CooltCluj #45 – Evenimente culturale
Săptămâna 9-15 iunie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Vara chiar și-a intrat în drepturi! Și săptămâna viitoare începe TIFF. E așa frumoasă și vie atmosfera care cuprinde orașul în perioada asta, încât chiar dacă nu ajungi la multe proiecții, tot te învăluie și te poartă în magia cinematografică. Eu încă nu am frunzărit programul de anul ăsta, dar sunt sigură că sunt multe la care o să-mi doresc să ajung.
Ce-am luat cu mine de la Oamenii dreptății Cluj.
Unele lucruri au nevoie de timp să se așeze ca să poți scrie despre ele. Zilele trecute am publicat articolul despre Oamenii Dreptății Cluj.
Plecând de la momentele de pe scenă, am scris despre lucruri de care sunt mândră și lucruri care poate nu-mi fac cinste, dar pe care le-am schimbat în timp. Mi-am amintit de discuțiile părinților mei despre plecatul la muncă în străinătate de când eram copil, dar și de teama cuibărită la mine-n piept.
Am mărturisit cum am judecat greșit din lipsă de cunoaștere. Am povestit cum m-am vindecat de ignoranță. Despre cât de absurzi suntem. Despre cum e să fii umăr pentru cei de lângă tine care au pierdut un om drag.
Am plecat de la spectacol cu gândul că lumea e încă frumoasă și de noi depinde încotro se îndreaptă. Tot ce-am luat cu mine de la Oamenii Dreptății e în articolul de mai jos. Să-ți priască și să-ți dea curaj.
Și încă o veste bună: în cadrul galei organizate de Asociația Niște Oameni care a avut loc pe 5 iunie, la Teatrul Național, s-au adunat cei 30.000 de euro pentru revitalizarea Studio Art Club, fosta cafenea a actorilor și spațiu pentru spectacole neconvenționale, întâlniri culturale și ateliere creative.
Trimite ediția de azi și prietenilor tăi și fii primul din gașcă află ce mișcă prin oraș și vine cu veștile bune. Dacă aflu de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Luni, 9 iunie
🎥 AIFF – American Independent Film Festival (cu bilet) în perioada 9-11 iunie la Cinema ARTA. American Independent Film Festival este singurul festival din România dedicat cinematografiei independente americane, cu o selecție de titluri în premieră apreciate deopotrivă de critici și de public. Festivalul prezintă producții independente nord-americane, ce se disting printr-o abordare originală, diferită de tiparele hollywoodiene. Selecția de filme din acest an vorbește despre reinventare, memorie și comunitate – teme esențiale în cinemaul contemporan american, remarca regizorul și producătorul Cristian Mungiu, inițiatorul AIFF.
🎥 Brutalistul (cu bilet) de la ora 19:00 la Cinema Victoria. Când arhitectul vizionar László Toth și soția sa Erzsébet fug din Europa postbelică în 1947 pentru a-și reconstrui viețile și a asista la nașterea Americii moderne, existența lor este schimbată pentru totdeauna de un client misterios și bogat.
Marți, 10 iunie
📖 Lansare de carte și sesiune de autografe Emanuela Ignățoiu-Sora de la ora 18:00 la Book Corner Libarium. Și noi dansăm în plase de lumină și ace e un volum puternic și introspectiv care propune o nouă fațetă a hipermasculinizatului motiv literar al crizei vârstei de mijloc. Femeia la 40 de ani nu disperă și nu se pierde într-o angoasă existențială egocentrică. Panica este disipată de nostalgia unor alte vârste, iar trecerea timpului, îmbătrânirea și inevitabila moarte generează mai degrabă curiozitate decât groază. Astfel, pragul vârstei de mijloc îi oferă poetei prilejul unor revelații. Într-un impresionant moment de luciditate, ciorchinele micilor regrete și frici personale este stors pentru a înțelege marile spaime colective. Criza acestei femei este fundamental legată de crizele lumii în care trăiește.
📖 Lectură publică „Voci portugheze” de la ora 18:00 la Biblioteca Județeană „Octvian Goga”. Du cu tine fragmentul preferat dintr-o carte a unui autor portughez sau răsfoiește cărțile disponibile în bibliotecă, pentru ca prin fiecare pagină descoperită și rostită să devii parte din povestea Portugaliei și a sărbătoririi ei. Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.
🎥 Ziua 2 AIFF – American Independent Film Festival (cu bilet) în perioada 9-11 iunie la Cinema ARTA. Descrierea evenimentului o găsești mai sus (la ziua de luni).
🎶 IONA – Spectacol imersiv de dramaturgie muzicală (acces gratuit) de la ora 19:00 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Un spectacol imersiv de dramaturgie muzicală, care reunește: muzică live, dans contemporan, voce și expresie teatrală, într-o viziune colectivă semnată de studenții anului I – instrumentiști, cântăreți și dansatori – ai Academiei. Un spectacol despre limite, libertate și identitate – trăit în timp real, în contact direct cu publicul.
Miercuri, 11 iunie
🦁 Săptămâna Patrimoniului – UBB la Muzeul Zoologic între 11 și 15 iunie.
🎥 Ziua 3 AIFF – American Independent Film Festival (cu bilet) în perioada 9-11 iunie la Cinema ARTA. Descrierea evenimentului o găsești mai sus (la ziua de luni).
🖼️ Unghiul Drept. Expoziție personală Iurie Cojocaru de la ora 10:00 la Muzeul de Artă Cluj. „Prin culoare, la Iurie Cojocaru, locul numit „spațiul tabloului” capătă densitate semantică și simbolică și devine consistent prin ierarhia de calități prin care materialul își compune prezența. Culoarea este mijlocul prin care pictorul își dezvăluie interioritatea și curajul propriei lui „prezențe” la persoana întâi.” – curator Oliv Mircea.
📖 Lansare de carte: Lumini și umbre de Rebecca Forest de la ora 18:00 la Librăria Humanitas Cluj. Un roman puternic despre epuizare, despre legături care schimbă destine și despre acele întâlniri care, fie că vrem sau nu, ne marchează pentru totdeauna. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.
🎶 Nunta lui Figaro (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Servitorii Figaro și Susanna sunt plini de entuziasm în ziua nunții lor, dar există o problemă: angajatorul lor, contele Almaviva, are intenții dezonorante față de viitoarea mireasă. Cu mai multe răsturnări de situație, povestea operei comice a lui Mozart va surprinde și va încânta la fiecare pas, totul desfășurându-se pe parcursul unei zile nebunești în casa contelui Almaviva.
🎭 Partea 3. Solidaritatea (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Solidaritatea nu e caritate, solidaritatea nu e iubire? Poate solidaritatea exclude? E nevoie de violență pentru a arăta solidaritatea? Ce faci când nu te poți uita în altă parte și vezi o nedreptate? Avem capacitatea de a deveni o comunitate solidară, în ciuda diferențelor și a raporturilor de putere? În lipsa unor răspunsuri sigure, spunem povești. Povești despre încercările altora de a face bine, povești care au schimbat măcar parțial istoria, povești care ne pun și mai multe întrebări. Preț de 2 ore, solidaritatea poate fi acest moment pe care ni-l oferim și pe care alegem să îl petrecem împreună, în timp ce gătim, mâncăm și ne jucăm. Partea 3. Solidaritatea reprezintă ultima parte a trilogiei cu același nume din care fac parte și spectacolele Partea 1. Iubirea și Partea 2. Puterea. Spectacolele trilogiei funcționează independent, sunt de sine stătătoare și nu e necesar ca vizionarea lor să fie cronologică.
Aruncă o 👀 și aici: Newsletterul – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor.
Joi, 12 iunie
🎭 Alice și aventura muzicală, în țara minunilor (cu rezervare) la Sala Studio ANMGD. Spectacol dedicat copiiilor între 5 și 14 ani.
📖 Salonul de carte Bookfest Cluj, ediția a XIII-a în perioada 12-15 iunie, între orele 10:00 și 20:00 la Casino – Centru de Cultură Urbană.
🎭 Spectacol imersiv de teatru: Infernul lui Dante (cu bilet) de la ora 19:00 la MINA Cluj. Cele 9 cercuri ale Iadului prind viață prin picturile vizionare ale artistului Ovidiu Avram, într-un concept creat de Silvius Iorga și Ioana Moldovan. Teatru. Artă digitală. Emoție totală. Este prima piesă imersivă de teatru din Transilvania.
😊 Improv Show Aniversar de 7 ani | Improbabilii de la ora 19:00 la ZIZ – Art and Social Area. „De 7 ani, creăm spectacole 100% improvizate pe loc, inspirați de sugestiile publicului. De 7 ani, ne jucăm împreună, râdem și ne surprindem unii pe alții. Dacă ai fost la cel puțin un show ce-al nostru, buna creștere a trupei Improbabilii se datorează și ție. Dacă încă nu ne-ai văzut în acțiune, e cel mai bun moment să ne cunoști, acum că avem cei 7 ani de acasă. Și sărbătorim.” – echipa Improbabilii
🎭 Partea 3. Solidaritatea (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. (descrierea completă a evenimentului o găsești mai sus, la evenimentele de miercuri)
Dacă ești deja aici, ajută-mă să înțeleg ce pot face (și) mai bine pentru acest newsletter, completând formularul de mai jos. E 100% anonim și nu te costă nimic.
Vineri, 13 iunie
🎥 Transilvania International Film Festival – TIFF 2025 în perioada 13-22 iunie. Vezi filme în locații uimitoare: Castelul Bánffy din Bonțida, curtea superbă a Muzeului de Artă, Piața Unirii cu cel mai mare ecran din festival și multe altele. Alături de concerte, show-uri multimedia, cine-concerte, invitați speciali și dezbateri. Programul complet îl găsești aici.
🌸 Strada Potaissa – Piața de flori altfel 2025 în perioada 13-15 iunie. Ești invitat/ă să îți reimaginezi modul în care privești locul fad pe lângă care treci zi de zi. Să te lași inspirat de mirosul lavandei și al busuiocului. Să te bucuri de culorile florilor de sezon. Să zâmbești. Și să te conectezi cu oamenii faini de aici, pentru că #StradaPotaissa nu e doar despre plante, ci despre bucuria de a fi împreună - despre momente simple, dar cu farmec. Între zidurile vechii cetăți, producătorii locali vor aduce o explozie de culoare, parfum și inspirație: flori colorate, plante aromatice, arbuști spectaculoși și decorațiuni pentru orice balcon sau grădină din oraș. Fiecare stand spune o poveste și e, totodată, o invitație la explorare și reconectare cu natura în mijlocul orașului.
🗺️ Tur Urban #3 – Palatele Clujului și istoria vie a orașului de la ora 13:00 în Piața Unirii. Ce vei descoperi: palatele Clujului – comori ascunse și povești nespuse, piețele emblematice ale orașului (Piața Unirii, Piața Muzeului, Piața Avram Iancu etc), clădiri istorice și arhitectură de referință, evenimente marcante din 1900 până astăzi și fapte inedite și curiozități despre Clujul de ieri și de azi.
📖 Lansare de carte – Alina Bako, Cartografii ficționale de la ora 18:00 la Book Corner Librarium. Cartea inaugurează colecția Georgrafie literară inițiată și coordonată de Alina Bako, care își propune să aducă în atenția cititorului un instrument de orientare în literatura din orice epocă. Relația dintre cele două domenii nu a presupus niciodată tensiune, ci, dimpotrivă, o cooperare ce a construit ipostaze figurative ale lumii. Fie că vorbim despre hărți fanteziste ale scriitorilor sau despre reproduceri aproape calchiind realitatea geografică, fie că ne raportăm la imagini alegorice ale unor lumi dispărute, care încă ne pun la lucru imaginația, geografia literară devine acea busolă necesară în înțelegerea lumilor ficționale, a lumilor posibile prin dialogul triptic dintre autor – carte – cititor.
🎶 Concert simfonic – dirijor Valentin Uryupin (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum.
🎭 AM I? (acces gratuit pe baza biletelor cu valoare 0) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. Ne-am oprit și ne-am întrebat cât din „noi” suntem părinții noștri. Care e granița dintre mine și tata? Dintre mine și mama sau bunica ei? D̶e̶ ̶c̶e̶ ̶t̶r̶e̶b̶u̶i̶e̶ ̶o̶ ̶l̶i̶m̶i̶t̶ă̶ ̶f̶i̶x̶ă̶ ̶c̶â̶n̶d̶ ̶p̶o̶a̶t̶e̶ ̶f̶i̶ ̶t̶o̶t̶u̶l̶ ̶p̶a̶r̶t̶e̶ ̶d̶i̶n̶t̶r̶-̶u̶n̶ ̶p̶r̶o̶c̶e̶s̶ ̶î̶m̶p̶r̶e̶u̶n̶ă̶,̶ ̶i̶n̶t̶e̶r̶g̶e̶n̶e̶r̶a̶ț̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶d̶e̶ ̶v̶i̶n̶d̶e̶c̶a̶r̶e̶?̶ Ne e frică să ne privim prea mult în oglindă? S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶u̶n̶ ̶p̶r̶o̶d̶u̶s̶ ̶c̶o̶l̶e̶c̶t̶i̶v̶?̶ Suntem produsele finale ale vieților oamenilor dinaintea noastră? Unde încep „eu” și unde se termină materia care îmi formează strămoșii? Cât lăsăm pentru următorii?
🎥 Gala de deschidere TIFF 2025 de la ora 20:45 în Piața Unirii. Urmărește în premieră, cu participarea echipei filmului un film irlandez emoționant despre maturizare și puterea de a o lua de la capăt, premiat la Berlinala 2025: Christy, debutul regizorului Brendan Canty - cunoscut pentru videoclipul ”Take me to church” al lui Hozier. CHRISTY e depre doi băieți care au pierdut totul și nu mai au încredere în nimeni, nici măcar unul în celălalt. Ajung însă să facă pace cu traumele trecutului și cu ei înșiși. Înainte de proiecție, echipa TIFF a pregătit un moment special în care actorul Florin Piersic va primi pe scenă Premiul de Excelență.
Ce-am mai publicat recent
În facultate, când aveam timp să meșteresc lumânări, decorațiuni cu pietre vopsite și alte idei zglobii, visam la un atelier în care să făuresc tot felul de obiecte. Dintotdeauna am avut o înclinație spre lucru manual și m-a relaxat și liniștit conexiunea asta vie, fluidă și continuă cu pământul, lutul și alte elemente din natură.
Așadar, mă uit cu drag la micii antreprenori care duc acest meșteșug mai departe, condimentat cu propria creativitate și un suflu efervescent. Andreea Chiser, creatoarea atelierului de ceramică Lutfain, e unul dintre oamenii care au renunțat la siguranța pe care i-o oferea meseria de arhitect și s-a aventurat pe un traseu care i-a antrenat abilități neșlefuite, i-a dat curaj și i-a deschis porți către libertatea creativă.
Andreea mi-a împărtășit ce înveți o apuci pe calea antreprenoriatului creativ – de la curajul de a spune „hai să vedem ce iese” până la bucuria sinceră de a ține în mâini o idee materializată. Și despre cum, uneori, cele mai faine lucruri ies atunci când nu ții cu dinții de control.
Sâmbătă, 14 iunie
📖 Rucsacul cu povești | Club de lectură pentru copii (pe bază de înscriere) de la ora 11:00 la Cărturești Platinia. La prima ediție a clubului Rucsacul cu povești, vor citi volumul „Vreau să fiu invizibil” de Dan Ungureanu – cartea care a impresionat juriul Premiilor Cărturino 2025, câștigând titlul de Cartea ilustrată pentru copii a anului!
🎭 Olguța și un bunic de milioane | Spectacol de teatru itinerant (cu bilet) de la ora 11:00 în Piața Unirii Cluj. „Olguța și un bunic de milioane” este un spectacol de teatru itinerant unde publicul se plimbă dintr-o o locație în alta. Actorii vor interpreta în stradă și în locații private. Olguţa locuiește la Cluj împreună cu părinţii şi căţelul ei, Farid. Are o viaţă fericită şi plictisitoare până când mama ei se îmbolnăvește, iar tatăl ei pleacă la lucru în străinătate ca să câştige bani pentru o operație foarte scumpă. Lucrurile se complică atunci când e trimisă să stea cu mătuşa ei, Nina, pe care n‑o mai întâlnise de o veșnicie. Aceasta i-l prezintă pe Victor, un puşti de vârsta ei, cu care Olguţa se împrietenește. Apoi un tip pe nume Maximilian începe să-i urmărească şi, pentru o vreme, cei doi devin fugari, iar lucrurile o iau razna. Una peste alta, Olguța trece de toate piedicile și aventura se încheie cu bine, pentru că aceasta e totuși o piesă de teatru pentru copii.
🧒🏻 Atelier de Imprimare la soare – Jocuri de lumină și natură (pentru copii și familii) de la ora 15:00 pe str. Tebei nr. 13. Ce vei face? Vei folosi hârtie sensibilă la lumină (hârtie pentru cianotipie) pe care vei așeza plante, flori, dantele, pene, sau alte obiecte cu care dorim să experimentezi. Vei lăsa soarele să-și facă magia, apoi vei clăti hârtia și vei descoperi imagini unice, imprimate natural.
🎭 Tom Sawyer (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. În micul oraș St. Petersburg, situat pe malul râului Mississippi, trăiește Tom Sawyer, ștrengarul a cărui viață este o aventură fără sfârșit: chiul de la școală, pozne și enervarea constantă a adulților. Cum să nu-ți placă de acest tânăr scandalagiu? Cine nu și-ar fi dorit în copilărie să fie pirat, vânător de comori sau căpetenia unei bande de tâlhari? Dar în spatele poveștii despre libertatea copilăriei se ascunde o realitate mai sumbră: lumea adulților, unde rasismul și nedreptatea socială fac parte din viața de zi cu zi a comunității. Oare cine și când ne învață să urâm? Micul Tom ajunge curând să înțeleagă că lumea nu este întotdeauna la fel de simplă și dreaptă precum o promit jocurile copilăriei, dar descoperă și că adevăratul curaj înseamnă, uneori, să te ridici singur împotriva lumii întregi.
🎭 și eu. sau (acces gratuit pe baza biletelor cu valoare 0) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. îmi amintesc momentul. o dimineață încărcată. o ceașcă plină. o vărsare stângace și. momentul în care am văzut pata asta.îmi amintesc. cum am pășit spre margine. vise. care undeva la linia orizontului. se uneau cu cerul. sar. sunt parte din uneori. în momentele de liniște în care lumea dispare. mă trezesc căutând umbre. am purtat pata asta, la fel cum am purtat greutatea faptului că m-am pierdut. și eu. sau te iubesc te iubesc te iubesc te iubesc te iubesc și eu. este un performance colaj despre care am început să vorbesc acum 2 ani. De atunci și până acum am tot purtat: material, bagaj și dezbateri despre cu cine și pentru ce. E cu text. E cu dans. E cu muzică. Nu știu încă dacă e cu voie bună.
🎥 Weekend la Castel: Concert The KVB și proiecție The Rocky Horror Picture Show la TIFF 2025 (cu bilet) de la ora 19:30 la Castelul Bánffy din Bonțida. O seară specială: asculți muzica post-punk cinematică a britanicilor de la The KVB și rămâi după la proiecția aniversară a excentricului The Rocky Horror Picture Show (1975), fenomenul cult care împlinește anul acesta 50 de ani de la lansare. Clasicul ireverent regizat de Jim Sharman rămâne și astăzi unul dintre cele mai iubite filme ale tuturor timpurilor.
Duminică, 15 iunie
🎭 Cartea junglei (cu bilet) de la ora 11:00 la Teatrul de Păpuși „Puck”. În inima junglei indiene, un băiat pe nume Mowgli este crescut de o haită de lupi după ce a fost pierdut în sălbăticie. Sub protecția lupoaicei-mamă și îndrumat de ursul Baloo, el învață legile junglei și se luptă să supraviețuiască între animale și pericole. Dar cel mai mare pericol vine de la tigrul Shere Khan, care îl vede pe băiețel ca pe o amenințare. Trecând prin aventuri pline de suspans, descoperind ce înseamnă prietenia și înțelepciunea, Mowgli ajunge să afle unde îi este adevăratul loc: printre oameni sau în junglă? „Cartea junglei” este o poveste atemporală despre identitate, apartenență și forța legăturilor care ne definesc.
🎶 Macbeth | Giuseppe Verdi (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Opera Macbeth este reprezentată, în principal, de tema tiraniei, libertății și a magiei, locul desfășurării acțiunii fiind Scoția secolului XI. Prevestirea grupului de vrăjitoare stabilește cuplul protagonist pe un traseu ce implică nebunie, crimă și distrugere. Aflându-se sub impulsul profețiilor vrăjitoarelor și determinați fiind de o ambiție de necurmat, Macbeth și soția sa, un cuplu arhetipal al puterii, fac crime în mod consecvent pentru a păstra tronul Scoției.
🎭 Înger și demon (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Spectacolul punctează fiecare etapă definitorie a creației lui Eminescu printr-o selecție de poezii reprezentative și prin concentrarea întregului proces transformator aflat la baza operei acestuia în Ajunul Crăciunului. Sunt identificate trei perioade fundamentale în biografia poetului: cea influențată de studiile sale la Viena și de fascinația pentru teoriile științifice ale vremii, reflectată în scrieri precum La Steaua și Scrisoarea I¸ cea a poeziilor de dragoste inspirate de relația cu Veronica Micle și, în cele din urmă, întoarcerea la valorile strămoșești, la credință, evocată prin rugăciunea închinată Maicii Domnului.
🎶 Voltaj (acces gratuit) de la ora 20:00 în cadrul Sports Festival la Cluj Arena.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
📣 Mai am ceva pentru tine: , newsletterul pe care îl trimit de două ori pe lună și din care afli noutăți din artă și cultură și dai de recomandări de ce să mai citești, vezi sau încerci. Te poți abona aici.
Să ne citim cu bine! 🌞