Toth și soția sa Erzsébet fug din Europa postbelică în 1947 pentru a-și reconstrui viețile și a asista la nașterea Americii moderne, existența lor este schimbată pentru totdeauna de un client misterios și bogat.
🎭 Oameni și arme (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR. La Cugir, oraș de 20 de mii de locuitori din Transilvania, funcționează încă din 1928 cea mai mare fabrică de armament din România. Cel mai important angajator din oraș, fabrică deținută de stat, care în perioada socialistă a exportat mitraliere Kalașnikov în spațiul est-european și în țările nealiniate, iar în prezent produce armament pentru parteneri occidentali. În ultimii ani, au avut loc la Cugir mai multe accidente de muncă, unele mortale, și un protest susținut împotriva salariilor mici, condițiilor grele de lucru și tehnologiei învechite. Pe parcursul anului 2023, echipa proiectului a cercetat istoria recentă a fabricii, prin interviuri, discuții informale și ateliere cu muncitoare și muncitori, atât activi cât și pensionați. Poveștile și experiențele descoperite sunt ficționalizate într-un spectacol de brigadă artistică, ce combină trecutul și prezentul, documente și speculații, date obiective și opinii subiective, amintiri personale, cântece, poezie și momente coregrafice.
🎶 Muzică de film cu Andrei Tudor (cu bilet) de la ora 20:00 la Auditorium Maximum. În program muzică din filmele Odiseea spațială, Urzeala tronurilor, Forrest Gump, Fantoma de la operă, Războiul stelelor, Pirații din Caraibe, Sunetul muzicii și altele.
Vineri, 6 iunie
🎶 Jazz in the Park 2025 (cu bilet) în Parcul Etnografic Cluj. Jazz in the Park nu este doar un festival de muzică; este o experiență completă. Un festival de zi, într-o locație de poveste, care începe la prânz și se încheie la miezul nopții. Aici te poți bucura de jazz, natură și activități în tihnă: de la lecții de muzică, ateliere creative, degustări culinare, târg de artizanat & viniluri și până la răsfoit o carte pe iarba din livada cu meri. Un festival kids & pet-friendly, dedicat celor care iubesc concertele live și momentele petrecute alături de prieteni.
📖 Lansare de carte în prezența autorului Måns Wadensjö de la ora 17:00 la Cărturești Hintz. Despre carte: „Este un documentar reflectant și, în același timp, o carte despre o zonă a vieții și a societății, care a fost mereu înconjurată atât de ideile puternice ale miturilor, cât și de învățăturile științelor. Ușor și cu mare atenție asupra activității într-o secție de maternitate și asupra relațiilor dintre cei care lucrează acolo, Måns Wadensjö descrie această lume mică precum un spațiu în interiorul marelui corp social.” Despre autor: Måns Wadensjö, născut în 1988, este un autor suedez, care a debutat în 2009 cu romanul Nașterea, pentru care i s-a și acordat Premiul Katapult în 2010 și Premiul de Literatură pentru autori tineri Carl-Johan Vallgren în 2011. Romanul scurt de aproximativ 80 de pagini este scris în două părți și descrie o poveste autentică, pornită din propria experiență a autorului, care a lucrat în schimburi de noapte ca asistent la o secție de maternitate.
🎭 404: noise la Qub (cu bilet) de la ora 18:00 la NON Centru de Arte Performative. Tema de la care pornesc membrii echipei este percepția. Ajung să vorbească despre imagine, și reprezentare, și se blochează la obiect. Colaborează cu artistul Roxan Afloarei, pe care îl comisionează pentru realizarea unei sculpturi care să însoțească viitoarea producție. El nu apare pe afiș, dar dă viață unei lucrări în jurul ideii de adevăr absolut și bias. 404: noise este un performance la limita dintre spectacol și destabilizare în spațiu expozițional. Publicul intră în galerie și e invitat să interacționeze cu mediul. cu obiectul. cu imaginea. cu percepția sa asupra acestora. cu reacția sa la ceea ce vede sau a venit pregătit să i se ofere. cu realitatea. Totul este o minciună. 404: noise este un performance despre stimulii din jur și despre cum realitatea e deja acolo.
🎭 Schindler (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Schindler este o comedie de idei, construită în jurul unei dualități aparent ireconciliabile: două personaje, două perspective, două lumi în coliziune. Un sofisticat joc de-a șoarecele și pisica, în care identitățile se răstoarnă, iar raporturile de putere se reconfigurează în mod neașteptat. Piesa explorează întâlnirea dintre două generații despărțite de un abis tehnologic, cultural și axiologic, surprinse într-un dialog tensionat, unde ironia și subtextul devin arme subtile. Pe un fundal poetic, balansând între morală și interes, adevărul rămâne o construcție fragilă, mereu negociabilă.” (Dragoș Pop)
🎥 Muzica Apusenilor | Premieră și Q&A (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Documentarul de natură al lui Balázs Szendőfi despre Munții Apuseni, din care multe zone sunt oarecum „pete albe” atât în ceea ce privește explorarea științifică, cât și conștientizarea publicului. Acesta este situat aproape de granița de vest a României și, prin urmare, și de Ungaria, la granița dintre Partium și Transilvania. Numeroase râuri, printre care Berettyó, Crișurile și Arieșul, se găsesc în lanțul muntos vechi de 145 de milioane de ani care este concentrat aici. Cel mai variat peisaj carstic din Europa este încă în întregime modelat de apă. Este o lume cu intrări în peșteri înalte de douăzeci și cinci de etaje, cu cocoașe care cască la sute de metri adâncime, cu ghețari subterani, cu cursuri de apă care urcă și coboară în subteran.
🎶 Concert Trupa de acoperire de la ora 20:00 la Kârciuma. De la pop până la reggae, de la rock până la muzică tradițională, programul va fi unul variat și plin de surprize plăcute.
🎭 Oameni și arme (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR. La Cugir, oraș de 20 de mii de locuitori din Transilvania, funcționează încă din 1928 cea mai mare fabrică de armament din România. Cel mai important angajator din oraș, fabrică deținută de stat, care în perioada socialistă a exportat mitraliere Kalașnikov în spațiul est-european și în țările nealiniate, iar în prezent produce armament pentru parteneri occidentali. În ultimii ani, au avut loc la Cugir mai multe accidente de muncă, unele mortale, și un protest susținut împotriva salariilor mici, condițiilor grele de lucru și tehnologiei învechite.
🎥 Festival Très Court 2025 (cu bilet) în perioada 6-7 iunie la Cinema ARTA. Cu o bogată selecție de filme sub 4 minute, această ediție Très Court se anunță pe cât de militantă, pe atât de creativă, cu povești adunate din întreaga lume. Ficțiune, animație, documentare, filme pentru copii... Există ceva pentru fiecare. La Très Internationale prezintă 39 scurt metraje, împărțite în două părți de câte o oră și abordează o varietate de subiecte actuale, care ne preocupă pe toți.
Sâmbătă, 7 iunie
🎶 Jazz in the Park 2025 (cu bilet) în Parcul Etnografic Cluj. În primul weekend al verii, îi ascultăm live pe: Ibrahim Maalouf cu noul său proiect ‘Trumpets of Michel-Ange’, Kokoroko, Biréli Lagrène, Seun Kuti & Egypt 80, Alabaster DePlume, Mammal Hands, Transylvania Jazz Orchestra, Berti Barbera & Sebastian Burneci Quintet, Sorvina, Amphitrio, jazzbois și New Fossils.
🎥 Festival Très Court 2025 (cu bilet) în perioada 6-7 iunie la Cinema ARTA. O călătorie într-o lume fantastică, cu personaje și povești tandre și atașante, care vor stârni imaginația celor mici. Cu o bogată selecție de filme sub 4 minute, această ediție Très Court se anunță pe cât de militantă, pe atât de creativă, cu povești adunate din întreaga lume.
🎭 Dincolo de maci de la ora 19:00 la Teatrul Magic Puppet. „Dincolo de maci” este un poem vizual despre memorie, pierdere și iubirea care ne definește în afara curgerii firești a timpului. Un personaj, un suflet rătăcit între real și amintire, pornește într-o călătorie fără cuvinte, traversând peisaje interioare scăldate în ploaie, prăbușiri, lumină și zăpadă. Păpuși fragile, încărcate de tăceri, siluete care vorbesc prin gesturi delicate și prezențe senzoriale, evocă fragmente de viață proiectate în ochii uriași ai scenei, în timp ce o entitate luminoasă revine, din nou și din nou, într-un dans aproape ritualic.
🎭 12 oameni furioși (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Doisprezece oameni sunt încuiați într-o încăpere pentru a decide soarta unui alt om, judecat pentru patricid. Toate dovezile îl incriminează. Votul celor doisprezece jurați, privind vinovăția sau nevinovăția lui, trebuie să fie unanim. Oare pot cei 12 să privească obiectiv acest caz? Oare toate faptele prezentate la proces s-au petrecut întocmai? (Tudor Lucanu)
🎶 Symphress – Concert aniversar 10 ani (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. În anul 2015, cândva în lunile mai-iunie, se puneau bazele trupei Symphress, inițial un proiect de goth rock/goth metal. Purtând numele Azazella, iar mai apoi Walpurgisnacht, formația a făcut treptat trecerea către metal simfonic și progresiv, iar după mai multe schimbări de componență și un concert de debut (2016), trupa a lansat primul material discografic în 2023, albumul Father Time (Part I).
Duminică, 8 iunie
🎭 Cézanne: Portretele unei vieți | MatineuARTA (cu bilet) de la 11:00 la Cinema ARTA. Oferă imagini detaliate ale operelor semnate de Cézanne, acompaniate de comentarii valoroase ale curatorilor și experților în artă. Prin intermediul corespondenței artistului și al interviurilor cu Philippe Cézanne, strănepotul său, filmul aduce în prim-plan o perspectivă intimă asupra vieții personale a pictorului și a modului în care aceasta i-a influențat creația. De asemenea, secvențele filmate în Aix-en-Provence, orașul natal al lui Cézanne, oferă o incursiune vizuală în peisajele care au inspirat o parte importantă din opera sa.
🎥 Victoria | Cineclubul pentru liceeni (cu bilet) de la ora 13:00 la Cinema ARTA. Filmul urmărește o tânără spaniolă, Victoria, care tocmai s-a mutat la Berlin și, într-o noapte, întâlnește un grup de tineri localnici. Inițial, totul pare o escapadă spontană și lipsită de riscuri. Însă, pe măsură ce noaptea avansează, atmosfera se schimbă radical, iar Victoria este atrasă într-o situație periculoasă care implică un jaf armat și decizii cu urmări dramatice. Cineclubul pentru liceeni de la Cinema ARTA este curatoriat și facilitat de Anca Caramelea, curator de film și expert în educație cinematografică și Radu Toderici, critic de film și cercetător în istoria filmului.
🎶 Concert Voltaj Academy de la ora 19:00 la Euphoria Music Hall. Tinerii artiști de la Voltaj Academy vin să cucerească publicul cu energie, emoție și muzică live – alături de trupele și soliștii școlii. Invitat special: trupa CRAI – vibe fresh, sound autentic, pe aceeași scenă cu noile talente.
🎶 Jazz in the Park 2025 (cu bilet) în Parcul Etnografic Cluj. În primul weekend al verii, îi ascultăm live pe: Ibrahim Maalouf cu noul său proiect ‘Trumpets of Michel-Ange’, Kokoroko, Biréli Lagrène, Seun Kuti & Egypt 80, Alabaster DePlume, Mammal Hands, Transylvania Jazz Orchestra, Berti Barbera & Sebastian Burneci Quintet, Sorvina, Amphitrio, jazzbois și New Fossils.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
📣 Săptămâna viitoare vine o nouă ediție , plină de noutăți din artă și cultură, recomandări și-un interviu pe măsură. Te poți abona aici.
Pe duminica viitoare! 🌞