CooltCluj #9 – Evenimente culturale
Săptămâna 23-29 septembrie 2024 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Salut! Am și-n ediția asta o veste pentru tine: duminica viitoare, în 29 septembrie, trimit prima ediția a newsletterului Coolturalist și lansez site-ul. 🥳 Sunt entuziasmată și recunoscătoare tuturor celor care s-au abonat până acum. Dacă tu n-ai făcut asta deja, poți aici. Dau un pic din casă: în prima ediție te așteaptă un interviu cu Lena Chilari, noutăți din artă și cultură, recomandări, evenimente faine și alte informații, unele dintre ele mai puțin circulate prin online.
Până atunci, te las în compania ghidului cu evenimente de săptămâna viitoare, ești pe mâini bune. 😊
Luni, 23 septembrie
🎭 Teatru muzical original pentru copii (abonament lunar) de la ora 17:00 la Stația Teatru/Muzical. Copilul tău va descoperi tehnica vocală și interpretativă, actoria și mișcarea scenică, scrierea creativă și va juca în spectacole pentru public.
🎭 Cimitirul (cu bilet) de la ora 19:00 la Centrul de Creație Maidan. Spectacolul Cimitirul, inspirat de romanul omonim al lui Adrian Teleșpan, spune povestea unui tânăr emigrant român care studiază la Londra. Pentru că are nevoie de bani, Adrian se angajează ca administrator la un cimitir al cărui proprietar este Leonard, un bărbat aparent imprevizibil și morocănos. Obținerea postului de la cimitir, la început doar un expedient pentru Adrian, devine o aventură existențială care îl va schimba definitiv. Cimitirul este o comedie neagră despre condiția emigrantului, despre prietenie, ratare, dragoste și, mai ales, despre moartea care te învață, de fapt, să trăiești.
Marți, 24 septembrie
📖 Chapter 8, The Self-Care Book Club: Take your power back (cu plată) de la ora 18:00 la MUZA (21 dec 1989, nr 102 A). Cartea lunii este “Efectul Gaslight. Cum să recunoști manipularea și să îi reziști.”
🎭 Gustă din borcanul improvizației – Jamsession de teatru de improvizație (pe bază de donație) de la ora 18:45 la sediul Education Studio (Tipografiei, 1). Timp de două ore și jumătate, te vom încălzi cu exerciții specifice pentru a vă cunoaște, a vă trezi și antrena atenția, spontaneitatea și prezența, iar apoi le veți pune pe toate în scene improvizate pe loc.
🎥 Avanpremieră: Bestia / La bête (cu bilet) de la ora 19:30 la Cinema Victoria. Povestea Gabriellei, interpretată de Léa Seydoux, care trăiește într-o lume din viitor dominată de inteligența artificială, în care emoțiile umane sunt considerate o amenințare. De aceea, Gabrielle trebuie să își purifice ADN-ul, întorcându-se în viețile sale anterioare, unde îl găsește pe Louis, marea ei iubire.
🎥 Le mépris [CultClassics] (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Filmul lui Jean-Luc Godard demonstrează un lirism puternic, o abordare inteligentă asupra autoreflectării, artei și iubirii, fiind totodată unul dintre cele mai bune filme despre realizarea unui film. Filmul aduce la lumină tensiunile care survin în relația cuplului Paul și Camille Javal (Brigitte Bardot, Michael Piccoli), pe două fronturi: pe de o parte, în viața maritală instabilă, și pe de altă parte în viața profesională a lui Paul, în încercarea adaptării pe ecran a Odiseei homeriene.
Miercuri, 25 septembrie
📚 Festivalul Internațional de Carte Transilvania – ediția 10 (eveniment gratuit) în perioada 25-29 septembrie în Piața Unirii. Focusul va fi pe evenimente speciale, dezbateri, conferințe, întâlniri cu scriitori, lansările de carte și invitații speciali din România, Italia, Elveția și UK, dar și pe oamenii FICT-ului. Abia aștept să merg să răsfoiesc, să ascult și să descopăr idei.
🎤 Da și e pe scenă! – Spectacol de teatru de improvizație (intrare liberă) marca ACTItudine de la ora 20:00 la Atelier Cafe.
🎥 Proiecție film - Gipsy Queen (cu bilet) de la ora 20:00 la Stația Teatru/Muzical. Povestea emoționantă a lui Ali, o femeie puternică și mândră, care își găsește alinarea și forța în ringul de box, după o viață plină de provocări. O mamă singură, renegată de tatăl ei, Ali luptă nu doar pentru supraviețuire, ci și pentru a-și regăsi demnitatea și puterea interioară. Întreaga acțiune se desfășoară într-un club de noapte din Hamburg, unde destinul o aduce în fața unui fost boxer care îi recunoaște talentul ascuns. Pentru Ali, boxul devine o șansă pentru o viață mai bună.
🖌️ Curs de artă pentru adolescenți și adulți (cu bilet) de la ora 18:30 la Art Point Studio. Te relaxezi și uiți de stresul de la job/ școală/facultate, vei învăța ușor și structurat elementele și principiile artei, îți vei îmbunătății abilitățile de observare, atenția și concentrarea și vei cunoaște bazele desenului, picturii și multe tehnici de lucru.
Joi, 26 septembrie
📖 Lansare la FICT: Omul portocaliu și alte povestiri terapeutice (eveniment gratuit) de la ora 19:00 în Piața Unirii. Un pacient devine portocaliu după ce mănâncă aproape doi ani doar morcovi, un tânăr se îndrăgostește și se logodește cu un… săpun, iar altul, "înghițitorul de mănuși", le devorează în momentul extazului erotic. O pacientă îi încredințează terapeutei sale secretul înainte de a muri, iar alta scapă de amintirea violului. Acestea sunt doar o parte dintre cele treisprezece cazuri terapeutice prezentate de psihiatra Doina Cosman într-o inedită culegere de povestiri. Axat pe o patologie diversă și centrat asupra spațiului cultural românesc, volumul ilustrează, pentru publicul larg, modul complex în care interacționează psihiatrul cu pacienții săi.
🎥 Proiecție unică: Felix, îndrăznește să visezi | Cinemateca TIFF (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Artist eclectic, existențialist, hippie și în cele din urmă ciudat, Felix Leu a descoperit tatuajul ca o resursă pentru a-și susține viața de călător, iar apoi a devenit un inovator. Cutreierând lumea, Felix și soția sa, Loretta (pictor și tatuator) le-au dat copiilor lor: Filip (tatuator), Ama (model și creator de modă), Aia (pictoriță), Ajja (muzician), un teren fertil pentru a crește independenți ca artiști. Felix a contestat regulile sociale demonstrând că un stil de viață alternativ neconvențional este încă posibil. Astăzi nu mai este printre noi. Însă spiritul lui continuă să trăiască prin familia excentrică care îi spune povestea.
📖 Poezia și proza scurtă la feminin (eveniment gratuit) de la ora 20:00 la FICT (Piața Unirii). Dublă lansare și dezbatere: „Sunt liniștită, mi-e frică” de Ștefania Mihalache și „Retroversiuni. Blocaje. Antologie de proză scrisă de femei” - editori: Cristina Ispas & Victor Cobuz.
🎭 Cine eram când voiam să fiu // premieră (cu bilet), joi și vineri de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Atât de aproape de noi, o prințesă cu nostalgie prenatală nu vrea să se nască, deși lumea e gata-pregătită pentru ea. Personajele Disney nu se maturizează, nu trăiesc în corpul lor, nu pierd, dar noi da. Ariel, Aurora, Belle, Jasmine sunt patru dintre prințesele cu care am crescut; prin ele ne întoarcem într-un univers de plastic roz al camerei copilăriei, în care nu mai avem loc. Între amintire și revizitarea celor patru povești, non-romantic post-idealist, se naște un spațiu incert, marcat de cine voiam să fim și de experiența de a deveni fetele de acum. Aici are loc spectacolul nostru.
Vineri, 27 septembrie
📖 Nocturna Bibliotecilor (eveniment gratuit) de la ora 18:00 la Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj. De la ateliere de lectură și creativitate, la proiecții de teatru, filme și concerte live și expoziții tematice, de la incursiuni în lumea cărților cu dedicație din fondul de colecții speciale, la mistere literare, vânătoare de comori, rezolvare de enigme (jocuri de societate) și evadări din escape room-ul bibliotecii, evenimentul oferă oportunități variate de petrecere a timpului liber. Pe toată durata evenimentului, vă invităm la un quiz polițist online.
📚 Întâlnirile FICT – Lorenza Pieri (Italia) (eveniment gratuit) de la ora 18:00 în Piața Unirii. Autoarea, care și-a petrecut copilăria în pitoreasca Toscana și a trăit în metropole precum Paris, Torino, Roma și Washington DC, aduce cu ea o bogăție de experiențe care se reflectă în fiecare operă a sa. Se va discuta despre frumusețea sălbatică a insulei Giglio și peisajele mediteraneene din romanul „O insulă mai mică”, tradus de Gabriela Lungu și despre poveștile captivante din romanul ”Grădina monștrilor”, tradus de Iulia Dromereschi
🎶 Premieră: Bărbierul din Sevilla | Gioachino Rossini (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională. Spectacolul îl readuce în lumina reflectoarelor pe Figaro, bărbierul spaniol plin de umor, curajos și romantic, care conferă farmec poveștii de dragoste dintre neliniștitul Conte Almaviva și frumoasa Rosina.
🎭 Cântece de speriat frica (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național. „E o încercare de a «traduce» în cântec o mică parte a universului Hertei Müller, e privirea cu care i-am citit textele și rezultatul felului în care am simțit poezia ființei ei puternice și fragile. Micul spațiu al sălii Euphorion îi invită pe spectatori în interiorul lumii propuse de noi, printre cuvinte, lumini, pași, respirații, instrumente, întâmplări, personaje și batiste.” (Ada Milea)
🎭 EXPUȘI (cu rezervare) de la ora 19:00 la Facultatea de Teatru și Film / UBB Cluj. Un vernisaj al unor artiști debutanți este dat peste cap de „intervenția” unui grup de tineri extremiști. Motivația acestora se lasă întrevăzută pe măsură ce lucrurile se îndreaptă într-o direcție neașteptată. Cum arată dialogul între tradiție și inovație artistică într-o lume puternic ideologizată? Care e raportul între autenticitate și impostură în zonele activiste și progresiste? Ce loc ocupă banii într-un asemenea context?
🎶 Concertul de deschidere a stagiunii 2024/2025 - dirijor Cristian Mandeal (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum.
😊 Stand-up Comedy Show (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu: Cristi Giurgiu, Paul Szabo, Paul Socol și George Mesaros.
Sâmbătă, 28 septembrie
🖼️ Atelier de artă digitală | Conexiuni fragmentare (pe bază de înscriere) în 28 și 29 septembrie de la ora 11:00 la Qub Education. În cadrul atelierului, participanții vor avea ocazia să exploreze posibilitățile creative oferite de colajul digital, pornind de la elemente fotografice și adăugând, în măsura în care fiecare consideră de cuviință, desen digital sau texturi scanate pentru a ilustra cât mai fidel ideile creative proprii.
🗺️ Tur ghidat // Noi și orașul // Descoperă spațiile culturale independente din Cluj (pe bază de înscriere) de la ora 11:30 la REACTOR de creație și experiment. Tur cu plecare de la Casa Tranzit, cu durata de aproximativ 4 ore, cu plimbări pe jos, dar și cu mijloace de transport în comun.
📖 Lansare de carte „Eu, două femei și niciun câine” FICT Cluj (intrare liberă) de la ora 12:00 în Piața Unirii. E o carte despre flăcările care se aprind vâlvătaie când un bărbat și o femeie, ambii sapiosexuali, ambii căsătoriți, se întâlnesc. E umor și doze mari de erotism înăuntru, dar mi-am dat seama, din reacțiile celor care au citit cartea, că oamenii percep că e și multă suferință acolo, dar și ceva profunzime. La eveniment vor participa și vor vorbi scriitoarele Eugenia Crainic și Bianca Tămaș și editoarea Violeta Borzea.
📖 Întâlnirile FICT – Marius Turda (eveniment gratuit) de la ora 18:00 în Piața Unirii. Profesor la Oxford Brookes University și expert în poveștile complicate ale eugeniei și rasismului, Marius știe cum să transforme istoria într-o oglindă pentru societatea de azi. Va lansa în premieră la FICT cartea „În căutarea românului perfect”, apărută la Polirom, în care explorează teme complexe legate de identitatea națională, degenerarea rasială și selecția socială în România modernă. Alături de autor, vor fi prezenți Ciprian Mihali şi Mihai Maci, care vor aduce perspective valoroase asupra temelor discutate.
Duminică, 29 septembrie
🎈 FICT-ul Copiilor 2024 (eveniment gratuit) de la ora 9:00 în Piața Unirii. Lansări de carte pentru copii, personaje din povești, ateliere de pictură, de lectură și multe alte ateliere creative, dansuri, pictură pe față și roboței care vor încânta orice mic curios.
✍🏻 Atelier de scriere și explorare psihologică: Călătoria eroului (cu plată) de la ora 10:00 la Psiholab. Printr-o serie de exerciții practice și discuții interactive, vei explora cum structurile mitologice pot dezvălui adâncimile psihicului uman și pot transforma poveștile personale în narațiuni captivante și puternice.
🎭 Punguța cu doi bani (cu bilet) de la ora 11:00 la Teatrul de Păpuși „Puck”. În versiunea regizorului Decebal Marin, „Punguța cu doi bani”, după Ion Creangă, e un spectacol savuros, care provoacă nu doar entuziasmul și participarea copiilor, ci și amuzamentul adulților.
🎤 Decopertat Poetry Night (pe bază de înscriere) de la ora 18:00 la YOLKA. Seara de poezie va începe cu un Open Mic de "încălzire", urmând ca mai apoi să citească cei înscriși prin formular.
🎥 Proiecție Loving Couples 1964 (cu bilet) de la ora 18:00 la Cinema Victoria. Plecând de la povestea a trei femei din clase diferite, Angela (Gio Petré), Agda (Harriet Andersson) și Adèle (Gunnel Lindblom), internate în aceeași secție de ginecologie, filmul le rememorează în flashbackuri viețile și răzvrătirile de dinainte de sarcină, ca într-un „Fragii sălbatici / Smultronstället” pe rit feminist.
🎭 Gliese 445 // în cadrul programului Noi și orașul (cu bilet) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. O stea pitică roșie, undeva în constelația Girafa. Drumul spre ea. Distanța și dorul de casă. Tot ce cunoaștem, existând în același timp atât ca particulă, cât și ca undă. Un buncăr în care suntem nevoiți să ne refugiem. Sau o stație de metrou. Momentul în care ne privim în ochi. Atunci când cineva pășește în fața celorlalți și spune ceva. „Gliese 445” este o meditație asupra trecutului și viitorului umanității, precum și o provocare de a reflecta la fragilitatea vieții și la puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile.
Tu la ce eveniment plănuiești să ajungi? Scrie-mi în comentarii.
Îți mulțumesc că ești printre oamenii care, prin faptul că citesc și dau mai departe newsletterul, susțin acest proiect. Nu uita că e și un prilej de dialog – așa că dacă vrei să faci o sugestie sau vrei să-mi spui cum ți se pare acest newsletter, nu mai sta pe gânduri.
Ne citim duminica viitoare, în ambele ediții! 🌞