CooltCluj #46 – Evenimente culturale
Săptămâna 16-22 iunie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Ți-ai făcut planul cu ce filme vrei să vezi în cadrul TIFF? Eu am răsfoit ieri programul și am pus ochii pe mai multe proiecții.
Îți las aici filmele care mi-au surâs mie, poate te inspiră ceva: Balena, Brazil, Copilul Electric, Damnare, Daneza, Ea, Fahrenheit 451, Îmbrățișarea șarpelui, Kontinental ‘25, Lumină în întuneric, Maldoror, Nici fiară nu există ce nu cunoaște milă, The House with No Address, Pământ străin, Vagabondul, Vânătorul de recompense, Zilele noastre de glorie. Le-am ales doar pe baza descrierii pe care am citit-o din programul tipărit. Pe siteul TIFF poți explora în voie programul integral.
Ai vrea să dai o mână de ajutor primului festival outdoor de wellbeing holistic din România? Nu de alta, dar are loc la Cluj în 28 și 29 iunie și știu din surse sigure că mai e nevoie de voluntari care să facă magie pentru ca FundaMental Fest să se-ntâmple ca la carte.
Timp de un weekend, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” găzduiește peste 50 de workshopuri, zece conferințe și experiențe interactive – de la yoga, băi de gheață, mișcare conștientă și mindfulness, până la art și craft, discuții inspiraționale și muzică live – toate menite să ne ajute să regăsim echilibrul între minte, corp și emoții.
Dacă vrei să fii voluntar în cadrul evenimentului, nu mai aștepta și completează formularul.
🎁 Am și-un cod de 15% reducere dacă vrei să participi la eveniment: COOLTCLUJ15 – valabil până în ultima zi a festivalului. Biletele le găsești pe siteul FundaMental Fest.
P.S.: Pregătesc în zilele ce urmează și un giveaway cu invitații la eveniment pe Instagram, așa că stai pe-aproape.
Trimite ediția de azi și prietenilor tăi și fii primul din gașcă află ce mișcă prin oraș și vine cu veștile bune. Dacă aflu de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Dă play aici înainte să te-apuci de citit:
Luni, 16 iunie
😊 Scapă de stres, nu de examen (intrare liberă, pe bază de înscriere) de la ora 10:00 la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima. În acest atelier relaxat și interactiv, Diana Buluga folosește tehnici de teatru – jocuri de improvizație, respirație, mișcare și multă voie bună – ca să-ți dezmorțești mintea și corpul. Nu trebuie să ai experiență scenică, doar chef să iei o pauză activă și să-ți recapeți energia.
🖼️ „Plecat” – migranții români. Expoziție de fotografie documentară în perioada 16-22 iunie la Muzeul de Artă Cluj. Expoziția „PLECAT” este semnată de fotograful Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu. Cei doi documentează de șase ani migrația românilor în Europa, într-un proiect vizual și narativ care investighează dislocarea, identitatea și noțiunea fragilă de „acasă”. Expoziția cuprinde instalații, fotografii și fragmente de reportaj realizate în 12 țări europene, în comunitățile în care trăiesc și muncesc românii plecați. Elena Stancu și Cosmin Bumbuț călătoresc cu o autorulotă prin Europa și documentează viața de zi cu zi a migranților. „Plecat este cel mai dificil și cel mai lung proiect la care am lucrat vreodată”, spune fotograful Cosmin Bumbuț. „În ultimii șase ani am lucrat zi de zi la acest proiect și am călătorit cu o autorulotă dintr-o comunitate în alta, departe de prieteni și de familie, cu sentimentul că devenim, la rândul nostru, parte din diaspora pe care o documentăm. Ne-am înstrăinat, la fel ca oamenii despre care scriem și pe care îi fotografiem. Dar am simțit o responsabilitate uriașă să spunem aceste povești și să recuperăm o istorie a migrației care altfel riscă să rămână nevăzută.” În plus, marți, 17 iunie, de la ora 17:00, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț vor fi prezenți la InspiraTIFF, în Piața Unirii, într-o conversație cu jurnalistul Mihnea Măruță.
🎶 Concerte cu artiști din 7 țări în curtea Muzeului de Artă la TIFF 2025 (cu bilet) în perioada 16-22 iunie. Luni: Concert Gudrun Gut – sunete începând cu subcultura „diletanților ingenioși” din Berlinul anilor ’80.
🎶 Rapsodiile | Turneul Internațional Stradivarius 2025 (cu bilet) de la ora 19:00 la Opera Națională Cluj. În fiecare an, violonistul Alexandru Tomescu duce în toate regiunile țării sunetul celei mai bune muzici, acompaniat de Vioara Stradivarius Elder-Voicu – obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, cele mai frumoase povești, mai ales către tineri și copii și, totodată, crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii. Misiunea sa este „de a promova muzica de calitate”, de a ne conecta la muzică, la emoție și la povești. Alexandru Tomescu și a lui vioară Stradivarius Elder-Voicu – împreună cu apreciatul și talentatul chitarist de muzică clasică, Dragoș Ilie, propun publicului un program inedit, unic, care conectează indivizii din diferite culturi și promovează o experiență emoțională comună, printr-o transcripție pentru vioară și chitară clasică a celor mai cunoscute și valoroase lucrări: Rapsodiile lui George Enescu, la 70 ani de la moartea sa, și Rhapsody in Blue – George Gershwin.
🖼️ A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celălalt… || Expoziție colectivă de la ora 10:00 la La Cave. Explorează profunzimea iubirii necondiționate, o forță ce transcende granițele timpului și ale spațiului. Sacrificiul legendar al lui Orfeu, care a coborât în lumea subterană pentru a-și recupera iubirea, Euridice, este un exemplu al iubiri romantice, întâlnindu-se nu doar în mitologia greacă, ci și în narațiuni universale despre dragoste și pierdere. Poveștile de dragoste care au marcat istoria, precum tragica legendă dintre Tristan și Isolda sau celebra poveste a lui Romeo și Julieta, subliniază teme de iubire interzisă, tânără și pasională, în fața adversității.
Marți, 17 iunie
🎶 Concert Postman în curtea Muzeului de Artă | TIFF 2025 (cu bilet) de la ora 19:00. La granița dintre psihedelicul blând și art pop. Plus o redefinire a muzicii folk tradiționale.
🎭 Orașul comoară (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Orașul comoară este un spectacol care scormonește prin strălucirea de cinci stele a Clujului și se întreabă: cine plătește nota? Pe ritm de stand-up și cu multă ironie, spectacolul explorează cum fostele platforme industriale devin cartiere de lux, cum terenurile sunt vânate ca aurul și cum, în spatele fațadei de „oraș smart”, spațiul public dispare. Într-un oraș unde metrul pătrat are cel mai ridicat preț din țară, iar dezvoltatorii imobiliari par noii creatori de lume, omul de rând nu își mai găsește locul. „Orașul magnet”, „orașul de cinci stele”, „orașul smart”, „orașul comoară” sunt doar câteva dintre superlativele Clujului, prilej de laudă, dar și de critică din partea celor tot mai afectați de dinamica pieții imobiliare.
Miercuri, 18 iunie
🎶 Concert Chiral în curtea Muzeului de Artă | TIFF 2025 (cu bilet) de la ora 19:00. Amestec de R&B alternativ, soul și influențe din jazz-ul new wave britanic.
📖 Lansare de carte • „Ecranomanie” de Victor Morozov de la ora 15:00 în Piața Unirii. „Ecranomanie” strânge laolaltă eseuri despre imaginile din jurul nostru, de la pictură la inteligență artificială, trecând prin reel-urile postate în social media de politicienii locali, transmisiunile televizate ale unor mari competiții sportive sau estetica reclamelor recente. Criticul Victor Morozov se avântă dincolo de sala de cinema, propunând un parcurs zigzagat prin actualitatea vizuală, dar fără a-și uita formația intelectuală cinefilă, care îi infuzează permanent demersul. Strămutată pe teritorii conexe, analiza cinematografică devine, astfel, mai mult decât o simplă colecție de referințe: ea reprezintă un mod viabil de a gândi lumea contemporană. Critic de film și selecționer al festivalului One World Romania, cu o cercetare în lucru în cadrul Trinity College Dublin, Victor Morozov debutează cu volumul de eseuri „Ecranomanie“, cu o prefață semnată de regizorul Radu Jude.
🖼️ Unghiul drept. Expoziție personală Iurie Cojocaru de la ora 10:00 la Muzeul de Artă Cluj. În centrul creației sale se află ideea picturii ca spațiu al introspecției, o punte între concret și imaterial. Lucrările sale fac parte din colecții particulare din Austria, Italia, Germania, SUA, Anglia, Grecia, Elveția și România. „Prin culoare, la Iurie Cojocaru, locul numit „spațiul tabloului” capătă densitate semantică și simbolică și devine consistent prin ierarhia de calități prin care materialul își compune prezența. Culoarea este mijlocul prin care pictorul își dezvăluie interioritatea și curajul propriei lui „prezențe” la persoana întâi.” – curator Oliv Mircea.
Aruncă o privire și aici: Newsletterul – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor.
Joi, 19 iunie
🎬 FЯAME | Festival Universitar de Teatru și Film (participare gratuită, cu anumite excepții) în perioada 19-29 iunie la Facultatea de Teatru și Film. Festivalul a fost lansat în 2004 sub numele Galactoria, având ca scop prezentarea producțiilor artistice de absolvire la specializarea Actorie și Regie. De atunci, programul festivalului s-a extins, reflectând diversificarea ofertei educaționale a facultății, dar fără a pierde din vedere intențiile fondatorilor. În aceeași măsură, s-a dezvoltat Gala CineMedia, platforma anuală de prezentare a proiectelor audio-vizuale de absolvire ale specializărilor Cinematografie, Fotografie și Media. Începând cu anul 2025, festivalul se reinventează, oferind publicului, într-o perioadă compactă, conținuturi create care includ activitățile studenților de la licență și master, limbile română și maghiară, de la toate specializările, cât și a cadrelor didactice din facultate.
🕺🏻 Play Replay Remix // atelier de dans contemporan cu Platforma 13 (acces gratuit pe baza biletelor cu valoare 0) în perioada 19-22 iunie la NON Centru de Arte Performative. Play Replay Remix este un atelier de dans contemporan care explorează relația dintre memorie, corp și creație printr-un proces complex de reciclare, eșantionare și remixare a mișcării. Participanții sunt invitați să reinterpreteze gesturi, fragmente coregrafice și imagini corporale, transformându-le într-un vocabular nou, personal și expresiv. Atelierul funcționează ca un laborator de creație colectivă, în care corpul devine atât arhivă vie, cât și instrument de compoziție, reflectând estetica postmodernă a reutilizării și a recontextualizării.
🖼️ Vernisaj Ștefan Bădulescu – „Transcending Realities” (intrare liberă) de la ora 18:00 la IAGA Contemporary Art. O expoziție personală de fotografie semnată Ștefan Bădulescu – propune o investigație profundă a arhetipurilor umane, depășind limitele impuse de etichete și stereotipuri. Artistul se angajează într-o călătorie care transcende reprezentarea convențională, conturând portrete complexe ale umanității. Prin compoziții sensibile și o estetică bine articulată, Bădulescu explorează straturile invizibile ale ființei și aduce la lumină întrebări existențiale esențiale. Fiecare imagine devine o fereastră către interior – al artistului și al privitorului. Expoziția te invită să descoperi, să simți, să reflectezi. Este o experiență vizuală care provoacă introspecție și deschide noi perspective asupra condiției umane.
🎭 Curs teatru de improvizație – Improvara Unscripted (cu plată) de la ora 18:30 la Studio de Fericire. Pentru cei care au mai făcut teatru de improvizație într-o formă sau alta, timp de 6 săptămâni pot participa la un modul mai scurt, cu exerciții și jocuri noi de shortform, cu moduri noi de a ne conecta, cu multă distracție și creativitate și cu spectacol în săptămâna 6. Durata - 6 săptămâni - Ateliere începând cu 19 Iunie până în 31 Iulie, exceptând săptămâna din 17 Iulie când e electric castle. Ștefan Dragomir este un om cu spirit de artist, pasionat de lucrul cu oamenii și trainer în educație non-formală încă din 2015. A luat parte în implementarea a peste 100 de proiecte din domeniul dezvoltării personale, iar în improvizație a creat și implementat peste 20 de programe cu durata de 3-4 luni și frecvență săptămânală, având sub tutelă sute de participanți și zeci de spectacole ca membru al trupei Improbabilii.
🎭 Minunata lume noua a domnului Harpagon – Premieră (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. În montarea lui Roberto Bacci, Harpagon (Radu Lărgeanu) își permite tot soiul de plăceri și excese, deoarece, pretinde el, este un om pe de-a întregul schimbat. Talentul și plăcerea de a strânge sume fabuloase fac ca banii să devină mai degrabă un premiu de perspicacitate decât un scop în sine. Personajul nu se limitează totuși să încheie tranzacții, ci antrenează publicul într-un joc de-a moralitatea, pe care o chestionează, o duce în derizoriu și o întoarce pe dos. În jongleriile lui retorice, limitele dintre bine și rău se reduc la o chestiune de perspectivă, deși sofisticarea aceasta nu este decât o spoială pentru realități monstruoase. Într-o zi însă, Marianna (Diana Buluga), tânăra pe care a cumpărat-o de mică, crescând-o pentru rolurile de servitoare, de asistentă, de companioană sau chiar de soție, se dovedește a fi un potențial donator de inimă, cu un preț ajustat la disperarea cumpărătorilor. Pus în fața unei asemenea dileme (i)morale, prioritățile lui Harpagon intră într-un conflict pe care nu-l poate rezolva fără ajutorul nostru.
🎶 Concert Sorvina în curtea Muzeului de Artă | TIFF 2025 (cu bilet) de la ora 19:00.
📖 Cătălin Ceaușoglu - lansare de carte și sesiune de autografe de la ora 19:00 la Cărturești Casa Hintz. „Ca și în Austerlitz-ul lui Sebald și Sfârșitul lui Bartis, și în Dezrădăcinații trecutul e un teritoriu nesigur, obsesiv și obsedant, iar Ceaușoglu îl cartografiază cu o precizie neliniștitoare. Un thriller ambițios, care subliniază că putem fi definiți nu doar de alegerile noastre, ci și de ceea ce am pierdut și de ceea ce nu am fost lăsați să devenim.“ - Livia Ștefan. Autorul va intra în dialog cu jurnalista și scriitoarea Doina Gecse-Borgovan. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.
Vineri, 20 iunie
🗣️ Întâlnire cu Valerian Sava la TIFF 2025 de la ora 15:00 în Piața Unirii. Criticul de film distins cu Premiul TIFF 2025 pentru Întreaga Activitate, care va fi în dialog cu editorul Vasile G. Dâncu. Invitat special: regizorul Marian Crișan (RovaFilm). Aceasta va fi urmată de lansarea lucrării „Post/neoistoria filmului românesc (și nu numai) în mono-dialoguri critice (via Facebook & Extra-Fb.)” Vol. 1, 2, 3, 4.
📖 Lansare de carte Noemina Câmpean „Ecouri lichide de avocado” de la ora 19:00 la Book Corner Librarium. Despre volum: „Volumul Noeminei Câmpean crește gradual în intensitate. Problematica lui nu se lasă descifrată de la început. Primele poeme sunt ușor descriptive, creionând un cadru fără a oferi indicii evidente în legătură cu ce va urma. De altfel, autoarea își numește scrierea mecanism regresiv al descrierilor contingente. Poezia poate fi asemenea unei regresii hipnotice capabile dacă nu să rezolve, măcar să identifice unele traume ascunse. Realizăm, așadar, că întoarcerea în trecut e absolut necesară înțelegerii prezentului. Totul începe cu vizualizarea unor imagini disparate ce reușesc încet să contureze o perspectivă. Ecouri lichide de avocado începe să fie o carte despre boală și moarte, despre încercarea de decelare a unor surse ale răului, ale acelui rău ce ucide inocența. Realitatea te obligă la o înțelegere mai rapidă, la o maturizare precoce, ca să-i poți supraviețui. Cartea Noeminei Câmpean e o adâncire în infernul memoriei, al acelei memorii ce prezervă adevărata identitate aidoma fluturelui conservat perfect într-un chihlimbar.” (Șerban Axinte)
🎶 Concert Bedouin Soundclash în curtea Muzeului de Artă | TIFF 2025 (cu bilet) de la ora 19:00. După o serie de concerte cu casa închisă și apariții la festivaluri din întreaga lume, celebra trupă vine la Cluj.
🎶 Concert vocal – simfonic – dirijor Theo Wolters (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum.
🖼️ a demand for love/ Norbert Dako-Graff de la ora 19:00 la Căminul Subcultural. a demand for love este un proiect care investighează statutul artistului contemporan și felul în care ne raportăm la gândirea critică. Sintagma ”critical thinking” a pătruns toate aspectele vieții sociale și a fost apropriată până la pierderea semnificației. De la etichetele produselor până la propriile practici artistice, totul este privit cu suspiciune. Limitele criticii trebuie recunoscute pentru a putea face loc unui spectru vast de posibilități intelectuale și expresive - respingând preconcepția că ceea ce nu este critic este obligatoriu necritic și deci inferior. Din poziția artistului transmedial, Norbert Dako-Graff cercetează vizual și sonor moduri alternative de raportare la realitate și potențialul lor creator. Reevaluând critica ca mod implicit de raportare la obiectele artistice, artistul propune o interacțiune pozitivă, creatoare. Întregul proiect poate fi înțeles ca o posibilă soluție pentru blocajul provocat de vocea criticului interior – un sentiment familiar tuturor creatorilor.
📖 Sci-fi & Fantasy Book Club (pe bază de înscriere) de la ora 19:00 la The Guild Hall. Clubul de carte organizat de The Guild Hall începând cu anul 2019, este locul ideal pentru a vă întâlni și a vorbi despre fantezie și magie, despre roboți, legende și mituri. În fiecare lună, participanții se adună într-un cadru relaxat, cu niște băuturi calde alături și schimbă opinii despre cartea aleasă. Pentru varietate în teme și povești, clubul alternează între Sci-Fi și Fantasy în alegerea cărților. Pentru a participa, e nevoie să achiți 25 lei pentru intrare sau să ai un abonament la The Guild Hall. Găsești mai multe detalii și informații în grupul de Facebook al clubului. Pont: la The Giuld Hall se organizează și seri de jocuri.
🎭 20 de ani în Siberia (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Populația din Bucovina a făcut parte dintr-un plan de anihilare a românilor – trimiși ca soldați pe front în prima linie sau la muncă silnică în regiuni greu accesibile, unde se stingeau în condiții inimaginabile. Spectacolul nostru are datoria de a ne face să nu uităm niciodată asta. Să-i cinstim în fiecare zi pe eroii noștri, pe martirii noștri! Dacă vom reuși printr-un act artistic asta, înseamnă că munca noastră n-a fost în zadar! Ne înclinăm în fața acestor îngeri!” (Sorin Misirianțu)
Vrei să-mi dai o mână de ajutor? 🙏🏻 Completează formularul de mai jos și spune-mi care e părerea ta despre acest newsletter. E o singură întrebare, alături de o casetă de răspuns unde poți să-mi scrii pe-ndelete sugestiile tale, 100% anonim.
Sâmbătă, 21 iunie
🗣️ FTF Dialog – Din alternativ în mainstream – FRAME Festival de la ora 16:00 la Agora FTF (str. Mihail Kogălniceanu 4). Vor vorbi: Florin Negruțiu, Oana Zamfir. Moderator: Claudiu Turcuș. Supraviețuirea și extinderea spațiilor independente trebuie să rămână printre prioritățile unei culturi tensionate de polarizare socială, subfinanțare și lipsă de inteligibilitate reciprocă. Cum pot actori ai mainstream-ului, precum universitatea, presa și ecosistemele de media, să ofere spațiul necesar acestei supraviețuiri? Aducând împreună multiple forme de expertiză și experiență în presă și management cultural, discuția de față vizează strategiile instituționale și transferul de know-how prin care gândirea critică a alternativului să-și asigure vizibilitatea.
🎶 Concert Photons în curtea Muzeului de Artă | TIFF 2025 (cu bilet) de la ora 19:00. Jazz de improvizație + clubbing techno.
🩰 Balkan Ballerinas // Spectacol invitat (acces gratuit pe baza biletelor cu valoare 0) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. Balkan Ballerinas este un performance care își propune să chestioneze granițele corpului prin raportarea la identitatea est-europeană și balcanică. Inspirat de stigmate și stereotipuri identitare create de Occident și proiectate asupra Balcanilor, performance-ul realizează o radiografie a culturii balcanice. Un corp ca zonă de tranziție, între două instanțe – mândrie și rușine, trecut și prezent, folclor și rave, balet și manele. Pornind de la conceptele de balcanism și postcomunism se investighează un corp reactiv care atacă prejudecăți, modele normative și delimitări geografice, politice și culturale.
Duminică, 22 iunie
🎶 Cine-concert Amadeus Live (cu bilet) de la ora 18:00 la BT Arena Cluj. Despre film: Povestea este spusă din perspectiva lui Antonio Salieri (interpretat de F. Murray Abraham), compozitorul oficial al curții împăratului Iosif al II-lea al Austriei, deopotrivă fascinat și scandalizat de genialul Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce). Salieri recunoaște atât talentul divin al lui Mozart, cât și propria incapacitate de a-l egala, ceea ce îl face să devină obsedat de distrugerea tânărului compozitor. Pe măsură ce Mozart își compune capodoperele, Salieri conspiră în umbră pentru a-i sabota cariera. Recunoscut pentru versatilitatea și măiestria sa în interpretarea muzicii clasice, dar și a coloanelor sonore de film, van Tiel a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, London Symphony Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra.
🎶 Concert Valeria Stoica în curtea Muzeului de Artă | TIFF 2025 (cu bilet) de la ora 19:00. Indie-pop și o conexiune profundă cu natura.
🎭 Show IMPROgress (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Show IMPROgress este ca o petrecere unde toți sunt invitați, dar nimeni nu știe cum să se îmbrace. Totul este improvizat: cuvintele, gesturile, chiar și glumele – nimic nu e pregătit! Publicul devine parte din spectacol, sugerând teme absurde sau întrebări ciudate. Nu există greșeli, doar râsete, iar fiecare minut e o surpriză (chiar şi pentru improvizatori). Dacă ești norocos, la această petrecere vei vedea și câțiva actori care se vor „îmbăta” cu propriile lor glume. Totul e un haos organizat, unde cine face o gafă devine imediat… cascadorul râsului.
😊 „N-am gândit-o” revine pe scenă (cu bilet) de la ora 20:00 la Shto. Show de comedie cu glume scurte şi oarecum spontane cu 12 comedianți și 3 runde.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
✍🏻 Ai citit interviul cu Andreea Chiser, fondatoarea atelierului de ceramică Lutfain? Andreea mi-a împărtășit ce înveți o apuci pe calea antreprenoriatului creativ – de la curajul de a spune „hai să vedem ce iese” până la bucuria sinceră de a ține în mâini o idee materializată. Și despre cum, uneori, cele mai faine lucruri ies atunci când nu ții cu dinții de control.
Dacă ești iubitor(oare) de artă, e musai să te abonezi la , newsletterul din care afli noutăți din artă și cultură, dai de interviuri cu artiști și oameni talentați și de recomandări de ce să mai citești, vezi sau încerci. Te poți abona aici.
Să ne citim cu bine! 🌞